Astazi este Duminica Floriilor: La Multi Ani, sarbatoritilor!

28 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Copiii din Glodeanu Silistea – Buzau vand astazi, la licitatie, felicitari de ziua Floriilor si de Paste, pentru a-i ajuta pe copiii bolnavi de la Institutul Fundeni. Peste 1,4 milioane de romani isi sarbatoresc astazi onomastica. 

 

Astazi este Duminica Floriilor, sarbatoare care simbolizeaza Intrarea Domnului in Ierusalim, iar pentru credinciosii ortodocsi incepe Saptamana Patimilor.

Sarbatoarea poarta numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost intampinat in Ierusalim cu flori si cu ramuri de finic si de maslin.

Credinciosii duc simbolic la biserica ramuri de salcie si flori pentru a le sfinti, deoarece incepand cu acesta zi toate florile si toti pomii incep sa infloreasca. La slujba de Florii, totii slujitorii bisericii tin in maini flori si crengi de salcie, alaturi de o lumanare aprinsa ca simbol al biruintei vietii importiva mortii.

Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Invierea lui Lazar este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.

Se pare ca denumirea populara a sarbatorii vine si de la zeita romana a florilor, Flora, peste care s-a suprapus intrarea Domnului in Ierusalim. Tot de la Flora vine si semnificatia de renastere a naturii, insa potrivit specialistilor, cel mai mult primeaza semnificatia crestina a evenimentului.

 

Sursa foto: Facebook

Elevii scolii generale din Glodeanu Silistea – Buzau, organizeaza astazi, cu ajutorul preotului din localitate, Marian Tudor, in curtea Catedralei Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, o licitatile la care isi vand felicitarile si alte simboluri pascale confectionate manual, sub indrumarea catorva invatatoare si profesoare.

Banii obtinuti in urma licitatiei vor fi folositi intr-un scop nobil, acela de a face o bucurie, de Paste, copiilor bolnavi, internati in Spitalul Fundeni din Bucuresti.

Felicitarile, cosuletele cu puisori si oua decorative de Paste, confectionate din materiale reciclabile, vor fi oferite celui care va da cel mai bun pret. Copiii ii indeamna pe buzoieni sa fie generosi, gandindu-se cat sunt de norocosi ca sunt sanatosi, atat ei cat si cei dragi lor, banii obtinuti fiind folositi intr-un scop caritabil, de marea sarbatoare a Invierii. Licitatia se desfasoara, deja, de catva timp, si pe Facebook, unde sunt expuse o multime de felicitari, care de care mai frumoase. Copiii au la dispozitia doritorilor o multime de astfel de minunatii, create cu multa dragoste si cu gandul la copiii bolnavi carora darunidu-le cadori cumparate din banii obtinuti, le vor putea insenina ziua de Paste.

 

Felicitare copii: sursa- Facebook

Traditia populara spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si de Paste.

In noaptea dinaintea Floriilor, fetele isi pun seara sub perna busuioc sfintit, pentru a-si visa ursitul.

Pentru a ne apara de boli este bine ca atunci cand se va face baie, in apa sa se puna si cateva flori sfintite. In Muntenia exista supersititia potrivit careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii, intrucat aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.

Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.

In unele zone din tara se merge cu Salcioara si Lazarea – colind dedicat zeitei vegetatiei. In Muntenia si Oltenia fetele se strang in grupuri si canta aceasta colinda, care vorbeste depre drama lui Lazar.

Potrivit legendei, Lazar ar fi murit de dorul placintelor pe care le-ar fi facut mama sa, de aceea exista obiceiul ca in sambata Floriilor, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor, impartind placinte de post pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit Lazar.

 

Cosulet copii – sursa: Facebook

In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se spune ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri pana la celelalte Florii. Oamenii le pun si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

In unele sate, matisorii sunt aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa ramurile de salcie au, in principal, menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintita este utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghit matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incing cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand vin de la biserica, pentru ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

 

1.487.510 romani isi serbeaza onomastica de Florii, potrivit Directiei pentru Evidenta Populatiei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. Dintre romani aniversati de Florii, 634.467 sunt barbati, iar 853.043 sunt femei, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Cei mai multi dintre barbati poarta numele Florin (334.634), Viorel (146.328), Florian (54.749), 29.779 poarta numele Florea, 25.183 raspund la numele Florentin si 13.925 se numesc Florinel. Tot printre barbatii romani care isi serbeaza astazi onomastica, se numara si cei cu numele Trandafir – 2.418, Bujor – 1.550, Floricel – 928, Margarit – 699 si Crin – 204.

In duminica Floriilor vor fi aniversate si romancele cu numele Viorica (146.268), Florentina (128.844), Florica (92.668), Floarea (87.202), Florina (79.753), dar exista si nume mai rara intalnite precum Garofita – 2.972, Iris – 2.196, Anemona – 858, Micsunica – 626, Romanita – 533, Panseluta – 444 sau Crizantema  303 si alte derivate de la diferite nume de flori, mai rar intalnite.

Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor sarbatoritilor care poarta nume de floare, multa sanatate si La Multi Ani!


Categorii: Comunitate, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*