Actiuni medicale cu caracter umanitar in zonele rurale

16 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestea vor fi desfasurate de medici voluntari si vor avea ca beneficiari persoanele defavorizate si pe cele care locuiesc in zone izolate.

 

banicioiu patriarhulMinisterul Sanatatii si Patriarhia Romana au incheiat un protocol de colaborare in scopul organizarii unor actiuni medicale cu caracter umanitar. Beneficiari vor fi familiile sarace, persoanele defavorizate din punct de vedere social, cele cu varste inaintate, neasigurate, precum si persoanele cu dizabilitati, nedeplasabile, pacienti cu boli cronice sau cu nivel educational redus, din mediul rural sau persoane care au cu greu acces la serviciile medicale intrucat locuiesc in zone izolate, greu accesibile. Protocolul, semnat de ministrul Nicolae Banicioiu si patriarhul Daniel si presupune atat implicarea cadrelor medicale care vor acorda benevol ingrijirile necesare, cat si a preotilor care vor identifica si semnala cazurile speciale din parohiile in care slujesc.

Programul a fost denumit Santate pentru sate”, ambele parti cazand de acord asupra necesitatii de a facilita accesul la asistenta medicala primara persoanelor defavorizate din mediul rural si localitati izolate, si  de a depista precoce bolile cu risc endemo-epidemic, bolile cronice, bolile invalidante si, in general, bolile care constituie principalele cauze de deces in Romania.

 

copii saraciFiind vorba de un proiect-pilot unic in Romania pana la acest moment,  programul se va desfasura pentru inceput doar in zonele care tin de Arhiepiscopia Bucurestiului, mai precis judetele Prahova si Ilfov, urmand ca, pe parcurs, sa fie extins la nivel national.

Avand in vedere apropierea de Capitala, este foarte posibil ca in etapa urmatoare sa se implice si Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, iar programul sa se desfasoare si in zona celor doua judete.

Medicii care vor participa la actiunile umanitare organizate in aceasta prima faza provin din randul credinciosilor care frecvanteaza slujblele tinute in lacasurile de cult apartinand Arhiepiscopiei Bucurestiului si au acceptat sa se implice benevol in acest proiect, platind din propriul buzunar cheltuielile necesare si asigurandu-si singuri logistica.

 

medic Pe langa ingrijrile pe care le vor acorda celor aflati in nevoie, medicii voluntari implicati in proiect vor ajuta si la promovarea unui stil de viata sanatos, ii vor sprijini in diferite activitati pe medicii de familie, mai ales in zonele cu accesibilitate si adresabilitate redusa si deficit de personal, si vor contribui la imbunatatirea conditiilor sociale a pacientilor. Medicii implicati in acest proiect isi propun, de asemenea, constientizarea importantei prezentarii la medic pentru vaccinari, si pentru consultatii la primele simptome de boala, examenul de bilant anual, dar si asigurarea unor servicii de consiliere si sprijin pentru imbunataţirea starii de sanatate a mamei si a copilului, a familiilor aflate in dificultate, cum ar fi cele sarace, cu copii mici, mame cu copii victime ale violentei familiale, familii dezorganizate, cat si copii ai unor parinti care sunt plecati sa munceasca in strainatate.

In comunicatul referitor la acest proiect se mai arata ca prin activitatile desfasurate nu va fi in niciun fel afectat bugetul Sanatatii si nici cel al asigurarilor sociale de santate.

 


Adaugati un comentariu


 

*