Ziua Internațională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson

11 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Evenimentul este marcat, la Iași, prin cea de-a III-a ediție a Conferinței Naționale de Neuroștiințe Moderne „Boala Parkinson & Alte Tulburări de Mișcare”, iar 72.000 de lalele roșii vor fi împărțite românilor, în semn de solidaritate cu pacienții români diagnosticați cu boala Parkinson.

 

La 11 aprilie, în fiecare an, la nivel global este marcată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson (Parkinson’s Disease World Day), aceasta fiind și ziua de naștere a medicului James Parkinson (11 aprilie 1755 – 21 decembrie 1824), cel care a descris pentru prima dată boala ce-i poartă numele, în lucrarea „An Essay on the Shaking Palsy”, ca fiind un tipar de diminuare a puterii musculare şi mişcări tremurătoare involuntare. Marcată inițial la nivel european, la inițiativa European Parkinson’s Disease Association, din 1997, Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson este marcată și pe celelalte continente.

Evenimentele organizate pentru a celebra această zi au scopul de a crește nivelul de informare și conștientizare a publicului larg referitor la maladia Parkinson şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii, dar și cu prvire la eforturile organizaţiilor mondiale medicale și de pacienți, pentru a o eradica.

În ultimii ani s-au organizat campanii menite să informeze și să educe oamenii despre Boala Parkinson și în România, iar în zilele de 11 și12 aprilie 2022, la Iași are loc, sub patronajul Societății Române de Neurologie și al Societății Române de Neurochirurgie, o manifestare științifică organizată on-line și on-site dedicată specialiștilor, dar și pacienților diagnosticați cu Parkinson, care va fi transmisă online pe Yotube.

 

Lalelele roșii reprezintă simbolul internațional adoptat de toate organizațiile ce luptă cu boala Parkinson, iar acest simbol a fost stabilit cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a #WorldParkinsonsDay, la conferinţa de la Luxemburg. Povestea lalelei roşii ar putea fi atribuită lui J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de boala Parkinson și care a reușit să creeze cu succes o lalea roşie şi albă, pe care a numit-o Laleaua Parkinson, în onoarea celui care a dat numele afecţiunii sale medicale. Laleaua a primit ulterior Premiul de Merit acordat de Societatea Regală de Horticultură din Londra, apoi Trial Garden Award, acordat de Royal General Bulb Growers (Asociaţia Regală Generală pentru Cultura Bulbilor din Olanda).

Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolii Parkinson (11 Aprilie), 72.000 de lalele roșii – simbolizând numărul pacienților diagnosticați oficial cu boală Parkinson în România, vor fi împărțite românilor din întreaga țară, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați în ţara noastră cu boala Parkinson, anunță reprezentanții organizațiilor profesionale și ai organizațiilor de pacienți diagnosticați cu această maladie.

 

Cea de-a III-a ediție a Conferinței Naționale de Neuroștiințe Moderne „Boala Parkinson & Alte Tulburări de Mișcare”, continuă tradiția evenimentului lansat în urmă cu trei ani este organizată în format hibrid (on-line și on-site), la Iași – Hotel Unirea, Sala Cuza. În ziua de 11 Aprilie 2022 vor avea loc sesiuni științifice dedicate pacienților cu boala Parkinson, iar pe 12 Aprilie 2022, sesiuni științifice dedicate specialiștilor medicali care sunt alături de pacienți în lupta acestora cu boala Parkinson.

În cadrul acestui eveniment, vom marca pe data de 11 aprilie – Ziua Internațională a pacientului cu Boală Parkinson. Știința nu ia pauză indiferent de vremuri. Viața ni s-a schimbat mult și continuă să ni se schimbe. Am devenit mai solidari și așa trebuie să rămânem. Principala problemă a lumii de azi este aceea a adaptării la noile vremuri. Ne străduim an de an să organizăm o manifestare științifică conectată la direcțiile de dezvoltare ale neuroștiințelor secolului XXI. Din acest motiv dorim ca această manifestare științifică să reprezinte o manifestare de referință în domeniul Bolii Parkinson și al Altor Tulburări de Mișcare și să devină o tradiție în lumea medicală”, au transmis reprezentanții Conferinței, conf. dr. Lucian EVA, Președinte și prof. dr. Dan Iulian CUCIUREAN – Președinte Executiv.

