Masajul, alternativa in tratarea otitelor si sinuzitelor

25 mai 2012 | 0 comentarii |

Folosite cu succes inca din antichitate si pana in zilele noastre, terapiile alternative si-au dovedit eficienta in tratarea anumitor boli. Pentru afectiunile nasului, gatului si urechilor, spre exemplu, reflexoterapia este una dintre cele mai eficiente metode neconventionale la care medicii recurg in paralel cu terapiile alopate.

 

Rinita, eliminata prin reflexoterapie

 

Reflexoterapeutii recomanda masajul zonelor reflexe nazale de la nivelul degetelor mari de la picioare, pentru rinita. „Efectul se poate explica prin  imbunatatirea circulatiei sanguine din zona mucoasei nazale, care duce la descongestionare. In cazul rinitelor acute sunt indicate una-doua sedinte pe zi, timp de cinci-sapte zile, apoi o sedinta pe zi, timp de 10-15 zile (cate 30 de minute pe zi). In cazul rinitelor cronice si alergice, reflexoterapeutii recomanda doua-trei sedinte pe saptamana, timp de trei-patru saptamani”, explica dr. Luminita Dinu, medic fizioterapie si recuperare medicala, mentionand insa ca trebuie avut in vedere ca acestea sunt terapii complementare, si nu trebuie sa  excluda terapiile conventionale.

 

Masaj pentru sinuzita si otita

 

Pentru combaterea sinuzitelor maxilare, terapeutii recomanda  „masajul degetelor mari de la picioare, la baza unghiei, fiind indicate doua-trei sedinte pe saptamana, timp de trei-patru saptamani. Pentru sinusurile frontale, zonele reflexogene sunt amplasate in toate degetele de la picioare, pe partea plantara. Se va face o sedinta pe zi, timp de 15-20 zile”, mai spune dr. Dinu.

O alta afectiune in care masajul s-a dovedit eficient este otita. Zonele reflexe ale urechilor sunt amplasate intre degetele 3 si 4 (se numara incepand cu degetul mare). Urechea dreapta are zona reflexa in piciorul stang, iar urechea stanga in piciorul drept. In caz de otita acuta, sunt indicate pana la trei sedinte de masaj pe zi, timp de cinci-sapte zile, iar in otita cronica este indicata o sedinta pe zi, timp de 10-15 zile. Spalaturile calde cu infuzie din galbenele si/sau tataneasa sau aplicarea unui tampon cu vata imbibat in solutie alcoolica de propolis cu concentratia de 5-7% sunt eficiente in caz de otita externa.

 

Leacurile bunicii

 

Nici ceaiurile si cataplasmele pe care bunica le folosea in copilarie nu trebuie uitate. „In caz de rinite, sinuzite sau amigdalite se administreaza intern preparate pentru cresterea imunitatii pe baza de echinacea, propolis, chimen sau  macese. Acestea se iau in paralel cu plante cu efect antiseptic si antiinflamator (se face gargara cu ceai de salvie, infuzie de turita-mare sau de nalba ori se fac inhalatii cu musetel, flori de fan si apa cu sare, cu ulei esential de brad, pin, eucalipt). In caz de rinita acuta sunt indicate infuziile din cuisoare sau din scortisoara, cate doua-trei cesti pe zi, datorita efectului antivirotic. Pentru sinuzite, infuziile din coada-soricelului, salvie sau din trei-frati-patati si-au dovedit eficienta, consumate cate doua-trei cesti pe zi”, arata dr. Carmen Nistor, medic de familie, care considera ca in formele usoare ale afectiunilor amintite, terapiile alternative pot fi extrem de eficiente.


Adaugati un comentariu


 

*