EXCLUSIV: 15 ani in linia intai, la UPU Buzau

4 martie 2013 | 1 comentariu |

Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean este una dintre primele din tara si a fost infiintata in urma protocolului de colaborare al unitatii medicale buzoiene cu Spitalul Universitar din Gent – Belgia. Peste 720.000 de bolnavi au primit in acesti 15 ani ingrijiri medicale in urgenta.

 

In urma cu 15 ani, la Spitalul Judetean Buzau, care intre timp a obtinut statutul de Spital de Urgenta, mai exact la 1 martie 1998, se scria actul de nastere al unei noi sectii, ca si Compartiment de Urgente Medico-Chirurgicale, dupa modelul Spitalului Universitar din Gent – Belgia. Evident, la dimensiuni mult reduse si cu minimum de aparatura de urgenta. A fost, insa, inceputul care a dus la ceea ce astazi inseamna Unitatea de Primire Urgente, unde zilnic vin cel putin 150 de pacienti cu probleme de sanatate diverse, dar mai ales urgentele medico-chirurgicale majore, in care lupta cu secundele este una acerba.

Acum 15 ani, intre Spitalul Judetean Buzau si Flandra de Est se derula deja un parteneriat care avea sa dureze pana anul trecut, prin care unitatea medicala buzoiana a fost finantata cu peste doua milioane de euro, bani folositi in infrastructura, aparatura medicala si instruirea personalului medical.

Era, la vremea respectiva, cea mai moderna sectie a celui mai mare spital buzoian si una dintre primele Unitati de Primire Urgente din tara. Intre timp a fost de mai multe ori modernizata si dotata cu aparatura medicala de ultima generatie, inclusiv cu instalatie de telemedicina, de cativa ani fiind asimilata structurii UPU-SMURD.

 

Entuziasmul de la inceput nu s-a consumat nici dupa 15 ani de lupta cu secundele, in sprijinul vietii. Au trecut prin UPU zeci de mii de cazuri, unele de o dificultate majora, altele mai usoare. Si-au gasit aici salvarea personalitati marcante ale vietii sociale, culturale si politice, dar si oamenii strazii. Nimic nu i-a speriat pe cei care formeaza echipa UPU.

Am pornit la drum cu un colectiv tanar, format din 25 asistente adunate de prin toate sectiile spitalului. Era o noua si o mare provocare: sa formam un colectiv unit si bine pregatit, care sa faca fata celor mai mari dusmani ai omului – boala si moartea. Cu ajutorul unor oameni cu suflete mari, reprezentantii poporului belgian din regiunea Flandrei de Est, care ne-au pus  la dispozitie o locatie refacuta in totalitate si cateva aparate medicale moderne, am inceput sa facem medicina de urgenta. Cu fiecare zi si cu suportul medicilor din spital, lucrurile au inceput sa capete contur, iar cand au fost evaluate sectiile de urgenta din toate spitalele din tara, noi ne-am clasificat in primele 16”, arata, cu mandrie nedisimulata, asistenta-sefa, Luminita Turcu.

 

Niciodata nu au fost medici suficienti la UPU, dar intotdeauna s-au rezolvat urgente majore, cu succes, cu ajutorul medicilor din spital, garzile fiind asigurate de medici ATI si medicii chirurgi.

La inceput, sefia sectiei a fost asigurata de medicii de Terapie Intensiva, dr. Victor Ionita fiind primul care a detinut aceasta functie. A urmat dr. Sabin Baldea, apoi au aparut medicii specializati in medicina de urgenta, sefia sectiei fiind preluata de dr. Bogdan Cojocaru, iar acum este asigurata de dr. Alina Dascaleanu, de altfel si singurul medic cu aceasta specialitate.

„Ne place sa spunem ca am facut fata cu succes unor tragedii de care a auzit intreaga tara: dezastrul de la Mihailesti, incendiul de la Spitalul Sapoca, explozia de la Berca. Impreuna cu intregul personal medical din Spitalul Judetean de Urgenta am intervenit, salvand multe vieti. Pana la sfarsitul anului trecut au beneficiat de ingrijirile noastre 720.282 de pacienti. Este un volum mare de munca, iar ca in orice domeniu, am avut si insuccese; uneori pierdem batalia cu viata, chiar daca facem totul pentru a interveni operativ si cu profesionalism. Este dezarmant sa vrei sa lupti pentru un pacient si sa nu poti mai mult, pentru ca nu esti Dumnezeu! Din fericire, chiar si in acesti ani de criza, cand toate spitalele se confrunta cu o lipsa acuta de medicamente si materiale sanitare, noi, la UPU, fiind finantati direct de la Ministerul Sanatatii, nu am fost niciodata in imposibilitatea de a asigura tratament pacientului”, descrie, sintetic, activitatea de la UPU, Luminita Turcu, dupa 15 ani „pe baricade”.

