Viteza ucide…nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!

15 mai 2013 | 0 comentarii |

Este sloganul cu care romanii sunt indemnati sa previna afectiunile  cardiovasculare, considerate responsabile de moartea a doi din trei romani. Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala a inimii.

 

Sub sloganul „Viteza ucide…nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!”, Societatea Romana de Hipertensiune, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si cu sprijinul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, marcheaza, vineri 17 mai, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale. Cu acest prilej se da startul celei de-a III-a editii a Campaniei Nationale de masurare a hipertensiunii arteriale, care va avea loc pe 17 mai, in  Bucuresti, in zona Spitalului Coltea, zona Universitate, anunta organizatorii evenimentului.

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o problema de sanatate publica care trebuie remediata prin politici sanitare adecvate de depistare precoce si tratament corespunzator. Principalele directii ale Ministerului Sanatatii pe anul in curs vizeaza preventia in sanatate, prin elaborarea si implementarea unor programe eficiente”, declara Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii.

In cadrul Campaniei Nationale „Viteza ucide…nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!” editia 2013, publicul larg va beneficia de inca doua testari gratuite ale tensiunii arteriale in Timisoara (1 iunie) si Bucuresti (13,14 septembrie).

                   

 In Romania, 62% din decesele inregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculara. Doi din trei romani mor de afectiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent intalnita este hipertensiunea arteriala. Prin actiunile de constientizare si educare a publicului larg cu privire la problematica hipertensiunii arteriale, Societatea Romana de Hipertensiune doreste sa aduca in atentia publicului larg cele mai noi metode de preventie, diagnosticare si control al tensiunii arteriale.

Pentru a gasi solutii eficiente in diminuarea problematicii hipertensiunii arteriale, Societatea Romana de Hipertensiune organizeaza campanii de informare si constientizare a publicului larg, cu privire la importanta depistarii precoce a acestei afectiuni.

In editia precedenta a campaniei s-au efectuat peste 2000 de testari, lucru care nu poate decat sa ne bucure si sa ne asigure de succesul pe care-l va avea si actiunea din acest an. Atat publicul larg, cat si pacientul hipertensiv trebuie sa fie constient de riscurile si consecintele acestei afectiuni. Se impune adoptarea unui stil de viata sanatos si verificarea regulata a tensiunii arteriale pentru a putea preveni aparitia hipertensiunii arteriale”, a precizat prof.dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

          

Masurarea tensiunii, necesara

Totodata, Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA) impreuna cu Fundatia Romana a Inimii (FRI) vor marca evenimentul sub sloganul „Ai grija de inima T.A.-ZI de ZI de ZI!”, printr-o  serie de evenimente. Astfel, sambata, 18 mai, in Piata Sfatului din Brasov, iar  duminica 19 mai, in Piata Constitutiei din Bucuresti, incepand cu ora 10.00, medici specialisti cardiologi vor evalua gratuit riscul de boala cardiovasculara si vor masura tensiunea arteriala. Totodata se vor organiza sesiuni educative pentru pacientii diagnosticati cu hipertensiune arteriala (HTA) pentru ca la randul lor, acestia sa devina o sursa certificata de informare pentru alti pacienti.

 „In Romania, numarul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala se situeaza peste media europeana – 1 din 2 barbati si 1 din 3 femei confruntandu-se cu aceasta afectiune. ARCHA isi propune un screening al populatiei, astfel incat sa cunoasca mai indeaproape dimensiunile hipertensiunii arteriale la nivelul tarii noastre. Pentru ca este nevoie de o reactualizare permanenta a datelor statistice, ARCHA dezvolta un program eficient de preventie a hipertensiunii arteriale”, a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedinte Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale.

Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA) este o alianta intre societatile medicale cu preocupari in domeniul hipertensiunii arteriale (HTA), al carei obiectiv principal este promovarea excelentei in domeniul diagnosticului si tratamentului hipertensiunii arteriale, in vederea ameliorarii starii de sanatate a populatiei din Romania.


Categorii: Actual, Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*