Profesioniștii din sănătate se alătură campaniei „Inițiativă pentru viitor”

Aproximativ 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar alte peste 260 de vaccinuri sunt în diferite faze de cercetare, în scopul prevenirii sau tratării cât mai multor boli grave.

 

La începutul lunii aprilie, COPAC anunța demararea unei campanii naționale de informare în privința vaccinării denumită „Inițiativă pentru viitor”, constând în organizarea unei serii de acțiuni pentru informarea populației cu privire la beneficiile imunizării. Ulterior, aceeași organizație a lansat și un sondaj on-line pentru a afla care este atitudinea personalului medical față de vaccinare, ambele inițiative constituind și un preambul la „Săptămâna Internațională a Imunizării” care este celebrată, anual, la nivel global, în ultima săptămână a lunii aprilie. Evenimentul este promovat de Organizația Mondială a Sănătății, iar cu această ocazie, mai multe societăți profesionale din domeniul sănătății și-au anunțat sprijinul pentru campania de informare pe care COPAC a lansat-o la începutul acestei luni.

Societatea Română de Epidemiologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar și Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) și-au anunțat sprijinul pentru această campanie, în contextul în care vaccinul este, pentru anumite afecțiuni, singura metodă de prevenire, și în condițiile în care în România se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale, sub limita de 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit specialiștilor, vaccinurile pot proteja pe oricine, de la nou-născuţi la seniori și sunt recomandate în special pacienţilor cronici, oferind, totodată, protecţie la nivelul întregii comunităţi din care pot face parte şi copii sau adulţi care, din diferite motive medicale, nu se pot vaccina.

 

În comunicat, reprezentanții organizațiilor profesionale spun că este nevoie de adoptarea unor măsuri, printre care şi cele de creştere a nivelului de informare şi educare a populaţiei pe acest subiect, iar în acest sens doresc să își aducă propria contribuție, în calitate de specialiști, alături de societatea civilă, populație și factori decidenți.

Prof dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie a declarat în acest sens că „avem o datorie morală față de copiii noștri, să îi protejăm. Ca societate, ca profesioniști avem obligația să protejăm toate persoanele susceptibile din comunitate față de boli care pot fi evitate prin vaccinare, să protejăm generațiile viitoare de riscuri inutile și de vieți pierdute prin decese evitabile. Ne dorim ca împreună cu reprezentanții pacienților să facem pași concreți pentru vaccinarea pe tot parcursul vieții”.

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, subliniază că populația trebuie să aibă încredere în vaccinuri. „E nevoie de o informare corectă şi din surse autorizate, competente şi nu de la cei care propovăduiesc anumite atitudini după ureche, fără să ţină cont de realitatea ştiinţifică care e dovedită prin studii”, susține el, menţionând că ținând cont că producţia unui vaccin poate dura şi doi ani, evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cât din timp, pentru a se evita sincopele în aprovizionare.

 

Mesajul de susținere a campaniei COPAC este completat de declarația președintelui Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani, care precizează că majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, conform unui studiu realizat recent de organizația pe care o conduce. „Împreună – profesioniști și pacienți – trebuie să ne adresăm celor care nu sunt pe deplin convinși de beneficiile vaccinării, cu argumente științifice, logice și coerente. Pe de altă parte, există mereu problema discontinuității în aprovizionarea cu vaccinuri. Dacă pacientul vine la mine ca medic de familie și îmi solicită să se vaccineze și eu nu am vaccinul, e foarte posibil să plece și să nu mai revină”,a mai precizat acesta.

Nu în ultimul rând, dr. Florentina Furtunescu, vicepreședinte Asociației Române de Sănătate Publică și Management Sanitar a declarat că „vaccinarea este o premisă cheie pentru asigurarea dreptului fundamental la protecția sănătății. De aceea, este foarte necesar ca societatea, prin toți reprezentanții săi – politicieni, profesioniști, reprezentanți ai societății civile, să își coalizeze eforturile pentru facilitarea accesului la vaccinare, inclusiv prin ceșterea încrederii populației în vaccinare și prin conștientizarea asupra riscurilor nevaccinării, acesta fiind, de fapt scopul inițiativei noastre”.

La ora actuală, aproximativ 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecţiuni, cu scop preventiv sau curativ pentru boli infecţioase, afecţiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*