 

Dr. Marius Anastasiu

Un spatiu corespunzator, circuite dupa normele UE si mai multi medici de medicina de urgenta ar face ca UPU Buzau sa fie ceea ce este in marile spitale universitare (nu chiar in toate).

Dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU)  Buzau, in structura caruia se afla UPU, crede ca aceasta structura spitaliceasca „trebuie sa fie «oglind » unui spital de urgenta, in ceea ce poate numi relatia cu pacientul. Dupa ce unitatea medicala va scapa de toate datoriile pe care le mai are, s-ar putea accesa fonduri europene care ar rezolva si aceasta problema. Deocamdata putem spune ca s-au achitat peste 100 de miliarde de lei vechi din banii primiti de la Guvern pentru arierate si am reusit sa platim la randul nostru tot cam atat, astfel ca la ora actuala mai avem de recuperat doar o treime din datoriile cu care am preluat conducerea unitatii medicale. Daca ajungem cu plata facturilor la zi, exista posibilitatea sa facem din UPU ceea ce ar trebui sa fie o Unitate de Primire Urgente. Exista spatiu, in curtea spitalului, se poate face extinderea pe actuala structura, se pot face circuite functionale care sa comunice direct cu sectiile ATI si Chirurgicale, astfel incat timpul de interventie sa se scurteze considerabil, iar viata pacientilor sa aiba mai multe sanse”, spune dr. Anastasiu. Directorul SJU considera ca pentru urgentele medicale majore, care presupun transferul pacientului la un spital cu competenta superioara, se poate amenaja chiar un heliport pe structura noului proiect, ceea ce ar insemna scutirea bolnavului de tracasarea transferului in ambulanta si apoi in elicopter, precum si castigarea timpului necesar acestor manevre, in folosul pacientului.

 

Dr. Alina Dascaleanu

In ultimii ani, gratie medicului Raed Arafat, secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, medicina de urgenta a devenit prioritate nationala.  Evolueaza in ceea ce priveste pregatirea personalului medical si dotarea, dar criza de medici este acuta in specialitatea medicina de urgenta si se face simtita si la Buzau.

La ora actuala, UPU Buzau are prevazute 11 posturi de medici, 76 de asistenti medicali, 25 de infirmiere, 25 de brancardieri, 10 ingrijitoare, 1 administrator, 1 secretar, 1 programator ajutor si 1 asistent social.  Dintre cele 11 posturi de medic urgentist, doar unul este ocupat de un medic cu aceasta specializare, dr. Alina Dascaleanu. Ceilalti 4 care asigura garzile sunt medici de medicina familiei, cu competenta in medicina de urgenta: dr. Elena Bogdan, dr. Surelia Cojocaru, dr. Maria Cristina Dragomir, dr. Angela Mazdrag. Celelalte posturi sunt „blocate” de rezidentii care au optat pentru un post la Buzau, dar care nu dau semne ca ar vrea sa vina sa si profeseze aici, unii chiar anuntand ca atunci cand termina rezidentiatul vor alege drumul strainatatii, din cauza salariilor prea mici cu care ar fi nevoiti sa traiasca.

Poate, daca li s-ar oferi anumite facilitati, asa cum se intampla in alte judete (locuinta de serviciu, plata chiriei etc), Buzaul ar deveni mai atractiv pentru medicii tineri. Exista si o speranta certa, un fost asistent medical care acum este rezident in medicina de urgenta si care vrea sa revina sa lucreze alaturi de fostii colegi.

Cu toate aceste greutati, urgentistii de la UPU Buzau spun ca daca au „sanatate si putere de munca”, de aici vor iesi la pensie…

 

Redactia Sanatatea Buzoiana ureza urgentistilor LA MULTI ANI !Comentarii (1)

  1. Maria spune:

    La multi ani, UPU ! Si sa nu deveniti niciodata pacienti !

Adaugati un comentariu


 

*