Un internet mai sigur pentru copii si adolescenti

3 mai 2012 | 0 comentarii |

Comisia Europeana a elaborat un plan de masuri prin care copiii vor fi dotati cu instrumentele digitale si competentele de care au nevoie pentru a se bucura din plin si in siguranta de lumea digitala. Noua strategie consta in incurajarea pietei continutului online interactiv, creativ si educativ printr-un parteneriat intre Comisia Europeana si statele membre, operatorii de telefonie mobila, producatorii de dispozitive mobile si furnizorii de servicii de socializare in retea.

Decizia CE a avut la baza faptul ca, desi internetul nu a fost conceput pentru copii, in prezent il utilizeaza 75% dintre acestia, dintre care o treime prin intermediul telefoanelor mobile, se mentioneaza intr-un comunicat de presa transmis de Centrul European al Consumatorilor Romania.

Potrivit documentului amintit, vicepresedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat ca sustine „ideea ca fiecare copil trebuie sa aiba acces la internet. Insa copiii au nevoie de instrumente web simple, transparente si coerente, precum si de cunostintele si competentele necesare pentru a le utiliza. Initiativa noastra reuneste toate tipurile de parti interesate, astfel incat copiii sa poata beneficia de mai multe continuturi si servicii de calitate, precum si de protectia necesara pentru ca navigarea pe internet sa devina o experienta pozitiva”.

La randul sau, Irina Chiritoiu, Director al Centrului European al Consumatorilor din Romania, apreciaza ca „in condiţiile actuale, in care din ce in ce mai mulţi copii au acces la internet si de la o varsta din ce in ce mai frageda, trebuie urgent luate masuri pentru garantarea sigurantei copiilor online. Noua strategie a Comisiei va contribui la protectia drepturilor copiilor, inclusiv la protectia acestora impotriva violentei, asigurandu-le in acelasi timp oportunitatile pe care internetul le ofera de a fi creativi si de a se exprima liber”.

 

Autoritatile din Romania ar trebui sa reactioneze cu atat mai rapid cu cat se stie ca tara noastra se afla pe primul loc in Europa la capitolul „hartuire” pe internet.

Comisia a avut in vedere si faptul ca abordarile nationale variaza de la un stat membru la altul, astfel incat copiii din UE beneficiaza de niveluri diferite de responsabilizare si de protectie online. Din acest motiv, este dificil pentru intreprinderi sa comercializeze servicii si produse adaptate copiilor la nivelul intregii Uniuni. Pentru a depasi aceste obstacole, Comisia a prezentat o serie de masuri care vor fi implementate prin diferite mijloace, precum autoreglementarea industriei de profil, ceea ce ar trebui sa conduca la solutii flexibile si rapide in acest domeniu, se mai precizeaza in comunicatul amintit.

Asigurarea protectiei online a copiilor si instruirea lor in domeniul IT reprezinta un angajament esential al Agendei digitale pentru Europa, plecandu-se de la faptul ca patru din zece copii declara ca s-au confruntat cu riscuri online  precum hartuirea pe internet, fiind expusi la continuturi generate de utilizatori care promoveaza anorexia, automutilarea sau utilizarea abuziva a datelor cu caracter personal. In plus, desi se estimeaza ca pana in 2015, in peste 90 la suta din toate sectoarele de activitate vor fi necesare competente in domeniul tehnologiei IT, la ora actuala doar 25 la suta dintre tineri afirma ca au cunostinte „ridicate” de competente de baza in materie de internet.

 


Adaugati un comentariu


 

*