Usturoiul, protectorul inimii si al vaselor sangvine

Usturoiul este considerat, inca din antichitate, un aliment, un condiment si un medicament extrem de valoros. Pe langa calitatile lui culinare, pe care orice gospodina le apreciaza, usturoiul este considerat un adevarat protector al principalelor organe, avand exceptionale calitati prevenintiv-curative, fiind capabil sa reduca riscul de boli cardiovasculare,  de cancer, reumatism si hipertensiune arteriala.

Asezat in „capul listei leacurilor bunicii” pentru calitatile lui culinare si vindecatoare transmise din generatie in generatie, usturoiul este la fel de apreciat si de specialisti, pentru efectele sale protectoare care se datoreaza vitaminelor (A, complexul B si C ), mineralelor, aminoacizilor, dar si enzimelor pe care le contine.

 

Tine cancerul la distanta

Astfel, potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a dovedit ca persoanele care consuma zilnic usturoi prezinta un risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer, fiind protejate de cancerul de stomac, de colon, de san, de esofag si de cancerul bucal. „Acest lucru este posibil datorita alicinei, o substanta cu puternic efect anticancerigen, care se elibereaza atunci cand usturoiul este pisat. Potrivit cercetatorilor, un catel de usturoi contine aproximativ noua miligrame de alicina” explica dr. Carmen Nistor, medic de familie, care apreciaza ca medicina alopata poate fi ajutata in obtinerea unor efecte benefice pentru sanatate prin utilizarea plantelor, legumelor si fructelor  pe care natura ni le ofera ca adjuvante cu puteri uneori miraculoase.

 

Leac pentru hipertensivi

Pe de altaparte, oamenii de stiinta australieni au ajuns la concluzia causturoiul este remediul potrivit pentru persoanele hipertensive.  Ei au descoperit, in urma unor studii, ca persoanele care consuma zilnic un catel de usturoi reusesc sa-si mentina sub control tensiunea arteriala. De asemenea, nutritionistii apreciaza ca usturoiul previne aparitia aterosclerozei, afectiune care sta la baza multor probleme cardiovasculare. Usturoiul este considerat o „arma eficienta” in lupta impotriva colesterolului  „rau”,  ajutala cresterea nivelului colesterolului „bun” si scade nivelul trigliceridelor.

 

Antibioticul din bucatarie

Ustoroiul are si numeroase proprietati antibiotice. „In acest sens, atat experienta empirica precum si cea clinica, dar si studiile stiintifice au evidentiat efectul antibiotic al usturoiului. S-a observat ca acesta amelioreaza starea de sanatate a pacientilor diagnosticati cu pneumonie stafilococica si streptococica, in cazul in care acestia prezentau rezistenta la antibiotice. Usturoiul actioneaza insa si asupra afectiunilor digestive (diaree, balonare), afectiunilor respiratorii (bronsita, astm)”,  mai spune dr. Nistor, mentionand ca mai mult decat atat, acesta are rol anticoagulant, prevenind formarea cheagurilor de sange, iar datorita continutului in vitaminele A si C, previne imbatranirea precoce.



Comentarii (1)

  1. Amalia spune:

    Usturoiul e foarte bun, eu stiu de la bunica ca daca mananci sau inghiti un catel de usturoi pe zi iti scade tensiunea. Mama mea are mari probleme cu tensiunea si o ducem o data la 3 luni la control la clinicco brasov , foarte buna clinica cu aparatura ca in strainatate

Adaugati un comentariu


 

*