Astazi, Sanatatea Buzoiana implineste un an. Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Sf. Imparati Constantin si Elena. La Multi Ani!

In urma cu un an lansam pe piata media ziarul electronic www.sanatateabuzoiana.ro.

Un curaj „nebun” au spus unii, sa intri in „lupta” in plina criza financiara.

Astazi, aniversam un an si credem ca stam bine in picioare, asa ca in curand speram sa alergam, trecand peste obstacole si demonstrand ca seriozitatea face, pana la urma, casa buna cu succesul.

Suntem numai o mana de oameni, dar incercam, dupa puteri, sa fim folositori celor care isi rup din timp si ne citesc. Ne-am adaptat si cerintelor pe care unii dintre cititori ni le-au propus, am incercat sa oferim doar informatii complete si verificate, am mers pe drumul nostru si nu ne-am luat de guler cu nimeni, considerand ca fiecare are drumul lui, iar in lumea asta mare a mass-media este loc pentru oricine, daca isi face bine treaba si isi respecta cititorul.

Acum, la ceas aniversar, tot ce putem sa spunem este ca suntem recunoscatori publicului cititor, datorita caruia am progresat zi de zi, si ca speram sa crestem frumos si bine, astfel incat sa fim utili celor ce ne citesc, in fiecare zi.

Si, pentru ca intamplator, ziua noastra coincide cu Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, uram tuturor celor care poarta acest nume, La Multi Ani!”. Tot „La Multi Ani!” ne uram si noua si va invitam sa ne bucuram impreuna…

 

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului, au interzis jertfele, iar duminica a fost stabilita zi de odihna. Perioada in care au domnit a fost cunoscuta ca „Epoca de aur”.

An de an, la 21 mai, Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica ii preacinstesc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, slaviti „ intocmai cu Apostolii”, ca protectori ai credintei crestine.

Anul acesta, in ziua de Anul Nou, dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, in Catedrala Patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat in mod oficial, Anul 2013 ca An omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena in Patriarhia Romana.

In 2013 se implinesc 1700 de ani de la Edictul de toleranta religioasa de la Milano (313), prin care se sistau cumplitele persecutii religioase impotriva crestinilor, persecutii care au durat aproape 300 de ani.

In calendarul popular sarbatoarea este numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor, fiindca se crede ca in aceasta zi pasarile isi invata puii sa zboare. Iata care sunt cele mai importante obiceiuri si superstitii din popor.

 

Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica de ziua Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu ocazia sarbatorii Sfintilor Constantin si Elena sunt aniversati 1.786.974 de romani, dintre care 1.151.906 sunt femei , iar 635.068 sunt barbati.

Statisticile Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI arata ca 490.646 de romani poarta numele de Constantin, alti 79.871 se numesc Costel, 32.728 raspund la numele de Costica, alti 20.308 romani se numesc Costin, 10.534 – Costinel, 656 – Costi si 325 – Costelus.

Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, 880.574 poarta numele Elena, alte 122.285 se numesc Ileana, 26.209 – Constantina, 64.690 – Lenuta si 52.582 – Constanta, 1.467 de persoane se numesc Nuti si 4.099, Leana.

 

BNR a emis o moneda de argint cu valoare numismatica, dedicata Sf. Constantin si Elena, intr-un tiraj de 500 de bucati, cu valoare de circulatie pe teritoriul Romaniei. Caracteristicile monedei sunt: valoare nominala – 10 lei, metal – argint, titlu – 999‰, forma rotunda, diametru – 37 mm, greutate – 31,103 g, calitate proof, cant zimtat.

Aversul monedei reda imaginea Catedralei Patriarhale din Bucuresti, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, stema Romaniei, inscriptia in arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominala „10 LEI” si anul de emisiune „2013”.

Reversul monedei prezinta imaginea unei picturi murale din interiorul Catedralei Patriarhale din Bucuresti, reprezentandu-i pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, inscriptiile „ANUL OMAGIAL AL SFINTILOR IMPARATI”, „Constantin si Elena” si „Mediolanum 313”, respectiv numele localitatii si anul in care s-a dat Edictul de toleranta religioasa.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sunt insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza si includ certificatul de autenticitate, cu semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.

Pretul de vanzare este de 360 lei/bucata (exclusiv TVA), pentru moneda din argint impreuna cu brosura de prezentare.

 

Praznicul Sfintilor Imparati Constantin si Elena corespunde in calendarul popular cu sarbatoarea numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur, o sarbatoare impodobita cu datini, adresata pasarilor de padure. Traditiile practicate in acesta zi aduc spor si sanatate gospodarilor care le implinesc.

In unele regiuni, este ultima zi in care se mai poate semana porumbul, ovazul si meiul, deoarece se spune ca tot ce se va semana dupa aceasta zi se va usca.

Podgorenii respecta ziua de Constantin Graur, spunand ca daca vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

Ziua de Sfantul Constantin si Elena este cea in care pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde vor amplasa stanele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, dau cu tamaie si stropesc cu agheasma toata casa, pentru a se apara de fortele malefice. In ziua praznicului, pentru ca voia buna sa se adune in familie, trebuie sa aducem in casa macar trei fire de bujori imbobociti.

Taranii din anumite zone ale tarii aprind un foc mare si stau in jurul lui. In unele locuri, prin fumul de la acest foc trec si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cat vor sta la stana.



Comentarii (22)

  1. Botezatu Ciprian Ionel spune:

    La multi, fericiti si sanatosi ani!

  2. Nina Codin spune:

    Va doresc mult succes in continuare si cat mai multi cititori! Au multe informatii utile de primit!

Adaugati un comentariu


 

*