Transplantul, cancerul si diabetul, programe „etalon” de anul viitor

9 octombrie 2013 | 1 comentariu |

Cel putin asta a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Conferinta organizata ieri, de Asociatia Transplantatilor din Romania. Elita chirurgiei romanesti, peste 130 de persoane transplantate sau aflate pe lista de transplant si „capii” sistemului de Sanatate au luat parte la eveniment.

 

conferinta transplant  410In 2014, programele nationale de sanatate pentru cancer, diabet si tranplant vor fi etalon si vor fi finantate char din prima zi a anului viitor, promite ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Doresc, pentru 2014, sa facem etalon, trei programe care se refera la cancer, diabet si transplant. Vrem sa le organizam cap-coada, adica de la inceput pana la sfarsit, incercand sa plecam de la preventie si sa incheiem cu paliatia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care sa plece acasa si sa-si urmeze viata normala. Salut initiativa Asociatiei Transplantatilor din Romania de a organiza, in fiecare an, aceste reuniuni, care reprezinta de fapt adevarate forumuri in care se dezbat initiative, actiuni concrete pentru a salva cat mai multe vieti, pentru a reda increderea si speranta cat mai multor persoane. Va asigur ca dezvoltarea activitatii de transplant si cresterea numarului centrelor acreditate este un obiectiv prioritar in mandatul meu, pentru ca viata cat mai multor pacienti sa poata fi salvata”, a declarat Nicolaescu, prezent la Conferinta Nationala „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, organizata marti, in Amfiteatrul Mare al Institutului Clinic Fundeni, de  Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR)..

 

Tache, Irinel Popescu, Nicolaescu 395Peste 500 de transplanturi au fost efectuate in 2013, in Romania, acesta fiind cel mai mare numar de interventii chirurgicale efectuate in ultimii 24 de ani in tara noastra.

Anul 2013 este anul in care activitatea de transplant s-a ridicat la cel mai inalt nivel din ultimii 24 de ani, am avut cel mai mare numar de operatii de transplant care s-au realizat in Romania, intr-un an, dar si cel mai mare numar de donatori romani intr-un an. Eu nu pot decat sa fiu fericit ca mai multi oameni au primit o sansa la viata, ca mai multi oameni au trecut dintr-o perioada grea intr-o perioada mai buna, ca mai multi oameni pot fi recuperati si reintegrati in societate”, a declarat ministrul Sanatatii.

In cadrul conferintei, Nicolaescu a mai spus ca trebuie sa creasca numarul de donatori si al centrelor de transplant, sa se dezvolte infrastructua si sa punem la punct Registrul National de Transplant. Bugetul Ministerului Sanatatii pentru 2014 va creste, ca urmare a eforturilor facute in utlimele luni, iar cele trei programe-etalon vor fi platite din prima luna si vor avea buget. Va trebui sa facem insa pentru 2013 niste modificari, ca sa asiguram finantarea, pana la sfarsitul anului, a spus ministrul, anuntand ca va reorganiza si Agentia Nationala de Transplant, care functioneaza „ca o institutie birocratica”, odata cu toate institutiile care tin de Ministerul Sanatatii.

 

Ghe. tache 392Profesorul Irinel Popescu, sefului Clinicii de Chirugie si Transplant Hepatic Fundeni si cel care a realizat primul transplant hepatic din Romania, a spus ca „anul acesta s-au realizat 96 de operatii, astfel ca s-a ajuns la 493 de interventii de transplant de ficat. Rata de supravietuire imediata dupa o astfel de operatie este, in Romania, de 93 la suta, iar cea de supravietuire globala, de 70 la suta”, a aratat aprofesorul, mentuinand ca aceste cifre sunt raportate la nivelul celor internationale, dar ar putea fi imbunatatite, in Romania fiind nevoie de peste 100 de operatii de transplant hepatic pe an.

