Doua milioane de romani sunt sarbatoriti astazi, de Sf. Ioan. Le uram „La Multi Ani!”

7 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Peste 44.000 dintre ei sunt buzoieni. Aproape trei sferturi dintre cei 1.957.468 de sarbatoriti sunt barbati, numarul femeilor a caror onomastica se celebreaza astazi fiind mult mai mic.

 

Aproape doua milioane de romani isi sarbatoresc astazi onomastica, in ziua Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, potrivit datelor publicate de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Dintre cei 1.957.468 de romani care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul, 1.429.887 sunt barbati, iar 527.581sunt femei.

Dintre barbatii sarbatoriti astazi, 521.561 poarta numele Ioan , 418.448 se numesc Ion, 317.270 au fost botezati Ionut si 146.035 au numele Ionel. Alti 21.847 de sarbatoriti se numesc Nelu, iar 4.726 poarta numele Ionica.

Dintre femeile a caror onomastica este sarbatorita astazi, 369.219 se numesc Ioana, 140.333  dintre ele au fost botezate Ionela, 11.323 se numesc Nela, iar 6.706 poarta numele Ionelia.

Motiv de sarbatoare au astazi, si cei peste 44.100 de buzoieni care poarta numele Sfintului Ion sau unul dintre derivatele acestuia. Potrivit datelor furnizate de Biroul de Evidenta a Persoanei, peste 32.000 dintre buzoienii care astazi isi sarbatoresc ziua numelui sunt barbati, iar aproximativ 12.100 sunt femei.

Ziua de 7 ianuarie, a doua dupa Botezul Domnului, este inchinata preamaririi Sfantului Ioan, cel care l-a botezat pe Mantuitorul in Iordan si a descoperit lumii, dupa semnul ce i s-a dat de Sus, ca Domnul Iisus este cu adevarat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu.

Sfantul Ioan a fost Prooroc si un inaintemergator fata de Mantuitorul Iisus, in toata viata sa si prin toate faptele lui. Chiar venirea sa pe lume a fost vestita de inger si de foarte tanar devine un Prooroc al pocaintei. El iubeste infranarea si viata aspra din pustia Iordanului, unde traieste si predica, marturiseste si boteaza in Iordan, pe cei care cred in el. Ii invata pe oameni ca este importanta schimbarea vietii, intoarcerea la Dumnezeu si impacarea cu El, pentru a primi viata noua pe care o aduce Imparatia lui Mesia, spunandu-le „Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia cerurilor”.

Momentul esential al vietii Sfantului Ioan a fost, insa, cel pe care crestinii il praznuiesc astazi, pe 7 ianuarie, cand, botezand, Ioan descopera pe Hristos-Mesia, in persoana Domnului Iisus, dupa semnul ce i s-a incredintat: „Am vazut Duhul pogorandu-se, din cer, ca un porumbel si a ramas peste El. Si eu nu-L cunosteam pe El, marturiseste Ioan, dar Cel ce m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: «Peste Care vei vedea Duhul pogorandu-se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duh Sfant». Si eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu”.

Boboteaza si ziua Sfantului Ioan Botezatorul marcheaza sfarsitul sarbatorilor de iarna si, totodata, al celor dedicate nasterii lui Iisus Hristos.

Redactia Sanatatea Buzoiana le ureaza tuturor  sarbatoritilor zilei de astazi „La Multi Ani!”


Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*