Turbarea pandeste dupa colt – s-a epuizat vaccinul antirabic ?

4 mai 2012 | 0 comentarii |

Singurul producator autohton de seruri si vaccinuri, Institutul Cantacuzino, este pe punctul de a-si inchide definitiv liniile de productie. La ora actuala nu mai produce niciun vaccin. Rand pe rand, licentele de fabricatie au fost „pierdute”, iar romanii sunt nevoiti sa se imunizeze doar cu vaccinuri din import. Mai scumpe si mai greu de procurat.

Scandalurile macina Institutul Cantacuzino de peste zece ani. Autoritatile „dorm” (ca sa nu le suspectam ca supravegheaza distrugerea producatorului strategic de vaccinuri), iar cei ce si-au dorit sa-l desfiinteze sunt aproape sa-si atinga scopul. Gigantii farma pun stapanire pe piata si, in conditiile in care nu mai are de ales, Ministerul Sanatatii se lasa santajat, plateste sume colosale pentru Programele Nationale de Imunizare. Iar asta, desi cu banii cheltuiti in fiecare an pe vaccinurile din import, de trei-patru ori mai scumpe, s-ar fi putut sprijini Institutul Cantacuzino ca sa-si modernizeze liniile de productie si sa functioneze, nu doar din patriotism, ci si din ratiuni economico-financiare.

 

Scandal dupa scandal

Nu s-a „racit” inca scandalul generat la Cantacuzino de lipsa iodului radioactiv,  ca a si aparut un nou subiect de „panica”: nu mai avem vaccin impotriva turbarii.

Mai multe instituţii sanitare din tara au sesizat Academia de Stiinte Medicale cu privire la faptul ca stocurile de vaccin antirabic s-au epuizat, iar Institutul Cantacuzino nu mai are bani sa cumpere altele. Academia de Stiinte Medicale a solicitat, la randu-i,  discutarea problemei vaccinului antirabic in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Vaccinul antirabic, administrat celor care prezinta riscul infectarii cu virusul turbarii, era adus in Romania de la producatorul francez Sanofi-Pasteur si distribuit de Institutul Cantacuzino. Din cauza problemelor financiare, institutul nu a mai platit facturile firmei franceze de mai bine de două luni, iar aceasta se pare ca a sistat furnizarea de vaccinuri.

 

Ministerul Sanatatii se apara

In legatura cu informatiile aparute privind aprovizionarea cu vaccin antirabic a centrelor antirabice din cadrul spitalelor de boli infectioase, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari: In prezent, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino (INCDMI), exista un stoc de aproximativ 2.500 doze de vaccin antirabic care pot fi utilizate de catre unitatile sanitare care realizeaza tratamentul post expunere al plagilor rabigene, conform informatiilor furnizate, astazi, de producatorul vaccinului antirabic, SANOFI -PASTEUR si confirmate de catre INCDMI. Mai mult, producatorul francez a asigurat Ministerul Sanatatii ca, in aceasta perioada, asteapta un lot de import din acest produs si nu vor exista disfunctionalitati in ceea ce priveste asigurarea produsului pe piata din Romania”, sustine Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis presei, astazi.

Mai mult, se face precizarea ca „distributia vaccinului se face prin distribuitorii autorizati ai Sanofi- Pasteur, direct, catre centrele unitatilor sanitare, astfel incat pacientii sa primeasca tratament profilactic corespunzator si in timp util”.

 

Teroarea maidanezilor

Absenta vaccinului antirabic din spitalele si sectiile de boli infectioase ar putea fi, in conditiile in care Romania este plina de maidanezi, o adevarat nenorocire, ne-ar putea transforma intr-o tara de… „turbati”.

In Buzau, asa cum a declarat dr. Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, degeaba  „s-au facut eforturi pentru a steriliza si a oferi adapost unui numar insemnat de caini comunitari. Prezenta acestora pe strazi ramane insa o problema. Aceasta, din cauza unor straini care aduc noapte de noapte caini, cu masinile, si-i abandoneaza la marginea orasului. Desi s-au organizat pande si chiar s-a retinut numarul ununi autoturism, este foarte greu de tinut in frau acest fenomen, daca nu exista o lege prin care sa fie pedepsiti cei care recurg la astfel de metode”.

