Doctorita Matei si asistenta sefa Gazdaru, schimbate din functie in urma scandalului de la Spitalul Judetean Buzau

30 ianuarie 2013 | 3 comentarii |

Este posibil sa mai cada si alte capete. Ministerul Sanatatii,  care a adus sistemul medical in cea mai neagra criza din cate au existat vreodata, se spala pe maini. Mai mult, a declansat o „vanatoare de vrajitoare” in spitalele din toata tara.

 

Laurentiu Gavrila

In urma cu cateva minute, secretarul judetului, Laurentiu Gavrila, presedintele Comisiei de ancheta la Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau  si presedinte al Consiliului de Administratie al a anuntat incheierea sedintei CA, in cadrul careia s-a stabilit sanctionarea sefei Sectiei Pediatrie, dr. Carmencita Matei, si a asistentei-sefa, Mircica Gazdaru, considerate reswponsabile de „situatia creata la nivelul SJU Buzau si reflectata de mass-media.

Astazi a avut loc sedinta CA al SJU Buzau, in care a fost analizata situatia inregistrata la nivelul Sectiei Pediatrie. Au fost declansate procedurile privind masurile de sanctionare anuntate si ieri. Urmeaza ca in perioada urmatoare, probabil pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sa se si finalizeze. In urma analizei de astazi, s-a decis ca se impune implementarea unor proceduri absolut necesare, la nivelul tuturor sectiilor unitatii medicale, ca sa nu mai apara evenimente ca cele care au generat situatia din ultimele zile. Chiar maine, conducerea SJU, impreuna cu sefii de sectii si asistentele sefe din spital vor stabili care sunt aceste proceduri si le vor duce la indeplinire. In continuare se face si evaluarea managerilor unitatii medicale, iar in functie de rezultatele noastre si de cele ale celorlalte institutii care efectueaza in aceasta perioada acncete, sa stabilim daca si ce masuri se vor lua si fata de acestia. Deocamdata, sanctiunile s-au stabilit impotriva medicului sef Sectie Pediatrie si a asistentei sefa”, a precizat Gavrila.

Medici si asistente Sectia Pediatrie

Continua anchetele demarate de Politia Buzau (in care trei cadre meicale sunt cercetate pentru susoiciunea de rele tratamente aplicate minorului) si Directia de Sanatate Publica. Subprefectul Vasile Alecu a dispus, la randul sau, astazi, inca o ancheta desfasurata de reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica si Casei de Asigurari de Sanatate.

S-au sesizat, de asemenea, in acest caz, Avocatul Poporului si Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor (FACIAS) care au solicitat procurorilor si Ministerului sanatatii sa faca lumina in acest caz.

In plus, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus controale si evaluari in toate spitalele din tara, cerandu-le medicilor sa fie „mai umani cu pacientul”, fara a oferi insa si solutii la neajunsurile din sistem.

Reamintim ca la inceputul acestei saptamani, in urma difuzarii unor imagini cu cativa copiii cu afectiuni psiho-motorii grave internati cu afectiuni recurente in Sectia Pediatrie a celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judetul Buzau, erau legati cu fesi din tifon, de patuturi.

Specialistii in neuropsihiatrie si Colegiul Medicilor au aratat ca legea agreeaza „contentia” (imobilizarea – n.r.) si, in plus, sectia dispune de numai doua infirmiere la 66 de copii, iar aceasta este o masura prin care micutii erau de fapt protejati ca sa nu cada si sa nu se raneasca.

 Isteria generalizata declansata de anumite posturi TV ale caror jurnalisti s-au erijat in mari specialisti in de toate si in nimic a facut insa ca cei care au „painea si cutitul in mana” sa taie in carne vie, pentru ca astfel sa ofere „vulgului” paine si circ, sa devieze atentia de la adevaratele cauze care conduc la astfel de practici, de altfel dezumanizante, existente in toate spitalele din aceasta tara.

Ghinion… la Buzau, cineva avea nevoie de un cal troian pentru a-si atinge scopurile, iar ziaristii respectivi s-au lasat folositi cu o naivitate care nu merita comentata (nu vreau sa cred ca au avut, la randul lor, anumite interese).

Si toata lumea a declansat anchete…

Ei si? Se va schimba ceva in mentalitate sau in sistem?


Categorii: Ancheta, Medici, Spitale

Comentarii (3)

 1. Cristian Horea spune:

  Incalcarea drepturilor minorilor este un fapt dovedit deja. Nadejdea ca se va face lumina in acest caz este la Procurori.
  Indiferent de subteranele afacerii, problema exista si trebuie taiat raul din radacina.
  Copiii internati in secsia de Pediatrie erau legati, fara exceptie, indiferent daca minorii erau insotiti sau nu de apartinatori.
  Daca sunt persoane interesate sa cada capete nu ma intereseaza. Nu trebuie sa mai existe angajați in spitale care nu respecta legea care apara drepturile pacientilor.

 2. Radu Iacob spune:

  Nu cred ca o masura politica ce are in vedere efectele poate produce schimbari majore care sa inlature si cauzele mai adanci, care duc la asemenea situatii!

  • Panturu Elena spune:

   S-au vrut capete… Laurenţiu Gavrilă a fost sesizat de mine faţă de mai multe nereguli… Sunt nişte iresponsabili toţi… Sunt plini de orgolii, nu te ascultă…

Adaugati un comentariu


 

*