Dr. VIOREL GEROTA, unul dintre cei mai iubiți și mai apreciați medici ATI din Buzău, a plecat în veșnicie

17 ianuarie 2021 | 2 comentarii |

A trăit frumos și discret și la fel a plecat la Cer, la vârsta de 81 de ani, lăsând celor care l-au cunoscut și apreciat amintiri frumase, dar și o durere profundă în sufletul celor apropiați și al colegilor alături de care a reușit, timp de aproape 40 de ani, să facă adevărate minuni.

 

Lumea medicală buzoiană este din nou tristă, mai săracă și din nou îndoliată. A plecat la cele sfinte medicul VIOREL GEROTA, unul dintre reperele Anesteziei și Terapiei Intensive buzoiene, unul dintre cei mai buni și mai dedicați medici pe care i-a avut Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Sunt puțini buzoienii care nu au auzit de doctorul VIOREL GEROTA. A ajutat mii de oameni care au avut nevoie de anestezie pentru o intervenție chirurgicală, a contribuit la venirea pe lume a mii de copii și a ajutat mii de femei, în momente critice, să beneficieze de cele mai bune îngrijiri de Terapie Intensivă și să treacă cu bine de momentele de cumpănă.

Discret, rafinat, elegant, cult și mereu amabil, medicul VIOREL GEROTAse lupta cu dinții și cu ghearele, până la ultima respirație, să-și salveze pacienții, fără a ține cont vreo clipă de propria oboseală sau de cine era pacientul și fără a aștepta măcar un mulțumesc de la cineva”, așa cum spune medicul ginecolog Mircea Șuteu, unul dintre foștii săi colegi și prieteni de la Maternitatea Buzău, unde timp de aproape 40 de ani au ajutat, împreună, mii de copii să vină pe lume și au ajutat mii de femei să supraviețuiască unor situații complicate de sănătate.

 

Puțini știu că medicul VIOREL GEROTA, împreună cu regretatul profesor Dan Tulbure și cu dr. Petru Marin (cu care a și fost prieten foarte bun toată viața) a pus bazele Anesteziei și Terapiei Intensive la Buzău, în perioada 1973-1976. Ulterior, fiecare dintre ei a devenit un brand: profesorul Tulbure pentru Clinica ATI de la Institutul Fundeni și pentru catedra de Anestezie și Terapie Intensivă a UMF „Carol Davila”, doctorul Marin pentru secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Buzău, iar doctorul  Gerota pentru Maternitatea Buzău.

Doctorul Gerota s-a alăturat, timp de vreo patru ani, militarilor români aflați în teatrele de operații din Libia și Somalia, unde s-a întâlnit cu cazuri ieșite din comun și unde profesionalismul lui s-a dovedit încă o dată de netăgăduit.

Marcat de tristul eveniment al plecării prietenului său de-o viață în veșnicie, medicului Petru Marin i-a fost imposibil să vorbească despre VIOREL GEROTA la timpul trecut, așa că i-am respectat decizia și nu am insistat să rememoreze momentele frumoase sau dificile pe care le-au trăit împreună.

Medic și mentor de excepție, camarad de încredere, așa veți rămâne veșnic pentru noi! Colectivul secției ATI Maternitate deplânge trecerea în neființă a dr. GEROTA VIOREL”, este mesajul prin care Flori Tănase, una dintre asistentele medicale cu care a colaborat, a anunțat plecarea în veșnicie a unuia dintre cei mai iubiți și mai apreciați medici buzoieni.

