Terapia prin cultura continua la BookLand, in Aurora Mall!

13 septembrie 2012 | 1 comentariu |

In aceasta seara, la ora 19,00 buzoienii iubitori de cultura sunt asteptati cu multe surprize in Aurora Shopping Mall. BookLand ofera o seara de poezie, schimburi de idei si spectacol interactiv impreuna cu poetii buzoieni Valeria Manta Taicutu, Nicolai Taicutu, Nicolae Pogonaru, Lucian Manailescu si Emil Niculescu.

Aflat la a 2-a editie, prezent pe parcursul anului 2012 in 39 de orase din tara, timp de 42 de saptamani, BookLand se afla pana pe 16 septembrie in Buzau, la Aurora Shoping Mall. Pentru  a avea o imagine cat mai clara asupra acestui concept, Sanatatea Buzoiana va prezinta un interviu realizat cu Sorin Lucaci, Marketing Coordinator.

 

Sanatatea Buzoiana: Ce este Caravana BookLand? Cand si cum a aparut acest concept?

 

Sorin Lucaci:. BookLand a luat nastere in anul 2011, ca o alternativa viabila la targurile de carte existente deja pe piata romaneasca. In 2012, se pozitioneaza deja drept cel mai de anvergura proiect de acest gen, atat din punctul de vedere al acoperirii geografice, cat si al duratei. Suntem prezenti anul acesta in 39 oraseam pornit la drum pe 6 Martie si ne oprim abia pe 24 Decembrie 2012 – iar in fiecare oras poposim cate sase zile, cu mici exceptii, in Bucuresti si Constanta am stat doua saptamani.

Este un concept unic in Romania: targ urban de carte, organizat in centrele comerciale din marile orase.

Coborand cartea din turnul de fildes, motto-ul dupa care ne ghidam este: „BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheama, ci ii urmeaza!”

 

S. B.: Ce reprezinta, de fapt, acest targ de carte neconventional si ce asteptari aveti de la publicul buzoian?

 

S.L.: BookLand este un targ inedit, atipic, neconventional, un targ pe care, vreau sa cred, si l-au dorit multi romani. Este o caravana care strabate 39 de orase ale tarii, timp de 42 de saptamani si care suplineste atat absenta celorlalte targuri de profil, cat si  lipsa fizica a librariilor din tara, multe desfiintate sau intrate in insolventa in ultimii ani, atat din cauza crizei, cat si din cauza scaderii apetitului romanilor pentru lectura. Din acest motiv am creat si o librarie online (www.book-land.ro) care sa ramana conectata in permanenta la nevoia iubitorilor de carte, din fiecare oras al tarii. Cititorii isi pot comanda titlurile dorite si prin intermediul acestei librarii virtuale.

Ne aflam pentru prima data la Buzau si, cum se spune in fotbal, „speram sa facem o figura frumoasa”, sa satisfacem dorinta de lectura a buzoienilor, speram sa nu-i dezamagim. Venim cu peste 9.000 de titluri de la peste 70 de edituri, deci o oferta consistenta de carte, muzica, film si jocuri. Ii asteptam pe booklanderii buzoieni la Aurora Shopping Mall, de marti, 11 septembrie, pana duminica, 16 septembrie, cu promotii, concursuri si multe alte surprize.

 

S. B.: Ce aduce inedit si atractiv acest targ si cum se diferentiaza de celelalte evenimente de acelasi gen (Gaudeamus, Bookfest etc.), dar si in raport cu librariile?

 

S.L.: Venim in intampinarea publicului tocmai cu aceasta noutate, cu faptul ca incercam sa acoperim o mare suprafata din teritoriul tarii, sa-i urmam pe toti iubitorii de carte, oriunde s-ar afla. Traseul generos al Caravanei si evenimentele organizate in cadrul targului, zic eu, fac diferenta. Caravana BookLand organizeaza in fiecare oras unde poposeste, multe evenimente artistice si culturale: lecturi publice cu scriitori locali, expozitii de pictura si sculptura, momente artistice realizate de copiii de la Scolile Populare de arta, de la Palatul Copiilor, de elevi de la liceele de arta, tineri actori de la teatrele de papusi, etc. Iar in raport cu librariile existente, incercam, prin calitatea si diversitatea titlurilor prezentate, sa facem aceasta diferenta.