 

Organizatorii menționează că lucrările evenimentului vor fi susținute de peste 200 de specialiști de marcă din țară și din străinătate, din domeniul neurologiei, neurochirurgiei, psihiatriei și reabilitării medicale, kinetoterapie, geriatrie, logopedie, nutriție, urologie, medicină de familie, farmaciști, asistenți medicali. Totodată, la eveniment vor participa reprezentanți ai pacienților cu Boala Parkinson care vor împărtăși din experiența lor, întregul eveniment dorindu-se a fi un dialog contructiv între pacientul cu Boala Parkinson și echipa medicală, menit să clarifice diverse teme de discuție specifice bolii Parkinson.

Suntem interesați ca această manifestare științifică să înregistreze o evoluție continuă și să realizăm o simbioză între pacienți, medici, farmaciști si asistenți medicali având o abordare inovativă și tratând teme de mare interes care conferă o șansă în plus la o viață mai bună pentru pacienții cu boală Parkinson și alte tulburări de mișcare. Ne dorim de asemenea să încercăm să dezvoltăm proiecte în domeniul Tulburărilor de Mișcare și al tratamentului pacienților cu Boală Parkinson, care să determine creșterea gradului de pregătire profesională și stimularea cercetării clinice/fundamentale”, subliniază organizatorii evenimentului.

Lucrările primei zile a Conferinței pot fi urmărite AICI

 

Tematica generală a Conferinței Naționale de Neuroștiințe Moderne este „Boala Parkinson & Alte Tulburări de Mișcare, iar discuțiile se vor focusa pe: Simptomele non-motorii în boala Parkinson; Conceptul de boală Parkinson avansată; Opțiuni terapeutice în boala Parkinson avansată: stimularea cerebrală profundă și terapii asistate de dispozitiv; Secretele comunicării medic – pacient în boala Parkinson; Recuperarea neuromotorie a pacientului cu boală Parkinson; Dieta pacientului cu boală Parkinson; Drepturile și obligațiile pacienților cu boală Parkinson; Sfaturi pentru aparținătorii pacientului cu boală Parkinson; Importanța logopediei în boala Parkinson; Alte tulburări de mișcare.

Scopul general al manifestării științifice este acela de a îmbunătăți competența și performanța publicului țintă prin furnizarea de conținut educațional de ultimă oră, care prezintă cele mai noi progrese în terapiile actuale și cercetarea clinică în neuroștiințe. Suntem interesați să realizăm o simbioză între pacienți, medici, farmaciști și asistenți medicali având o abordare inovativă și tratând teme de mare interes care conferă o șansă în plus pentru pacienții cu boală Parkinson și alte tulburări de mișcare. Ne dorim de asemenea să încercăm să dezvoltăm proiecte în domeniul Tulburărilor de Mișcare și al tratamentului pacienților cu Boală Parkinson, care să determine creșterea gradului de pregătire profesională și stimularea cercetării clinice/fundamentale”, mai spun organizatorii Conferinței.

Lucrările celei de-a doua zi a Conferinției, AICI

 

Principalii parteneri academici și științifici: Academia de Științe Medicale din România, Academia Română, Societatea de Neurologie din România, Societatea Română de Neurochirurgie, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, Grupul AntiParkinson „Laleaua Iașiului”, Asociația „Mai Puternici decât Boala Parkinson”, Asociația „Sufletul Lalelelor”, Grupul de sprijin „Stop Parkinson România”, Asociația „Bridging Eastern and Western Psychiatry” România, Asociația „Human Brain Academy”, European Parkinson’s Disease Association (EPDA), Asociația PD Avengers, Colegiul Medicilor din România, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Între invitații speciali prezenți la eveniment se numără: conf. dr. Diana Loreta PAUN – Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică; prof. dr. Bogdan Ovidiu POPESCU – Prorector pentru cooperare europeană și internațională, UMF „Carol Davila” București; prof. dr. Cristina TIU – Președinte Societatea de Neurologie din România; conf. dr. Horia PLEȘ – Președinte Societatea Română de Neurochirurgie; prof. dr. Viorel SCRIPCARIU –  Rector UMF „Grigore T. Popa” Iași; Larry GIFFORD – Președinte & Co-Fondator PD Avengers; Francesco de RENZIS – Stakeholder Partnership Manager, European Parkinson’s Disease Association (EPDA); Dan Răican, Președinte de Onoare al Conferinței de Neuroștiințe 2022.

Evenimentul este creditat cu 12 puncte EMC, de către Colegiul Medicilor din România.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*