 

Doctorul Mircea Șuteu spune că „Viorel era un medic și un om cum eu n-am mai întâlnit. Un profesionist desăvârșit, care își iubea profesia și pacienții cu o dedicare extraordinară. În plus, avea acea sclipire pe care puțini o au în această profesie. În momente citice, uneori aproape ieșite din comun, în care nimeni nu știa ce să facă și nu se aștepta să poată fi depășite, el găsea soluția salvatoare. Probabil cea mai mare calitate a lui, ca medic, era aceea că sub nicio formă nu nu abandona lupta cu un caz. Lupta până la epuizare, indiferent cum se simțea, deși nimeni nu-l întreba. Nu știu cum reușea, cum se aduna, dar la orice oră era chemat și de oriunde se afla, dacă i se cerea ajutorul, răspundea imediat și o făcea cu o energie cum n-am mai văzut, de parcă s-ar fi odihnit zile întregi, deși uneori nu era deloc așa, iar alteori avea el însuși probleme de sănătate. Cu calm, fără frică și cu discreție, găsea acel «ceva» care rezolva cazul. Ca doctor, rămâi pentru tine cu cazurile deosebite pe care le-ai rezolvat, dar Terapia Intensivă înseamnă mai mult decât a aplica corect protocoalele și procedurile pe care fiecare dintre medici le-a învățat. Aici vorbim de medicină de urgență, în care, în anumite cazuri, ai nevoie de acea sclipire «la secundă» care poate face diferența între viață și moarte. Nu orice medic poate fi genial, chiar dacă este un medic bun, pentru că în această profesie este nevoie de ceva mai mult, iar Viorel avea acel «har» cu care puțini oameni sunt înzestrați, de aceea sunt excepții în profesia pe care și-au ales-o. Aș face o comparație cu fotbalul, unde mulți sportivi sunt buni, dar numai Hagi sau Gică Popescu au ajuns la performanța de a juca la Barcelona, sau cu gimnastica, unde doar Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a schimbat sistemul de notare”.

 

Medicul VIOREL GEROTA era mereu amabil, optimist, gata să ofere un sfat, un zâmbet, o vorbă bună sau ajutor, celor care aveau nevoie. Își iubea foarte mult soția și fiul, care are o carieră impresionantă în Canada. Mergea în fiecare an să-l viziteze, iar de fiecare dată când se întorcea, povestea cu o plăcere molipsitoare și o bucurie extraordinară despre Bobiță, de care era tare mândru și despre care spunea că este sufletul său.

Avea preocupări elevate și o cultură generală vastă, era o plăcere să-l asculți povestind despre evenimente istorice, despre geografie, despre artă, despre orice. Iubea sportul  și era un schior înrăit. Chiar dacă a suferit  două accidente pe pârtie, în perioada studenției, nu a renunțat niciodată la această pasiune și mergea o dată sau de două ori în fiecare sezon, să schieze.

În restul anului juca tenis de câmp. Mergea în fiecare săptămână „la o partidă cu băieții”, avea un grup cu care împărtășea aceeași pasiune și spunea că așa se menție în formă, fizic și psihic, și se eliberează de stres. Și, probabil, așa se și întâmpla, pentru că așa cum subliniază dr. Șuteu, doctorul Gerota „era capabil să fie mereu în pas cu vremurile, se abdata permanent, era mereu la curent cu noutățile în medicină în general și în terapie intensivă în special. O făcea cu plăcere, iar asta explica, într-un fel, capacitățile lui profesionale extraordinare. Dumnezeu să-l odihnească în linște, pace și lumină… Sincere condoleanțe și putere să treacă peste această tristă despărțire, familiei”.

 

Chirurgul Stanciu Paraschiv spune că VIOREL GEROTA a fostunul dintre cei mai rafinați și mai educați oameni” și unul dintre medicii cei mai dedicați și mai capabili pe care i-a cunoscut. „Este adevărat, provenea dintr-o familie «cu pedigree», fiu de farmacist celebru în oraș, avea o educație aleasă, o cultură impresionantă, dar avea și acel ceva personal care-l făcea unic și care atrăgea și în același timp impunea respect prin simpla sa prezență. Era unul dintre puținii oameni pe care i-am văzut capabili de atâta empatie, atât față de colegi cât și de pacienți. Iubea să fie medic, iubea perfecționismul și reușea, nu știu cum, să fie mereu cu zâmbetul pe buze, să spună întotdeauna o vorbă bună și să-i încurajeze pe cei cu care venea în contact, chiar dacă uneori era obosit, transpirat de concentrarea cu care se apleca asupra unui caz dificil la care nu accepta să nu găsească o rezolvare. Profesia era pentru Viorel rațiunea lui de a trăi, iar omenia era parte din el. Rar se nasc astfel de oameni, de aceea cred că numele lui va rămâne veșnic în amintirea celor care l-au cunoscut”, concluzionează dr. Paraschiv, neputându-și ascunde lacrimile și regretul că a pierdut un coleg, un prieten.

