DSP Buzau, sub tavalugul disponibilizarilor

12 iulie 2013 | 0 comentarii |

3, 8 sau 12 oameni vor ramane fara serviciu. In conditiile in care institutia a realizat anul trecut venituri de peste 480.000 de lei prin Inspectia Sanitara si laboratorul propriu si are servicii unice la nivel national, se spera ca Ministerul Sanatatii sa aplice procentul minim din grila de disponibilizare.

DSP- uriSaptamana viitoare se va decide procentul de disponibilizari din minister si din directiile judetene de sanatate publica, a declarat zilele trecute, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa, precizand ca are in vedere mai multe variante de lucru, care inseamna reduceri de personal de 4, de 10 sau de 15%, iar decizia finala va fi luata dupa discutile cu principalul sindicat din sanatate.

Am avut o discutie cu Federatia SANITAS in ceea ce priveste criteriile. Reprezentantii SANITAS vor stabili impreuna cu noi aceste criterii”, a spus ministrul.

El a mentionat ca asteapta propuneri din judete si, in functie de acestea, se va decide care varianta de reducere se va aplica pentru fiecare in parte.

Printr-o circulara transmisa Directiilir de Sanatate Publica (DSP) judetene Ministerul Sanatatii a cerut acestora ca pana pe 10 iulie sa prezinte variante de reducere a numarului de posturi din subordine, astfel incat dupa desfiintarea posturilor vacante, la numarul de posturi ocupate sa se aplice o reducere de 4,10 sau 15 la suta din cei care lucreaza acum in aceste institutii.

 

Dr. venera acsinte

Dr. Venera Acsinte

Atat salariatii cat si reprezentantii sindicatelor si-au exprimat speranta ca MS sa aplice pentru Buzau cel mai mic procent din grila, tinand cont ca veniturile institutiei au fost, anul trecut, de 129.800 lei din contraventiile aplicate de Inspectia Sanitara, la care se adauga 352.225 lei din analizele si investigatiile Laboratorului DSP, a aratat directorul DSP Buzau.

Laboratorul nostru este unul modern, are acreditare RENAR pentru 54 de parametri si realizeaza analize pentru apa potabila, apa de imbaiere, apa imbuteliata, alimente si analize de microbiologie pentru bolile din patologia  bolilor infectioase cu risc pentru sanatatea publica. Mai mult, doar laboratorul nostru si cel din Gorj, din toata tara, realizeaza analize de controlul calotatii produselor cosmetice, ceea ce ar trebui sa constituie un atuu pentru aplicarea grilei minime de disponibilizare. Acum, nu stiu care va fi optiunea Ministerului Sanatatii si care va fi modificarea structurii functionale a directiilor, nici in ce masura anumite atributii vor ramane la noi sau vor fi preluate de alte structuri”, a explicat dr. Venera Acsinte, directorul execeutiv al DSP Buzau, mentionand ca prin aplicarea grilei maxime ar putea avea de suferit anumite activitati de prevenire a bolilor transmisibile, care in ultimii ani au fost tinute sub control.

 

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu, liderul SANITAS Buzau, spune ca a transmis la randul sau Federatiei, propunerile DSP Buzau si argumentele pe baza carora in aceasta institutie „este necesara aplicarea celui mai mic procent din grila, intrucat in caz contrar se va crea o mare problema de finantare care va cadea pe umerii spitalelor, intrucat daca nu va mai avea cine sa asigure preventia si controlul bolilor transmisibile, numarul bolnavilor se va mari, iar costurile, ca si riscurile de epidemii vor fi cu mult mai mari, aceastea urmand sa solicite finantare de la Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Programe de Sanatate si Agentia Nationala de Achizitii si Investitii in Sanatate, doua institutii mamut care urmeaza a fi infiintate. De asemenea, prin infiintarea unor oficii judetene, acestea se vor ocupa cu metodologii de lucru profesionale, neavand nicio atributie in domeniul regelementarii sanitare, ceea ce va ingreuna relatia cu cetateanul”.

Mariana Munteanu mai spune ca desi la Buzau nu are in sindicatul pe care il reprezinta „decat vreo doi membri din DSP, ceilalti fiind imprastiati in vreo patru alte sindicate, in timp ce in alte judete nu numai ca toti angajatii directiilor sunt in Sanitas ci chiar exista lideri judeteni din randul lor”, ea s-a implicat intrucat Federatia SANITAS este cea care va negocia cu reprezentantii Ministerului Sanatatii modul in cre se vor face disponibilizarile.

 

 ADN laborator Argumentele care ar putea salva de la disponibilizare un numar de angajati ai DSP Buzau au fost reiterate si de liderul SANITAS, care considera ca „laboratorul DSP Buzau este unul dintre cele mai moderne din tara, aici efectuandu-se un numar foarte mare de analize, inclusiv pentru alte judete si pentru Directia Sanitar-Veterinara, ceea ce inseamna ca se pot tine sub control bolile infectioase transmisibile, protejandu-se astfel sanatatea populatiei, dar si ca acest laborator constituie o sursa de finantare deloc de neglijat. Prin disponiblizarea a mai mult de 3 oameni nu va mai avea cine sa asigure functionarea unora dintre specialitati si nici a laboratorului, mai ales daca unul dintre cei ramasi se imbolnaveste sau intra in concediu de odihna, astfel ca riscurile, ca si cheltuielile vor fi mult mai mari. In plus, ceea ce a declarat domnul ministru, ca personalul medical din DSP-uri se va redistribui in spitale, nu este posibil de aplicat, intrucat personalul medical din DSP-uri are alte specializari decat cele necesare in spitale si nu are niciun fel de experienta la patul bolnavului”, mai spune Mariana Munteanu.

 

sanitasNumarul celor ce vor fi disponibilizati in cadrul DSP Buzau poate merge de la 3 la 12 persoane, in functie de grila pe care o va aplica MS. „In vederea efectuarii unei analize unitare la nivelul directiilor de sanatate publica, am inaintat Directiei de organizare si politici salariale din cadrul Ministerului Sanatatii trei variante de reduceri, prin aplicarea procentelor din grila. Dupa eliminarea celor 5 posturi vacante, noi avem la ora actuala 81 de salariati, dintre care 36 functionari publici si 44 personal contractual, astfel ca prin aplicarea grilei se va reduce numarul lor cu 3, 8 sau 12”, a mai precizat dr. Venera Acsinte, directorul DSP Buzau, mentionand ca deocamdata nu s-a decis si care persoane ar putea fi disponibilizate.

Pe 27 iunie, ministerul Sanatatii anunta ca numarul de posturi din minister si cele din directiile de sanatate vor fi reduse pentru reducerea cheltuielilor din Sanatate, dar masura nu se va aplica unitatilor sanitare, unde politica de personal a ramas aceeasi: o persoana angajata la una care a plecat.

Intre 3 si 5% din personalul din Directiile de Sanatate Publica si din Casele Judetene de Sanatate probabil ca nu vor mai avea unde sa lucreze si vor intra in somaj, a mai spus Nicolaescu.

In data de 29 iunie 2013 a intrat in vigoare OUG 77/2013 cu privire la reducerea cheltuielilor si a numarului de posturi cu 4% a tuturor institutiilor publice. Directiile de Sanatate Publica intra sub incidenta acestei ordonante, dar MS a transmis o adresa cu trei variante de reducere de personal, care vor sta la baza analizei pe care o va realiza Ministerul Sanatatii privind reducerea de personal din fiecare directie in parte.


Adaugati un comentariu


 

*