Pe parcursul Caravanei BookLand prin tara, am avut ocazia de a cunoaste oameni minunati, dornici sa ne ajute in demersul nostru cultural de mediatizare si promovare a cartii. Poeti, prozatori, critici literari, pictori, presedinti de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artistilor Plastici din Romania. La fel se intampla si la Buzau. Joi seara, la ora 19, oferim buzoienilor „o portie de cultura” cu sprijinul poetilor locali Valeria Manta Taicutu, Nicolai Taicutu, Lucian Manailescu, Nicolae Pogonaru si Emil Niculescu

 

S. B.: Cum este piata de carte din Romania? Cum se descurca editurile in aceste conditii de criza si de abundenta a in atractii nonculturale?In ce orase ati avut cel mai mare succes, atat ca vanzari cat si la numar de vizitatori?

 

S.L: Piata de carte din Romania este insuficient structurata si valorificata. Este o piata cu potential, in continua miscare. Editurile fac eforturi disperate pentru a-si conserva resursele si portofoliul de titluri, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada foarte dificila din punct de vedere financiar. Din pacate, industria cartii din Romania nu este la fel de profitabila ca cea din tari dezvoltate precum Germania, Franta, Anglia. Iar criza financiara a atins, fara doar si poate, si domeniul cartii, sau mai ales pe acesta. Putem spune cu siguranta ca piata de carte din Romania este in declin, si asta se reflecta si in activitatea targurilor de profil. Ne incapatanam insa sa credem ca mergand dupa cititori, acestia isi vor redescoperi apetitul pentru lectura, pentru cultura.

Cel mai mare succes, de departe, l-a reprezentat Brasovul. Intr-adevar, este un oras turistic si asta s-a vazut in numarul foarte mare de vizitatori care au strabatut Piata Sfatului. Dupa Brasov, as putea sa mentionez intr-un fel de top, Timisoara, Bucuresti, Cluj, Constanta.

 Evenimentele adiacente targului de carte, respectiv, dezbateri culturale, lecturi publice, spectacole s.a.m.d. s-au dovedit extrem de atractive. Au fost sute de astfel de evenimente, iar stagiunea 2012  continua pana la Craciun.

 

Despre BookLand

Caravana BookLand este un concept inovator, atat prin aria geografica de acoperire, cat si prin amploarea sa, reunind mii de titluri sub aceeasi umbrela. BookLanderii sunt asteptati cu numeroase premii, concursuri, oferte speciale si momente de exceptie in principalele centre comerciale din Romania, precum si in cadrul librariei on-line www.book-land.ro .

Libraria online este integrata sub aceeasi umbrela si prin intermediul portalului www.book-land.ro ofera cele mai noi titluri, recomandari, promotii si oferte speciale in materie de carte, muzica, film, jocuri, cadouri si birotica, fiind la dispozitia vizitatorilor sai si dupa ce Caravana BookLand a plecat catre o noua destinatie.Comentarii (1)

  1. Adriana spune:

    In primul rand doresc sa felicit intreaga echipa organizatorica pentru acest targ de carte minunat.
    Am remarcat ca preturile sunt mult mai mici decat gasesti in mod obisnuit in librarii, fiecare stand avand oferte care mai de care mai interesante.
    M-am bucurat sa vad ca sunt inca oameni interesati si dornici sa isi cumpere carti/filme/jocuri.
    Am ramas placut impresionata si sper ca si anul urmator targul de carte sa revina la Buzau.

Adaugati un comentariu


 

*