Acum, când drumurile lor s-au despărțit pentru totdeauna, nu poate decât să se roage ca „Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze pe cel care a fost VIOREL GEROTA, în rândul drepților…

 

Întreaga echipă de medici, asistenți medicali, infirmiere și personal nemedical din Maternitatea Buzău este afectată de vestea decesului medicului VIOREL GEROTA. „Suntem profund îndurerați de pierderea unui medic și om de mare valoare, așa cum a fost dr. VIOREL GEROTA. Vom păstra veșnic în inimile și în amintirile noastre clipele minunate sau dificile pe care le-am petrecut împreună, iar numele său rămâne un reper pentru generațiile viitoare. Dumnezeu să-l odihnească alături de armata sa de Îngeri vindecători și să-i ofere pacea și liniștea veșnică! Sincere condoleanțe familei nemângâiate, în aceste momente de grea încercare…

La fel de întristați sunt și foștii colegi din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău: „Regretăm decesul celui care a fost medic și șef secție ATI în cadrul Maternității Buzău, dr. VIOREL GEROTA, un profesionist de mare valoare pentru corpul medical buzoian și un om deosebit. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei…”

Regretăm plecarea la cele sfinte a medicului VIOREL GEROTA, un profesionist desăvârșit, mentor pentru multe generații de medici și asistenți medicali, un om de aleasă omenie și un coleg extraordinar. Numele său va rămâne pentru medicina buzoiană un reper al Anesteziei și Terapiei Intensive și va fi veșnic prețuit. Dumnezeu să-i odhnească sufletul în pace și lumină și să-i dea pacea veșnică! Suntem alături de familia sa îndurerată. Sincere condoleanțe…” – transmite și Colegiul Județean al Medicilor.

 Comentarii (2)

 1. Veronica Serban spune:

  Drum lin în lumină, dle doctor!
  Vă mulțumesc pt. zambetul transmis la „întoarcerea spre realitate” si întrebarea plină de optimism: „Cum mă vedeți, nu-i așa că sunt fooooarte înalt?”…cum de altfel vă „vedeam” și eu, venind de departe și încet, încet, pe măsură ce efectul anesteziei trecea, ați apărut lângă patul meu, cu zâmbetul pe buze și cuvinte încurajatoare.
  Era târziu în seară și încă puteati zâmbi.
  Dumnezeu să vă ierte și să vă țină de-a dreapta Sa!

 2. Olga Stroe spune:

  Eleganța desăvârșită, finețea gesturilor, charmul și ironia aristocratică erau ceva care atrăgea atenția! Educația! Asta era!
  L-am cunoscut în anii începători ai studiilor sau de începatori în domeniile fiecaruia. În casa unor prieteni comuni, pasionați jucători de brige! Nu ca jucător. Ca observator și comentator cunoscător și bine documentat.
  Ne-a plăcut mie și soțului meu acest prieten al gazdelor! L-am admirat deopotrivă.
  Anii trecând, am mers toți pe drumuri răsfirate văzându-ne tot mai rar, preocupați de multe responsabilități.
  Azi, aflând vestea calatoriei lui Viorel Gerota, cel știut tânăr, vesel, dedicat, ne întristăm!
  DRUM LIN și LUMINĂ, Dr VIOREL GEROTA, pe CALEA din URMĂ!
  Mulțumim pentru momentele tinereții noastre pe care ni le-ai îmbogățit și lăsat ca amintiri.
  Fie-ți Trecerea Lină!

Adaugati un comentariu


 

*