Cu acelasi prilej, acad. Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a precizat ca numarul mare de transplanturi realizate in 2013 este si o consecinta a faptului  ca mentalitatea romanilor s-a schimbat vis-a-vis de donarea de organe si „cu toata suferinta pe care o are o familie care pierde pe cineva foarte drag, membrii familiei au taria sa spuna da, atunci cand sunt de acord cu prelevarea de organe pentru transplant. Este o munca deosebita si un act de generozitate extrema”, a subliniat acad. Ioanel Sinescu.

Dr. Victor Zota, reprezentant al ANT, a tinut sa arate insa ca medicii romani fac voluntariat”, ca muncesc in afara programului normat de lucru, pentru ca un donator nu mai poate fi parasit, cel putin pana la prelevare, asta insemnand cateodata 12, 24 de ore, timp in care medicul nu pleaca din spital.

 

Gheorghe Tache si Lizette_nCresterea numarului de transplanturi de datoreaza, spun reprezentantii MS, crearii mai multor centre de donare, campaniilor de informare privind donarea de organe, dar si pregatirii specialistilor in aceasta activitate. Cu toate acestea, sunt inca multe lucruri de facut in domeniul transplantului si mai ales in privinta timpului de lucru si al remunerarii medicilor care se ocupa de operatiile de transplant.

Dr. Dorel Sandesc, presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, a atras atentia asupra numarului mic de medici din Romania si a faptului ca in contextul in care Romania a cunoscut o crestere record a numarului de donatori si a numarului de transplanturi, medicii nu sunt remunerati pentru munca depusa.

Avem 1,9 medici la suta de mii de cetateni din Romania, situandu-ne pe ultimul loc la nivel european. Este imposibil sa continuam in acest stil. Noi ne comparam cu alte tari, dar ceea ce fac medicii din Romania este incomparabil, pentru ca in nicio tara din UE nu se lucreaza atat de mult fara plata”, a spus prof. dr. Sandesc, mentionand insa ca din punctul de vedere al dotarii, in acest moment „situatia sectiilor ATI mari din Romania s-a schimbat radical in bine”, prin Programul lansat de MS la acest nivel.

 Convingerea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a plati medicii care fac transplanturi este o solutie ce trebuie aplicata urgent, a mai spus prof. dr. Sandesc.

 

busoi 400Presedintele CNAS, dl. Cristian Busoi, a acceptat ca responsabilitatea de a asigura tratamentele suport pacientilor aflati in stare postransplant ii revine Casei de Asigurari de sanatate si a dat asigurari ca „pacientii care beneficiaza de aceste tratamente vor avea sustinerea CNAS, pentru a reveni in timp cat mai scurt la un mod de viata normal”.

Presedintele CNAS considera, de asemenea, ca odata ce proiectul privind implementarea cardului de sanatate va deveni realitate, si ideea de donare de organe si transplantul vor fi „sustinute”.

Dincolo de avantajele pe care le aduce, de a eficientiza cheltuielile, de a reduce la maxim frauda, care inca, din pacate, mai exista in sistemul public de asigurari de sanatate si de a avea mai multi bani pentru acele zone care pot avea un impact – oncologic, transplantul, diabetul -, pe cardul de sanatate, dincolo de afectiunile importante, de grupa sanguina si de datele personale ale pacientului, va fi inscriptionat si acceptul de a deveni sau nu donator de organe”, a declarat Busoi. Totodata, presedintele CNAS a dat asigurari ca dosarul electronic al pacientului va fi functional la sfarsitul lui marie 2014, iar din acel momnent „fiecare pacient din Romania va fi mult mai usor de conectat la registrul de transplant pe care il pregateste MS, va fi mult mai usor pentru medici, pentru profesori, pentru cei care actioneaza in aceasta zona de a identifica din timp si de a reusi sa faca mult mai eficient aceasta activitate”.

 

publicRomania a crescut in domeniul transplanturilor datorita initiativelor legislative aprobate de Ministerul Sanatatii, a concluzionat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, aratand ca primul este legat de ordinul prin care s-a instituit reteaua de medici responsabili de managementul donatorilor si al doilea se refera la reusita finantarii cazurilor din terapie intensiva. Ministrul a recunoscut insa ca mai sunt multe de facut.

