Obezitatea, noul „flagel” al societatii moderne

22 mai 2012 | 0 comentarii |

Obezitatea tinde sa devina noul „flagel” al societatii moderne, iar organizatiile modiale de studiu asupra starii de sanatate a populatiei trag un semnal de alarma in acest sens.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat publicitatii un raport potrivit caruia obezitatea se numara printre cei cinci factori care cresc riscul de imbolnavire si rata mortalitatii, alaturi de subalimentatie, sex neprotejat, alcoolism, igiena deficitara si hipertensiune.

Obezitatea este considerata  „responsabila de aparitia unor boli precum hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, tulburari respiratorii, diabet zaharat, cresterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar si de tulburari de fertilitate la femei si de potenta sexuala la barbati”, explica prof. dr. Valeriu Bistriceanu, medic de familie buzoian.

 

 Tot mai multi copii obezi

 

Un semnal de alarma in privinta obezitatii trage si Institutul pentru Sanatate Publica  din Romania. In cel mai recent raport  al institutiei se arata ca  numarul copiilor obezi inscrisi in invatamantul primar romanesc s-a dublat in ultimii 8 ani.

In Romania, obezitatea inregistreaza o crestere alarmanta atat a numarului de cazuri, cat si a severitatii lor. Obezitatea in randul copiilor este din ce in ce mai frecventa, la varste din ce in ce mai fragede, si cu excese ponderale de doua, trei si chiar patru ori greutatea normala a copilului”, aprecia, la sfarsitul saptamanii trecute, prof. univ. dr. Adrian Restian, in timpul lucrarilor Universitatii de Vara „Vasile Voiculescu” de la Poiana Pinului, unde sute de medici au participat la cel mai important eveniment medical anual din medicina buzoiana. 

 

Speranta de viata in pericol

 

In ceea ce priveste obezitatea si supraponderabilitatea in Romania, 44% dintre femei si 58% dintre barbati sufera din cauza acesteia.

O mare grija a medicilor este insa obezitatea in crestere la copii. Evolutia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabila, acestia devenind, in proportie de aproximativ 80%, adolescenti si, ulterior, adulti obezi. 

Specialistii apreciaza ca in lipsa unor masuri eficiente, noua generatie de tineri va fi mai putin sanatoasa, iar speranta lor de viata se reduce considerabil. Obezitatea este o boala iar pentru tratarea ei si a bolilor asociate este nevoie de mai multi specialisti. Stadiile avansate ale bolii trebuie abordate pluridisciplinar, de nutritionisti, psihologi, terapeuti comportamentali, medici internisti si chirurgi.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*