In aceste conditii, nu-i de mirare ca la Centrul antirabic din cadrul Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta au ajuns, in ultimele trei luni, aproape 400 de persoane muscate de caini si, mai ingrijorator, majoritatea sunt copii.

Municipalitatea promite insa ca a identificat mijloacele prin care strazile sa nu mai fie pline de caini comunitari.

 

Avem vaccin, dar nu prea mult

Medicii infectionisti buzoieni sustin ca pana acum nu au existat probleme in privinta aprovizionarii cu vaccin antirabic, dar ca daca nu se reglementeaza situatia, stocul existent nu va ajunge pentru mult timp, in conditiile in care sute de buzoieni ajung in fiecare luna la spital cu muscaturi de caini, sau alte animale cu blana, care pot transmite turbarea.

In perioada februarie-aprilie 2012, la sectia Boli Infectioase s-au prezentat 396 de persoane muscate de caini. Din nefericire cei mai multi dintre cei vaccinati antirabic au fost copii: 11 cazuri au fost copii mai mici de doi ani, 14 dintre cei vaccinati au avut intre trei si patru ani, 68 dintre cei vaccinati s-au incadrat la categoria de varsta 5-14 ani, iar 310 au fost mai mari de 15 ani. Trebuie mentionat ca numarul prezentarilor a crescut incepand cu luna aprilie, cand nu mai putin de 149 de persoane muscatel de caine sau alt animal care ar fi putut fi purtator al virusului, s-au prezentat la Compartimentul antirabic pentru consult si vaccinare, in conditiile in care in februarie s-au inregistrat 88 de prezentari”, a declarat Adriana Bratosin, puratorul de cuvant al SJU.

 

„Samaritenii” care ne imunizeaza

Potrivit datelor IMS Health Romania, citate de revista „Capital”, companiile Sanofi-Pasteur si GlaxoSmithKline (GSK) au ocupat, in ultimii ani, aproximativ 80% din piata romaneasca de vaccinuri. Sub obladuirea Ministerului Sanatatii, cei doi giganti farma au vandut, impreuna, in 2011, vaccinuri in valoare de 21 de mlioane de euro. Divizia de productie de vaccinuri a grupului Sanofi este liderul pietei locale, cu o cota de piata de 54%, unde este prezenta cu 16 vaccinuri, plus o solutie antirabica injectabila.

In 2009, principalul furnizor al Programelor Nationale de Imunizari era Institutul Cantacuzino, cu o cota de piata de 3,5%, care acum abia daca mai atinge 1,5%. Pentru anul viitor, cele doua companii straine care prticipa constant la licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii, estimeaza o  crestere cu 30-50%, ca urmare a „cresterii preventiei” in Romania.
Pe piata romaneasca activeaza si alte compani farmaceutice (Johnson&Johnson, Pfizer, Abbott, Merck, Luitpold, Pierre Fabre), dar fiecare dintre ele tinteste doar cate o nisa.

 

Sub semnul intrebarii

In ceea ce priveste vaccinurile si serurile produse de Cantacuzino, doua dintre cele mai solicitate produse, Polidin si Cantastim, au disparut din farmacii, de cativa ani. In plus, farmacistii sustin ca le-au scazut vanzarile la vaccinuri in mod constant, pe masura ce Cantacuzino si-a inchis liniile de productie, pentru ca vaccinurile din import sunt prea scumpe.

Efectul nefast al impsului in care se afla singurul producator roman de vaccinuri din Romania se extinde si asupra bugetului Sanatatii, odta cu importul la preturi mari”, sustine si Avocatul Poporului, care efectueaza in aceasta perioada o ancheta privind scandalul  vaccinurilor de la Cantacuzino.

Deocamdata, situatia institutului este incerta, noul director nu a facut inca public planul sau de salvare, iar una dintre soluţiile vehiculate, relocarea producţiei la Antibiotice Iasi, nu a fost confirmata.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*