Copacii artificiali, solutie alternativa pentru un mediu mai sanatos

27 decembrie 2015 | 0 comentarii |

In contextul discutiilor despre masurile de prevenire a incalzirii globale datorate poluarii, aceasta inventie creata in urma cu cativa ani este din ce in ce mai mult luata in considerare.

 

Dr. Klaus Lackner

Dr. Klaus Lackner

Conform parerii expertilor, una dintre variantele prin care temperatura medie globala ar putea sa ramana sub o crestere de doua grade Celsius, stopandu-se astfel fenomenul incalzirii globale, ar fi extragerea unei cantitati impresionante de dioxid de carbon din atmosfera.

Oamenii de stiinta spun ca, cel putin in teorie, este posibil sa se extraga carbonul din aer si sa fie transformat in diverse bunuri de larg consum. Cu toate acestea, sunt cateva probleme de ordin financiar, costurile fiind foarte mari in acest moment, iar extragerea carbonului din atmosfera ar genera problema depozitarii acestuia

„Oamenii nu pot sa conceapa care este de fapt amploare poluarii. Daca mergi cu o masina, timp de un an, aceasta va emite in atmosfera in jur de 15 tone de dioxid de carbon”, a explicat dr. Klaus Lackner, director al Centrului pentru Emisii Negative de Carbon din cadrul Universitatii din Arizona, care se ocupa intens de aceasta problema de mai multi ani.

 

copaci artificialiIn conditiile in care aceasta problema va fi rezolvata intr-un final, Klaus Lackner si alti cercetatori au pus la cale o tehnologie care extrage dioxidul de carbon  din aer, realizand un dispozitiv ce seamana foarte mult cu un copac, iar velele, realizate din rasini plastice, actioneaza ca niste frunze, ce retin carbonul si il depoziteaza. Cu toate acestea, velele retin carbonul atunci cand acestea sunt uscate, iar pentru ca gazul respectiv sa fie scos din cutiile de la baza copacilor artificiali ar trebui ca mediul sa fie unul umed. „Nu stiu daca aceasta inventie va rezolva problema incalzirii globale, insa demonstreaza ca tehnologia chiar functioneaza. Poate, intr-o zi, aceste masinarii vor putea fi folosite in cadrul fermelor, pentru recoltarea carbonului din aer”, a concluzionat Klaus Lackner.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*