Sfantul Stefan, ajutorul celor bolnavi

27 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Peste 450.000 de romani își sărbătoresc onomastica de ziua Sfantului Arhidiacon Ștefan. Redactia Sănătatea Buzoiană urează tuturor sărbătoriților „La mulți ani!”

 

Sfantul StefanNumele Sfantului Arhidiacon Stefan sau unul dintre derivatele sale este purtat de peste 450.000 de romani, dintre care aproape 13.000 sunt buzoieni, potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

In a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Arhidiacon Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii, cel care a vestit si a marturisit credinta in Hristos, asemenea cu Apostolii. El ii intarea pe credinciosi dar ii certa pe iudeii necredinciosi, spunandu-le ca din zavistie si din nedreptate a fost ucis Fiul lui Dumnezeu, Mesia Cel asteptat din Veac. Din aceasta cauza, Arhidiaconul Stefan este insa condamnat la moarte de autoritatile iudaice, in anul 33, devenind astfel cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, primul model de jertfa crestina pentru toti.

 

sfantul-stefan-icoanaSfantul Stefan era unul din cei 70 de ucenici ai lui Iisus si este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Stefan il urma pretutindeni pe Iisus si a asistat direct la faptele sale. Fiind numit Arhidiacon (in Biserica primara, rolul diaconului era unul mult mai important decat in zilele noastre), Sfantul a intrat in atentia fariseilor, care erau nemultumiti de faptul ca el predica public invataturile lui Iisus. In Sinedriu, Sfantul Stefan a tinut o cuvantare, in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea Sfantului, cu pietre.

Se spune ca in timp ce Sfantul Stefan era lovit cu pietre, in apropierea sa, Maica Domnului, insotita de Sfantul Ioan Botezatorul il imbarbatau sa reziste cu demnitate martirajul.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

Biserica Sf. Stefan - Buzau

Biserica Sf. Stefan – Buzau

In traditia romaneasca se spune ca, in ziua maretului praznic, este bine sa-L rugam pe Bunul Dumnezeu sa ne asculte rugaciunile, iar in caminele noastre sa aducem icoana care-l infatisaza pe mucenicul martir. Astfel, Sfantul Stefan ne va ajuta pe toti cei care ne confruntam cu probleme de sanatate sau pe crestinii care se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase.

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, sau care sunt pagubite de persoane de decizie, trebuie sa daruim persoanelor religioase icoana Sfantului Stefan sau o candela noua. Tot acum sa acceptam reconcilierile, o dovada de iubire universala, propovaduita de primul martir al crestinismului, Stefan.

Acum, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului, apoi se impart copiilor saraci.

De asemenea, de Sfantul Stefan se prepara si se impart mucenici cu miere si cu nuca, care amintesc de moartea muceniceasca a Apostolului Stefan.

In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie.

 


Adaugati un comentariu


 

*