Lumea academică medicală și Cardiologia românească, în doliu: reputatul medic CARMEN GINGHINĂ a plecat în veșnicie

2 august 2022 | 0 comentarii |

Prof. Dr. CARMEN GINGHINĂ, medic cardiolog, șefa Clinicii de Cardiologie a Institutului pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din București și șefa Catedrei de Cardiologie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, avea 74 de ani.

 

Lumea medicală universitară și Cardiologia din România au rămas mai sărace. Reputatul medic cardiolog CARMEN GINGHINĂ a plecat la cele veșnice, a anunțat Colegiul Medicilor din România.

Sincere condoleanțe familiei doamnei Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină, reputat medic cardiolog, care s-a stins din viață! Cu o vastă experiență profesională, Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a condus Clinica de Cardiologie a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, ajutând nenumărați pacienți să își depășească suferința”, se arată în comunicatul de pe pagina oficială de Facebook al CMR.

De asemenea, în calitate de Șef Catedră Cardiologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a îndrumat și format, ani la rând, generații de medici, pe care i-a ajutat, cu răbdare și dedicare, să înțeleagă Cardiologia”, subliniază CMR.

 

Prof. Dr Carmen Ginghina

Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a publicat o serie de cărți, dintre care volumul „Mic tratat de cardiologie” rămâne „piatra de temelie” în pregătirea studenților. Este, de asemenea, autoare a numeroase articole publicate în reviste de prestigiu, cu impact asupra întregii lumi medicale, iar în perioada 2002-2005 a fost președintele Societății Române de Cardiologie.

Nici strălucita carieră universitară, nici prestigiul de care se bucura în lumea medicală nu i-au alterat doamnei Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină modestia exemplară și perspectiva umană asupra bolii și a bolnavului. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite CMR.

În numele Biroului Executiv al CMR semnează prof. univ. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” anunță „cu durere în suflet”, „trecerea la cele veşnice a Doamnei Profesor CARMEN GINGHINĂ, personalitate excepţională a cardiologiei şi medicinei româneşti”.

Doamna Profesor Ginghină a avut o activitate ştiinţifică remarcabilă, fiind autor principal al câtorva tratate foarte apreciate, între care „Micul tratat de cardiologie” şi „Manualul de cardiologie al Societăţii Române de Cardiologie”, precum şi autoare a unui mare număr de articole originale publicate în reviste internaţionale de prestigiu. Doamna profesor a fost un OM cu totul deosebit, profesionist desăvârşit, dedicată întru totul pacienţilor şi elevilor săi, un adevărat model pentru toţi cei care au avut şansa să lucreze şi să se formeze alături de dânsa. Clinician de excepţie, format la şcoala marilor clinicieni, impresiona prin inteligenţa deosebită, simţ de observaţie, erudiţie, rigurozitate, devotament şi modestie. În egală măsură, omenia şi empatia pe care le arăta oricui au făcut-o foarte iubită de cei din preajmă, pacienţi, doctori, asistente, infirmiere, colegi, toţi cei cu care intra în contact.

Doamna Profesor CARMEN GINGHINĂ va rămâne mereu în memoria noastră. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite, în numele foștilor colegi, Prof. Bogdan A. Popescu, care subliniază că „Este o pierdere ireparabilă pentru cardiologia românească, pentru Institutul „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, pentru Societatea Română de Cardiologie, pentru UMF „Carol Davila” şi pentru toţi cei apropiaţi. 

 

Născută la 24 iulie 1948, prof. univ. dr. CARMEN GINGHINĂ a fost unul dintre cei mai apreciați medici și profesori, colegii, studenții și pacienții considerând-o „excepţională din punct de vedere profesional”, un medic extraordinar care făcea „minuni”, dar și „un om de excepție, plin de compasiune, care în ciuda faptului că a ajuns pe culmi ştia să se aplece asupra fiecărui bolnav, indiferent de condiţia socială”.

Doamna Profesor Ginghină a fost o elevă şi o studentă eminentă, absolvind cu onoruri atât liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu (1965), cât şi Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” (1971). După cei 3 ani de stagiatură, a fost admisă prin concurs (locul I) ca rezident în cardiologie la Spitalul Fundeni, unde şi-a desfăşurat apoi întreaga activitate. A devenit specialist cardiolog în 1979 şi primar cardiolog în 1991, completând pregătirea din ţară cu mai multe stagii de pregătire în Belgia şi în Franţa.

În prima parte a activităţii a fost preocupată de urgenţele cardiovasculare, în special coronariene, fiind un membru de bază şi ulterior şef al Unităţii de Terapie Intensivă Coronariană. În această perioadă şi-a finalizat doctoratul cu titlul „Valoarea unor procedee medicale în limitarea zonei de infarct”, sub coordonarea Prof. Dr. Costin Carp, împreună cu care a brevetat invenţia unui dispozitiv de stimulare temporară indusă de masajul cardiac. 

 

ESC Congres – Dr Carmen Ginghina si dr. Maris Geanta

Ulterior, activitatea cardiologică a Doamnei Profesor Ginghină s-a diversificat, fiind interesată de imagistica cardiovasculară, de cardiologia pediatrică, de hipertensiunea arterială şi de hipertensiunea pulmonară. 

A fost şefa Secţiei Cardiologie 3 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” între 1998-2018 şi şefa Clinicii de cardiologie de la IUBCV din 2004 până în 2018. 

A devenit conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila” în 1998 şi profesor universitar în 2002. A fost Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al UMF „Carol Davila” între 2012-2015.

Doamna Profesor Ginghină a fost Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie între 2002-2005 şi Redactor şef al Revistei Române de Cardiologie din 2016 până în prezent.

A organizat numeroase manifestări ştiinţifice de prestigiu, mai multe ediţii ale Congresului naţional de cardiologie, Congresul mondial de ecocardiografie din 2014, cursuri europene de ecocardiografie, ca şi multe cursuri naţionale desfăşurate în toată ţara” – este scurta descriere făcută regretatului medic, de UMF „Carol Davila.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*