Buzaul, epicentrul Inspectiei Sanitare din Romania

5 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Timp de patru zile, aproape 100 de reprezentanti ai tuturor directiilor de control din Directiile de Sanatate Publica s-au instruit despre modul cum actioneaza asupra sanatatii populatiei, materialele care vin in contact cu alimentele si aditivii alimentari destinati consumului uman.

 

Seminar 1 - Sanatatea BuzoianaImpactul ambalajelor asupra alimentelor si cel al aditivilor alimentari constituie, de cativa ani, o preocupare majora a institutiilor de control din domeniul Sanatatii, dar si a populatiei, care de multe ori intra in contact cu informatii contradictorii si nu obtine cele mai pertinente si avizate explicatii.

Pentru a fi ei insisi la curent cu ultimele noutati in domeniul legislatiei si pentru a face schimb de experienta util in vederea prevenirii cat mai eficiente a imbolnavirii populatiei din cauza unor ambalaje sau a unor aditivi folositi in industia alimentara, 98 de inspectori sanitari din toata tara si specialisti din Ministerul Sanatatii (MS) si Institutul National de Sanatate Publica (INSP) s-au intalnit la Buzau. Ei au participat, in perioada 2-5 octombrie, la lucrarile Seminarului cu tema „Inspectia sanitara in domeniul materialelor care vin in contact cu alimentele si a aditivilor alimentari destinati consumului uman”. Evenimentul, desfasurat sub egida Ministerului Sanatatii in colaborare cu Institutul de Sanatate Publica si Directia de Sanatate Publica (DSP) Buzau, a fost coordonat de dr. Simona Parvu, director adjunct al Directiei Sanatate Publica si Control in Sanatate Publica (DSPCSP) din Ministerul Sanatatii, iar calitatea de amfitrion si-a asumat-o, cum era si firesc, dr. Venera Acsinte, directorul Departamentului de Control din cadrul DSP Buzau.

 

Seminar 2 Sanatatea BuzoianaIn deschiderea lucrarilor, dr. Simona Parvu (reprezentantul MS) si dr. Viorica Mihalascu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, in calitate de gazada, au urat „bun venit” participantilor si „spor in asimilarea informatiilor atat de necesare specialistilor in domeniu cat si societatii civile”, iar cele patru zile de instruire s-au dovedit eficiente prin tematica abordata si modul de prezentare.

Acest tip de instruiri este extrem de important pentru autoritatile de control competente. Se impunea o revizuire a normelor de control si o dezbatere asupra modului in care trebuie efectuat controlul in vederea protejarii sanatatii populatiei, atat din punctul de vedere al documentelor cat si practic, la afata locului. Pentru fiecare tip de activitate trebuie sa fim la curent cu legislatia in domeniu, pentru a o corobora cu normele europene sanitare la care din 2007 si Romania s-a raliat. Acest eveniment vine in completarea unui alt sir de instruiri pe domenii diverse, la nivel european, la care Ministerul Sanatatii, prin cercetatorii si specialistii de care dispune, atat prin Directia de Sanatate Publica si Control cat si prin Institutul National de Sanatate Publica, a participat”, a precizat dr. Venera Acsinte, directorul Departamentului de Control din cadrul DSP Buzau.

Intrebata fiind cum de s-a ales Buzaul pentru desfasurarea acestui seminar de importanta nationala, dr. Acsinte a mentionat ca au contribuit doua elemente esentiale: pe de o parte disponibilitatea DSP Buzau de a-si asuma rolul de gazda, iar pe de alta parte, faptul ca doua societati comerciale buzoiene au acceptat sa fie vizitate pentru documentarea la fata locului a inspectorilor care au aprticipat la eveniment. Este vorba de Romcarbon SA si Living Jumbo Industry,  ambele producatori de ambalaje din material plastic ce vin in contact cu alimentele.

 

seminar 3 Sanatatea BuzoianaInstruirea a constat intr-o parte teoretica si una practica, pe baza carora, la sfarsit, s-au formulat concluzii utile in procesul de control pe care fiecare inspector va trebui sa-l efectueze in activitatea sa curenta.

In urma vizitei la cele doua societati comerciale buzoiene, dr. Simona Parvu, reprezentantul MS la acest eveniment, le-a cerut participantilor „sa formuleze concluzii pe baza observatiilor la fata locului, sa mentioneze neconformitatile identificate sau de avut in vedere, precum si modul de etichetare a materialelor care vin in contact cu alimentele, in urmaevaluarii  intregului proces tehnologic si a fluxului de fabricatie”, prezentat in detaliu de managerul general al celor doua fabrici, ing. Radu Andrei, fiecarui grup de vizitatori.

O alta problema luata in discutie in cadrul instruirii a fost cea referitoare la „Organizarea si functionarea Sistemului Rapid de Alerta”, dr. Parvu prezentand notiunile esentiale cuprinse in „Manualul procedural pentru functionarea Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimentatie si Furaje”, precum si protocolul semnat de MS si ANSVSA in aceasta privinta. Ulterior, pe baza celor prezentate, cursantii au participat la un exercitiu practic privind acest sistem de alerta, in care sub coordonarea jr. Antonela Preoteasa, din cadrul DSPCSP a MS.

 

seminar 4 - sanatatea buzoianaVerificarea substantelor utilizate la fabricarea materialelor si obiectelor care vin in contact cu alimentele – Buna practica de fabricare, precum si REGULAMENTUL (UE) nr. 284/2011 de stabilire a conditiilor specifice şi a procedurilor detaliate pentru importul de articole de bucatarie din material plastic pe baza de poliamida si melamina originale sau expediate din Republica Populara Chineza si Regiunea Administrativa Hong Kong a Republicii Populare Chineze – aspecte practice au fost doua teme de mare interes, prezentate de dr. chim. Gabriela Cilinca, de la INSP Bucuresti.

Sambata, sub coordonarea dr. Corina Zugravu – INSP, instruirea a fost dedicata exclusiv aditivilor alimentari. S-au prezentat, astfel, Legislatia in vigoare referitoare la utilizarea aditivilor alimentari – noutati, Legislatia in domeniul aromelor alimentare, Verificarea – controlul in domeniul aditivilor alimentari si s-au efectuat exercitii practice privind utilizarea bazei de date europene de aditivi alimentari.

Dupa incheierea instruirii, participantii s-au indreptat, fiecare, catre propria „casa”, luand cu sine „un un schimb activ de informatii profesionale, utile in activitatea pe care o desfasoara in cadrul institutiei de control. Ne bucuram cu adevarat de reluarea, dupa cativa ani, a unor noi serii de astfel de intalniri, extrem de utile pentru activitatea noastra cotidiana, atat prin abordarea unor tematici de mare interes national si european, cat si prin ocazia minunata de a ne revedea. Lucraruile au prilejuit, utile pentru fiecare participant”, a conchis dr. Venera Acsinte.

 


Adaugati un comentariu


 

*