Un TIR cu stome, donate romanilor de Asociatia Modeneza a Incontinentilor si Stomizatilor

30 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Anual, 10.000 de romani devin purtatori de stome cutanate ca urmare a unor boli autoimune si a diferite forme de cancer.

 

O donatie umanitara impresionanta a fost facuta de Asociatia Modeneza a Incontinentilor si Stomizatilor (AMIS), cu sprijinul Crucii Rosii Italiene si a RIN Grand Hotel, catre Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania (APSCR), pentru a fi oferite bolnavilor romani puratori de stoma, care se confrunta cu o mare lipsa a acestor proteze care ar trebui oferite gratuit de statul roman, prin casele de asigurari de sanatate.

 „In afara de eforturile personale, am fost sprijinit de voluntari ai Crucii Rosii Italiene, de catre firmele Sapio Life, Fater, BBraun, Coloplast, EmilCeramica, FAIS, AIOSS si de Hotel Arad si RIN Grand Hotel. Prin acest gest dorim sa venim in sprijinul persoanelor care, din pricina unor situatii speciale, se confrunta cu insuficienta numarului de proteze”, a explicat Stefano Piazza, presedintele AMIS si vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Incontinenti si Stomizati din Italia, la conferinta de presa organizata de Ziarul Ring, cu prilejul evenimentului.

Donatia a constat intr-un camion de colostome (anus contra naturii), ileostome ( legarea partii terminale a intestinului subtire la un orificiu practicat pe piele), urostome (protezare la nivelul aparatului renal) si produse de ingrijire a protezelor (creme, substante de curatat si odorizante etc).

 

 In Romania, in acest moment exista 54.386 de persoane purtatoare de stome cutanate, ca urmare a unor boli autoimune sau a unor forme de cancer, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

 „Sa fii devii purtator de stoma nu este un lucru usor de acceptat, pentru ca o astfel de procedura duce, implicit, la modificarea stilului de viata la nivel psihologic, fizic, afectiv si profesional. Pacientul cu stoma cutanata ramane in continuare o persoana sanatoasa, dar va avea o schema corporala modificata (adica o imagine putin deformata a corpului). Multi pacienti s-au reintegrat cu succes din punct de vedere familial, social si chiar profesional, ducand astfel o viata normala. Este laudabil si binevenit orice astfel de gest umanitar si, in unele situatii, poate chiar necesar, cum ar fi de exemplu, situatia unui angajat care devine pensionar si pana i se clarifica acest statut poate beneficia de proteze din astfel de donatii”, a declarat, dr. Raed Arafat, la  aceeasi conferinta de presa.

 

In 2011, Asociatia Modeneza a Incontinetilor si Stomizatilor, condusa de Stefano Piazza, a  facut prima donatie catre Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania.

Grigore Boboc, presedintele APSCR, a precizat in cadrul aceleiasi conferinte, ca „1% din cei 900 de membri ai asociatiei sunt copii si ca acolo sunt cele mai mari probleme pentru ca ei invata greu cum se gestioneaza viata atunci cand porti o astfel de proteza. In cazul lor, de exemplu, este nevoie de mai multe proteze. Pe de alta parte ar fi benefica si majorarea fondului alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care este de 250 de lei/lunar/pacient”, incercand sa atraga astfel atentia a supra necesitatii existentei acestor proteze in permanenta, la dispozitia bolnavilor care altfel si le procura cu mare greutate, costurile fiind greu de suportat.

Astfel de donatii pot acoperi necesarul de stome in perioada imediat postoperatorie. Purtatorii de stome constituie o prioritate si am reusit sa reducem perioada alocata aprobarii unui dosar pentru obtinerea gratuita de astfel de proteze la doar cateva zile. De la 1 ianuarie si pana in prezent am alocat suma de 3 milioane de lei acestui segment de pacienti”, a aratat la randul sau  prof. dr. Gheorghe Iana, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti.

 

Stefano Piazza este italianul cu o poveste de viata absolut impresionanta, despre care se spune ca are „suflet de roman”. Este casatorit cu o romanca si, in 2003, cu doar cateva luni inainte ca sotia lui sa nasca, medicii l-au diagnosticat cu cancer de colon. Puterea pe care si-a gasit-o inlauntrul sau, l-a ajutat sa iasa invingator in lupta cu boala.

Recunoscator lui Dumnezeu, medicilor si familiei sale pentru ca a l-au ajutat sa revina la o viata normala, Stefano Piazza a infiintat o asociatie prin care ofera sprijin altor pacienti, facand acte umanitare. A fost premiat de americani pentru proiectele sale si, nu in ultimul rand, in ciuda faptului ca este purtator de colostoma (anus contra naturii), duce o viata absolut normala: merge in vacante, face scufundari, urca pe munte, isi duce copilul la scoala.

 

Se pot face donatii pentru Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania (APSCR) in contulIBAN: RO35CARP041200016640R001
Banca Comerciala Carpatica – Sucursala Brezoianu, Bucuresti,
CIF: 17811368.

Pentru Asociatia Modeneza de Incontinenti si Stomizati (AMIS) puteti face donatii in contul IT04V0538712900000002021615 deschis la Banca Popolare dell’Emilia Romagna.


Adaugati un comentariu


 

*