Asistenta medicala si cercetarea stiintifica a potentialului balnear romanesc, dezbatute la Slanic Moldova

 „Paradigmele dezvoltarii turismului balnear” a fost tema sub care sa desfasurat a XI-a Conferinta Nationala de Balneologie, Medicina Fizica si Recuperare Medicala, cu participare internationala, la care au fost prezenti si doi reprezentanti ai OAMGMAMR Buzau.

 

Participanti la Conferinta

Participanti la Conferinta

Organizata intr-un colt de rai al Moldovei, de un grup de oameni inimosi, implicati sufleteste in problemele reale ale balneoterapiei din Romania, si cu  o participare de exceptie (reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, Asociatiei Oraselor Balneare, Organizatiei Patronatului de Turism Balnear din Romania), cea de-a XI-a Conferinta Nationala de Balneologie, Medicina Fizica si Recuperare Medicala, cu participare internationala s-a dovedit a fi un adevarat izvor de informatie, atat pentru specialistii din domeniul balneofizioterapiei, cat si pentru specialistii din celelalte domenii medicale.

 „Paradigmele dezvoltării turismului balnear” a fost tena generala sub care s-a desfasurat evenimentul, la care au participat in calitate de invitati speciali, prof. dr. M. Zeki Karagulle, presedintele Societatii Internationale de Hidrologie Medicala si Climatologie, si prof. dr. Umberto Solimene, secretar general al Federatiei Mondiale de Hidroterapie si Climatoterapie.

 

Speakerii evenimentului

Speakerii evenimentului

Dezbaterile primei zile au fost impartite in trei mari capitole si au debutat cu o masa rotunda, cu tema: Potentialul balnear al Romaniei. Discutiile au fost cu atat mai interesante, cu cat in aceasta perioada, ministerul Sanatatii, in colaborare cu Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie (INRMFB), lucreaza la omologarea si certificarea statiunilor balneare din Romania. S-a subliniat necesitatea acestei actiuni de mare amploare, atat pentru alinierea la normele europene, cat si pentru normalizarea  si dezvoltarea activitatii de recuperare balneara.

Conferinţa reprezinta o ocazie speciala pentru dezbaterea problemelor de interes in asistenta medicala si cercetarea stiintifica a potentialului balnear al tarii noastre, urmand a fi subliniate perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu”, a declarat om deschiderea evenimentului, directorul general al INRMFB, Horia Lazarescu.

 

Statiunea Slanic Moldova

Statiunea Slanic Moldova

Necesitatea diferentierii notiunii de turism de sanatate de cele de turism balnear si medical (cele doua din urma fiind de fapt componente ale turismului de sanatate) si prezentarea strategiei INRMFB in promovarea turismului balnear au constituit teme de mare interes la Conferinta Nationala de Balneologie, Medicina Fizica si Recuperare Medicala de la Slanic Moldova.

Prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica, de la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si membru activ al INRMFB, a prezentat o serie de concluzii rezultate in urma dezbaterilor care au avut loc la Bruxelles, cu prilejul Conferintei Internationale de specialitate avand ca tema „Durerea cronica” si care a pus accent pe redirectionarea actului medical spre profilaxie.

La randul sau, dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii, consilier personal al premierului Victor Ponta, a tinut sa sublinieze „necesitatea colaborarii medicilor de diferite specialitati (cardiologie, neurologie, medicina interna, chirurgie, etc), cu medicii BFT, deoarece recuperarea BFT este de  o mare valoare si o necesitate care completeaza intr-un mod mai mult decat eficient programul de recuperare a pacientilor”.

 

Sanatoriul Balnear

Sanatoriul Balnear

 „Romania este singura tara din Europa care are potential climatologic si balneologic de a trata deficiente din toate cele 13 grupe de afectiuni, prin factori naturali de cura”, a punctat la randul sau, dr. Emilian Imri, consilier in Ministerul Sanatatii.

Necesitatea si modalitatea de protejare a ecosistemelor balneare, conditiile necesare unei statiuni pentru a putea sa obtina acertificatul de omologare, au constituit, de asemenea, teme pe care specialistii prezenti la eveniment le-au luat in discutie, ca teme de mare actualitate.

In ceea ce priveste faptul ca UE cere schimbarea denumirii destul de lunga, dar reprezentativa de „Recuperare, medicina fizica si balneologie” , in „reabilitare”, reprezentantii Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie si cei ai Ministerului Sanatatii fac front comun in a convinge ca nu este necesara si corecta aceasta modificare.

 

Factorii naturali terapeutici

Factorii naturali terapeutici

In cadrul „Maratonului statiunilor balneare “ au fost prezentate lucrari stiintifice care au evidentiat particularitati ale statiunilor balneare din Romania. Au fost prezentate date despre statiunile respective (trecut, prezent si viitor) dar si date despre factorii climaterici din zonele in care acestea functioneaza, efectele terapeutice si modul de aplicare al acestora. Reprezentantii statiunilor  Techirghiol, Slanic Moldova si ai altor unitati balneoclimaterice reprezentative au pledat pentru promovarea acestora atat in  mediul intern cat si in cel international.

Cea de-a treia sectiune a fost dedicata detalierii „Factorilor naturali terapeutici”, prilej cu care au fost prezentate o serie de dovezi despre eficienta si diferentierea apelor balneare, a namolurilor sapropelice si a factorilor climatici din diferite zone ale tarii.

A doua zi a fost rezervata in intregime Recuperarii medicale”si au fost prezentate lucrari care au evidentiat diferitele afectuni de natura neurologica, posttraumatica, metabolica, reumatismala etc. in care este necesara recuperarea balneara si modalitatea de armonizare a complementaritatii dintre tratamentul  balnear si cele medicamentos si chirurgical.

 

Reprezentantele Buzaului la Conferinta

Reprezentantele Buzaului la Conferinta

Sambata, dupa inchiderea lucrarilor, s-a asigurat vizitarea Sanatoriului balnear din Slanic Moldova, precum si vizitarea salinei de la Targul Ocna, care asigura un mediu extraordinar pentru recuperarea problemelor respiratorii. INRMFB a preluat anul trecut fostul sanatoriu balnear din Slanic Moldova, inchis publicului in urma cu zece ani, pe care il va reda, luna viitoare, in urma investitiilor care se fac, medicinei recuperative .

Cea de-a XI-a Conferinta Nationala de Balneologie, Medicina Fizica si Recuperare Medicala  s-a desfasurat in perioada 29 Mai – 1 Iunie 2013, la Slanic Moldova, Bacau. Evenimentul a fost organizat de Institutul Național de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie in parteneriat cu Asociatia Romana de Balneologie, sub egida Societatii Internationale de Hidrologie Medicala si Climatologie, a Federatiei Mondiale de Hidroterapie si Climatoterapie, a Federatiei Mondiale de Hidroterapie si Climatoterapie, a Comisiei Permanente de Speleoterapie a Uniunii Internationale de Speleoterapie, a Ministerului Economiei si Ministerului Sanatatii din Romania.

Reprezentantii asistentilor medicali din tara (intre care si cei ai OAMGMAMR Buzau – Zaharescu Mariana si Tataru Mihaela) au fost coordonati de Minodora Chicea, presedintele OAMGMAMR filiala Bacau, care a imbinat intr-un mod eficient si placut spiritul organizatoric cu vestita ospitalitate moldoveneasca.


Adaugati un comentariu


 

*