Celor care isi sarbatoresc onomastica astazi, de Sf. Stefan. Sanatatea Buzoiana va ureaza „La Multi Ani!”

27 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Inaltpreasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei va sluji in Parohia „Sfantul Arhidiacon Stefan” din municipiul Buzau, potrivit programului slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane anuntat de Patriarhie.

 

Numele Sfantului Arhidiacon Stefan este purtat de 410.152 de romani, dintre care peste 12.000 sunt buzoieni, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dintre acestia, 299.615 sunt barbati (8.600 buzoieni), iar majoritatea poarta numele Stefan (266.343), Istvan (19.016 ), Fanel (8.799 ), Stefanel (3.204 ) sau Fane (581).

Tot astazi isi serbeaza ziua numelui 110.537 de femei (3.700 din Buzau), dintre care 76.836 se numesc Stefania, 23.020 sunt Stefana, 9.291 – Fanica si 350 – Fana.

Pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Arhidiacon Stefan, iudeu de neam, din semintia lui Avraam (Fapte 7, 2). Sfantul Stefan este sarbatorit si de crestinii romano – catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de catre cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfant comun al celor doua biserici, Catolica si Ortodoxa, dupa Marea Schisma.

 

IPS Epifanie va sluji astazi, in Biserica Sf. Srefan din Buzau

Cu prilejul acestei mari sarbatori, Inaltpreasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei va sluji in Parohia „Sfantul Arhidiacon Stefan” din Buzau, potrivit programului slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane la Sarbatoarea Sfantului Apostol si Arhidiacon Stefan , anuntat de Patriarhie.

 „Sa cinstim pe martirii nostri si astazi sa-l cinstim pe Sfantul Arhidiacon Stefan. Sa-l cinstiti iubiti fii sufletesti punand numele de Stefana, Stefania sau Stefan copiilor care se nasc. Sa-l cinstiti avand icoana lui in casele fratiilor voastre si sa va rugati lui ca sa mijloceasca la Bunul Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor fratiilor voastre”, a spus Inaltpreasfintitul Parinte Episcop Epifanie, anul trecut, la aceeasi sarbatoare, cu prilejul careia a oficiat Sfanta Liturghie, in fruntea unui sobor de preoti si diaconi, la aceeasi biserica.

Sfantul Stefan era unul din cei 70 de ucenici ai lui Iisus si este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Stefan il urma pretutindeni pe Hristos si a asistat direct la faptele sale. Fiind numit Arhidiacon (in Biserica primara, rolul diaconului era unul mult mai important decat in zilele noastre), Sfantul a intrat in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea Sfantului, cu pietre.

Se spune ca in timp ce Sfantul Stefan era lovit cu pietre, in apropierea sa, Maica Domnului, insotita de Sfantul Ioan, botezatorul lui Hristos, il imbarbatau sa reziste cu demnitate martirajul.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

In traditia crestina se spune ca, in ziua maretului praznic, este bine sa-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile, iar in caminele noastre sa aducem icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir; astfel, Sfantul Stefan ne va ajuta pe toti cei care ne confruntam cu probleme de sanatate sau pe toti crestinii care se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase. Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, sau care sunt pagubite de persoane de decizie, trebuie sa daruim persoanelor religioase icoana Sfantului Stefan sau o candela noua. Tot acum sa acceptam reconcilierile, o dovada de iubire universala, propovaduita de primul martir al crestinismului, Stefan.

Acum, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului, apoi se impart copiilor saraci.

De asemenea, de Sfantul Stefan se prepara si se impart mucenici cu miere si cu nuca, care amintesc de moartea muceniceasca a Apostolului Stefan.

In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.


Adaugati un comentariu


 

*