Centre de prim ajutor in comunitatile izolate

24 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Proiectul a fost lansat duminica, in cadrul Galei Crucii Rosii 2012, si are ca scop formarea si instruirea unor voluntari din localitatile izolate, in care nu exista cabint medical, iar accesul ambulantei este dificil.

 

Iuliana Tudor, investita “ambasdor” al CRR si Mihaela Geoana, presedinta Crucii Rosii din Romania

Intr-un cadru festiv, beneficiind de participarea a numerosi oameni de cultura, artisti, sportivi de renume si parteneri traditionali, Gala Crucea Rosie Romana 2012 a lansat duminica, 23 septembrie, un nou proiect de amploare la nivel national.

Este vorba despre „Centre de prim ajutor in comunitati izolate”, care are ca scop formarea si instruirea de persoane din localitati aflate la distante considerabile de primul dispensar, cu drumuri accidentate, cu acces dificil pentru Ambulanta. Odata instruite, aceste persoane isi vor putea ajuta consatenii in situatii de urgenta, oferindu-le corect primul ajutor de baza, pana la sosirea cadrelor medicale specializate.

Diplomele pe care voluntarii de Cruce Rosie le vor primi in urma stagiilor de pregatire sunt recunoscute la nivel european.

Gazda Galei Crucii Rosii, Iuliana Tudor, a fost investita, de presedintele Crucii Rosii, Mihaela Geoana, cu titlul de Ambasador al Crucii Rosii Romane, pentru implicarea in proiectele umanitare derulate de organizatie.

Efortul financiar pentru implementarea proiectului pilot este de aproximativ 100.000 de euro. In urma Galei de duminica seara, raportul donatiilor este 31.031 euro din sms, apeluri telefonice si donatii parteneri.

Donatiile se pot face pana in 17 octombrie, prin sms la 8834 in retelele Vodafone, Orange si Cosmote, valoarea unui sms fiind de 2 euro, dar si prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) si 0900.900.552 (2 euro) in reteaua Romtelecom.

 

Filiala Buzau, evidentiata la Gala 2012

 

Adelin Solea, “vedeta” Crucii Rosii Buzau la Gala 2012

In cadrul acestui important eveniment anual al  Societatii Nationale de Cruce Rosie Romana (SNCRR), un rol deosebit l-a avut prezentarea celor mai semnificative momente din activitatea organizatiei, de-a lungul timpului, dar mai ales din anul in curs, un loc special fiind rezervat Filialei Judetene de Cruce Rosie Buzau.

Voluntarii buzoieni s-au evidentiat in mod deosebit prin eforturile depuse in ajutorarea sinistratilor din timpul inzapezirilor din luna februarie, cand judetul nostru a fost printre cele mai afectate zone din tara.

Astfel, Adelin Solea, unul dintre voluntarii buzoieni care a participat la actiunile Crucii Rosii in localitatile acoperite de zapezi, a povestit Iulianei Tudor, amfitrioana Galei, cele mai emotionante si totodata cele mai dificile momente din timpul operatiunilor din februarie.

Timp de doua saptamani, incepand cu 13 februarie, voluntarii Crucii Rosii Buzau au reusit sa ajunga in 6 localitati sinistrate, respectiv Movila Oii, Sarile, Danulesti, Valea Salciei, Pogoanele, Arcanu, precum si la Manastirea „Sfanta Treime” Rm Sarat, unde au distribuit, printre nameti, peste 13 tone de alimente, dar si imbracaminte, incaltaminte si paturi.

 

Catiasu, primul centru buzoian inclus in proiectul pilot

 

Gala Crucii Rosii 2012

Proiectul-pilot a fost aplicat mai intai in doua localitati, din judetele  Harghita, respectiv Neamt,  in curnad urmand sa fie va fi extins la nivelul intregii tari. Pentru inceput, se are in vedere infiintarea a 41 de asemenea centre, cate unul in fiecare judet.

In ceea ce priveste Buzaul, prima localitate care va beneficia de infiintarea unui centru de prim ajutor al Crucii Rosii este satul Catiasu, comuna Chiojdu, unde traiesc aproximativ 350 de locuitori.

Am ales pentru inceput Catiasu, o localitate unde Ambulanta de la Nehoiu strabate 70-80 de km pana in comuna Chiojdu si inca 7 km pana in acest sat, pe un drum accidentat, unde nici nu se poate intra cu masina in conditii meteorologice grele. Nu au dispensar, astfel ca oamenilor de aici le este foarte greu atunci cand apar tot felul de urgente medicale, cand au nevoie de ajutor. Am luat deja legatura cu primarul comunei, care la randul sau a identificat o familie tanara, dornica sa fie instruita pentru a acorda primul ajutor de baza in mod corect, celor din sat. Este un proiect foarte important si cred ca, odata aplicat, va salva multe vieti omenesti”, a declarat Floarea Barzu, directorul Crucii Rosii Buzau, care a participat la Gala 2012 .


Adaugati un comentariu


 

*