 „Transplantul este o metoda terapeutica prin care noi, anumiti oameni putem sa trecem dintr-o stare anormala intr-o stare normala de sanatate. Avem medici exceptionali, trebuie sa mai dezvoltam infrastructura, sa punem la punct Registrul National de Transplant si dupa aceea autoritati, asociatii de pacienti impreuna cu Agentia Nationala de Transplant sa realizam toate acele programe sa mearga” a mai precizat ministrul Sanatatii.

Presedintele ATR, Gheorghe Tache a subliniat cu acest prilej ca „participarea tuturor reprezentantilor sistemului institutional si medical pe profil la aceasta Conferinta ne da speranta si siguranta ca activitatea pe aceasta ramura medicala se va dezvolta si diversifica in beneficiul pacientilor”.

 

nicolaescu, irinel,La Conferinta „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, organizata de  Asociatia Transplantatilor din Romania au participat Eugen Nicolaescu – ministrul Sanatatii; dr. Cristian Busoi – presedintele CNAS; acad. dr. Ioanel Sinescu – seful Centrului Uronefrologie si Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni; prof. dr. Irinel Popescu – seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni; prof. dr. Dorel Sandesc – responsabil national pentru identificarea potentialilor donatori aflati in moarte cerebrala, diagnosticarea mortii cerebrale si mentinerea in conditii fiziologice a potentialilor donatori, presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, dr. Carmen Orban – manager general Institutul Clinic Fundeni; dr. Marius Nitu – director al Colegiului Medicilor din Romania; dr. Marius Neculoiu, medic urolog, senator; preot prof. Vasile Raduca, Patriarhia Romana; dr. Carmen Pantis, medic ATI, coordonator de transplant la Spitalul Judetean de Urgenta – Oradea; conf. dr. Ileana Constantinescu, sef sectie – Departamentul de Diagnostic Biologie Moleculara Imunologie HLA si Virusologie – Institutul Clinic Fundeni; conf. dr. Liana Gheorghe, sef sectie Gastroentrerologie IIIInstitutul Clinic Fundeni; dr. Victor Zota, coordonator  ANT; dr. Dorina Tacu, medic nefrolog la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal – Institutul Clinic Fundeni; dr. Doina Hrehoret, medic chirurg la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, Institutul Clinic Fundeni; dr. Dana Tomescu, medic primar ATI, Institutul Clinic Fundeni; dr. Mihaela Popescu, medic de familie CMDT; jurist Paul Sima, consilier in Ministerul Muncii si 130 de pacienti cu transplant sau nevoie de transplant, cu povesti care mai de care mai impresionante despre supravietuire, vointa si recunoastinta.

 

*Multumim doamnei doctor Crina Stefanescu, presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat din Romania – LIVERTRANS, care ne-a pus la dispozitie imaginile si o parte din declaratii.



Comentarii (1)

  1. Amali Teodorescu spune:

    Felicitari pentru modul exemplar cum preluati si transmiteti informatiile. Sunt multi in presa centrala care ar trbui sa invete de la dumneavoastra: cand dai o stire despre o declaratie facuta de o persoana publica, sau spui povestea unui om pe care l-ai intalnit la un eveniment, nu cred ca este jurnalistic sa omiti organizatorii evenimentului, evenimentu, locul de desfasurare, din stire. “Ministrul sanatatii a declarat la o conderinta” … Ca cititor/auditor/privitor incepi sa te intrebi: Unde a fost conferinta respectiva? Ce conferinta a fost? (Sa fi fost una despre astupatul gropilor din asfalt …? Dar ce sa caute Ministrul Sanatatii la o astfel de conferinta?) Cine a organizat-o? Si asa mai departe. … Iar stirea nu-ti da nici un raspuns la aceste inrebari!!!

Adaugati un comentariu


 

*