Doctorul DUMITRU DOBRESCU, un simbol a cardiologiei buzoiene, a plecat la Îngeri

23 mai 2023 | 2 comentarii |

Nea’ Mitică, așa cum îi spuneau medicii mai tineri care au avut privilegiul de a-i fi colegi și prieteni, a trăit o viață intensă, a format zeci de generații și a vindecat probabil zeci de mii de pacienți, cu profesionalismul și dedicarea pe care numai un medic cu har le poate avea. 

 

Trecerea medicului și omului DUMITRU DOBRESCU la cele veșnice a fost anunțată astăzi, de Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Cu adâncă durere și tristețe în suflet, anunțăm trecerea în neființă a d-lui. Dr. DUMITRU DOBRESCU, la venerabila vârstă de 96 de ani.

Dl. Dr. DUMITRU DOBRESCU, medic primar cardiologie și medicină internă a profesat o lungă perioadă de timp în cadrul secției Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență Buzău.

A fost un medic cu un devotament desăvârșit, care și-a dedicat întreaga carieră salvării vieții pacienților.

Transmitem un gând de alinare şi mângâiere familiei. Sincere condoleanțe!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Spitalul Județean de Urgență Buzău.

 

Regrete eterne și condoleanțe familiei a transmis și Colegiul Județean al Medicilor.

Cu adâncă tristețe am aflat de decesul domnului Dr. DUMITRU DOBRESCU, medic primar medicină internă și cardiologie, la venerabila vârstă de 96 de ani.

A fost un reper în medicina buzoiană, un exemplu de profesionalism, de dedicare și de umanism, un suflet senin, un OM de mare omenie, un medic și un coleg de excepție. Colegii, discipolii și pacienții îi vor purta recunoștință veșnică pentru devotamentul și activitatea sa profesională remarcabilă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Suntem alături de familia îndurerată și transmitem sincere condoleanțe!”, este mesajul Colegiului Medicilor Buzău.

 

A vorbi despre doctorul DUMITRU DOBRESCU în câteva cuvinte este extrem de dificil, pentru că în cei 96 de ani de viață a traversat numeroase etape socio-profesionale marcante, fiind el însuși o „enciclopedie” a evoluției medicinei românești și internaționale și a transformărilor socio-culturale.

După aproape un secol de existență și o viață dedicată profesiei medicale și pacienților pe care i-a slujit cu devotament și profesionalism, domnul Doctor DUMITRU DOBRESCU s-a alăturat marilor înaintași ai medicinei românești pe care a slujit-o cu cinste și onoare. 

Nea’ Mitică a fost și va rămâne UN NUME de referință al medicinei buzoiene, o enciclopedie a științei și artei universale, un boem care a știut să trăiască frumos și să dăruiască fără reținere ceea ce știa. A format zeci de generații de medici, a vindecat zeci de mii de bolnavi și a redat speranța multor oameni, chiar și la o vârstă la care majoritatea medicilor și-au pus de mult halatul în cui, cum se spune. 

Medicul și omul DUMITRU DOBRESCU va rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut, un exemplu de profesionalism, de dedicare și de altruism. 

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină veșnică! 

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, a transmis și medicul Victor Ionitță, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

 

Personal, l-am cunoscut pe medicul și omul DUMITRU DOBRESCU în urmă cu aproape 25 de ani, când Colegiul Medicilor din Buzău a organizat o petrecere, de Ziua Medicului Pensionar, la care a invitat toți medicii pensionari din județ, pentru a le mulțumi astfel pentru întreaga carieră și pentru învățăturile lăsate urmașilor.

Dr. Dobrescu a venit la petrecere cu celebra sa pălărie de cawboy pe cap, care-i dădea o aură „exotică” și care-l individualiza fără echivoc. A fost o apariție plină de energie și de optimism care i-a molipsit pe toți cei care au participat la eveniment, fie de vârstă apropiată, fie mult mai tineri.

Ulterior am reușit să-l cunosc mai bine și chiar am fost acasă la domnia sa, unde împreună cu soția sa, fost cadru didactic, m-au făcut să mă simt ca în propria familie. Și-au deschis sufletul și mi-au povestit multe evenimente la care a fost părtași și multe dintre greutățile prin care au trecut, dar și numeroasele satisfacții pe care le-au avut. Ambii s-au dovedit firi prietenoase, sincere și empatice, dar ceea ce m-a fascinat a fost ascuțimea minții domnului doctor care, deși trecuse de 70 de ani, cu o precizie de ceasornic elvețian își amintea date, evenimente și repere din istoria medicinei și din istoria și cultura universală.

 

Impresionant era faptul că Dr. DUMITRU DOBRESCU avea lângă fotoliul în care-i plăcea să lenevească preț de câteva ore pe zi, după cum îi spune timpului dedicat studiului, dar și pe noptiera de lângă pat, teancuri întregi de reviste și tratate de medicină, multe în limba engleză. Spunea că are privilegiul de a le primi constant, de la fiica sa din America, iar în acest fel află noile descoperiri în domeniu. Considera că „dacă nu citești în fiecare zi măcar 100 de pagini, îți ruginește mintea”, iar dacă nu faci „cel puțin 500-1000 de pași zilnic, trupul și sufletul ți se împovărează”.

Trăia după un tipic pe care și-l formase pentru a-și menține corpul și mintea „în formă” și, deși a profesat mulți ani după pensionare la o clinică medicală privată din oraș, își respecta tabieturile cu precizie de ceasornic: se plimba o oră pe zi, indiferent de vreme, se odihnea o oră după masa de prânz, iar seara citea cel puțin 100 de pagini din literatura medicală. Și cam tot atâtea de beletristică sau jurnale de călătorie. Îi plăcea mult să călătorească, iar acum a plecat în călătoria fără întoarcere în care plecăm, la un moment dat, cu toții…

 

Dr. DUMITRU DOBRESCU avut „norocul” de a fi selectat pentru un stagiu de perfecționare în China, unde spunea că a învățat multe dintre secretele profesionale pe care în România nu le-ar fi aflat niciodată.

A avut însă și de suferit mai târziu, din cauza regimului comunist, dar a reușit să treacă peste dificultăți și să-și păstreze „mintea limpede și sufletul încărcat de credință”, să nu-și piardă încrederea în oameni și mai ales să-și iubească familia, profesia și pacienții „cu toată ființa”.

A avut ocazia să îngrijească și să vindece pacienți din toate mediile, de toate condițiile sociale și a fost chiar medicul personal al fostului Înaltpreasfințitului Norocel Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, dar spunea că pentru el toți pacienții erau la fel de importanți, iar cea mai mare satisfacție profesională o avea tunci când putea să salveze un „amărât” care credea că dacă este așa nu va fi băgat în seamă de doctor…

Drum lin lumină, domnule doctor DUMITRU DOBRESCU!

Sincere condoleanțe familiei! 



Comentarii (2)

  1. Camelia Georgescu spune:

    Un adevărat profesionist! Un diagnostic pus de domnia sa, nu putea fi decat reconfirmat, oriunde te-ai fi dus! Nu același lucru poți spune și astăzi de unii dintre ,,specialiștii” noștrii! A fost nu numai medicul părinților mei, dar și al meu ! Iată că și după 36 de ani de când mi-a descoperit boala genetică( extrem de rară)…încă trăiesc și muncesc! Respect nemărginit și drum bun printre stele!

  2. Petruta Boboc spune:

    Dumnezeu sa îl odihnească în pace și lumina!!!! Ma bucur ca l am cunoscut, om de mare valoare cu suflet bun!!! Sincere condoleanțe fam îndurerate!!!

Adaugati un comentariu


 

*