Prima Banca de celule stem, la Spitalul Fundeni

3 mai 2012 | 0 comentarii |

Prima banca de celule stem dintr-un spital public romanesc a fost inaugurata, astazi, la Institutul Clinic Fundeni. Banca indeplineste, dupa cum a precizat dr. Carmen Orban, managerul Institutului, standardele Agentiei Nationale de Transplant si pe cele europene.

Inauguram pentru prima data in Romania o banca pentru celule stem, la noi in spital. Acest lucru este un real progres pentru pacienti, care se pot trata aici conform normelor europene. In prezent, statul roman plateste aproximativ 100.000 de euro pentru o operatie de transplant in strainatate. Noua banca de celule stem vine in sprijinul bolnavilor, acum vom putea face proceduri de transplant si in Romania, iar cei cu probleme vor avea mai multe sanse la viata”,  a declarat dr. Carmen Orban, cu ocazia inaugurarii celui mai ambitios proiect din sanatatea romaneasca, din ultimii ani.

Potrivit acesteia, banca de celule stem reprezinta un compartiment special, dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

Chiar daca in acest moment sunt stocate doar celule stem din sangele periferic, exista toate sansele ca banca deschisa la Institutul Fundeni sa fie si prima dintr-un spital de stat unde vor fi stocate celule recoltate din cordon ombilical.

 

La inaugurare a fost prezent si ministrul Sanatatii, dr. Ritli Ladislau, care a declarat cabanca este o bucurie imensa atat pentru profesionisti, dar mai ales pentru bolnavi. Aici exista si un personal specializat. De aceste celule vor beneficia bolnavii care au nevoie de transplant medular. Aceasta infiintare vine in contextul in care Registrul national al donatorilor de celule stem este in curs de finalizare”, a spus ministrul Sanatatii.

Anual, in Romania, circa 100 de persoane au nevoie de transplant, iar pacientii care nu gasesc un donator compatibil sunt trimisi in strainatate, unde costurile se ridica la aproximativ 100.000 de euro. In plus, viata pacientului poate fi periclitata in perioada transferului in alta tara.

Celulele stem sunt folosite in tratarea a peste 70 de boli, intre care si leucemia. .

Pot fi prelevate din maduva osoasa, sangele periferic si ombilical. Primele doua pot fi recoltate de la adulti sanatosi, iar sangele ombilical poate fi stocat doar la nastere si are un grad mai mare de compatibilitate. Celulele stem din sangele ombilical la nastere pot salva vieti, daca mamele accepta sa doneze. Prelevarea se face gratuit, iar celulele vor fi disponibile pentru orice persoana bolnava.

In cazul in care mamele doresc prelevarea exclusiv pentru copilul lor, acestea se vor adresa bancilor private, unde prelevarea si stocarea se platesc. Potrivit statisticilor, din 500 de femei care nasc zilnic in Romania, doar 150 aleg sa stocheze celule stem.


Adaugati un comentariu


 

*