Rocada incompatibililor la sefia ANSVSA

22 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Buzoianul Dumitru Baiculescu, acuzat de ANI de conflict de interese, a fost inlocuit de premierul Dacian Ciolos, cu brasoveanul Dorin Valter Enache, care va fi demis la randul lui, pe acelasi motiv.

 

Dumitru Baiculescu

Dumitru Baiculescu

Dupa „penibila numire” a unui fotomodel fara experienta la carma sanatatii umane, Guvernul Ciolos a facut o noua gafa, numind la sanatatea animala un sef acuzat de Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) de „conflict de interese”.

La sfarsitul saptamanii trecute, medicul veterinar buzoian Dumitru Baiculescu a fost schimbat din functia de presedinte al Autoritatii Nationale Santare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pe motiv ca a fost a fost trimis de ANI in instanta, pentru ca ar fi avizat la plata mai multe facturi de decontare a unor prestari de servicii efectuate catre firma la care fusese actionar, dupa ce a fost numit sef la DSVSA Buzau.

Dorin Valter Enache,  fost director executiv al DSVSA Brasov, a fost numit luni, de premierul Dacian Ciolos, la conducerea Autoritatii. Cele doua decizii, de eliberare a lui Baiculescu si de numire a lui Enache, au fost publicate, luni seara, in Monitorul Oficial.

Marti, insa, s-a aflat ca si noul presedinte al ANSVSA „sufera” de aceasi „boala”, adica de „conflict de interese”, depistata de ANI, care il acuza ca in 2014, in calitate de director al DSVSA Brasov, ar fi semnat incheierea mai multor contracte de prestari servicii intre institutia pe care o conducea si firma la care fiica sa a fost asociat.

 

BaiculescuIn aceste conditii, marti, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca si noul sef al ANSVSA va fi schimbat, probabil cu „cineva din interior, care va fi promovat”.

Medicul veterinar buzoian Dumitru Baiculescu, numit la sefia ANSVSA in martie 2015, este acuzat de ANI ca in perioada 5 februarie- 8 aprilie 2014, cand a detinut functia de sef al DSVSA Buzau, si-ar fi  aprobat la plata 12 facturi, in valoare totala de 8.334 de lei, emise de firma la care anterior fusese actionar si administrator al SC MEDVET 2000 SRL.

ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Dumitru Baiculescu a infractiunii de „conflict de interese”, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei.

ANI a mai comunicat ca Baiculescu a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, dar nu a depus la dosar un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

 

instantaDorin Valter Enache, in varsta de 59 de ani, este medic veterinar din 1981, iar din 2006, director al DSVSA Brasov.  In octombrie 2014, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca acesta s-a aflat inconflict de interese, pentru ca in calitate de director executiv al DSVSA Brasov, a semnat documente privind incheierea mai multor contracte de prestari servicii intre institutia pe care o conducea si firma la care fiica sa a fost asociat.

Potrivit presei brasovene, in octombrie 2014, Dorin Valter Enache a contestat la Curtea de Apel Brasov raportul ANI, cerand instantei anularea documentului, dar cererea sa a fost respinsa in februarie 2015. El a contestat decizia la instanta suprema, in luna martie, dar pana la ora actuala nu a fost stabilit inca primul termen de judecata.

Atat in cazul lui Baiculescu cat si al lui Enache legea prevede ca „fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

 


Adaugati un comentariu


 

*