Recomandari utile pentru scaderea tensiunii, fara medicamente
Hipertensiunea arteriala constituie principala cauza a bolilor cardiovasculare, astfel ca mentinerea tensiunii intre valorile normale este extrem de importanta pentru sanatate.
Sedentarismul, stresul, lispa activitatilor fizice, o alimentatie nesantoasa bogata in alimente sarate sunt aproape intotdeauna sinonime cu cresterea tensiunii arteriale, iar de aici pana la infarct, insuficienta cardiaca sau alte afectiuni ale inimii nu mai este decat un pas.
Hipertensiunea este principala cauza a afectiunilor cardiovasculare, afectiuni care, la randul lor, constituie principala cauza de mortalitate atat in Romania, cat si la nivel mondial. In aceste conditii, este de intles de ce pastrarea tensiunii intre limitele normale este extrem de importanta si de ce trebuie actionat imediat ce se constata ca limitele maxime sunt depasite.
In acest sens exista tratament medicamentos, dar pe langa acestea se poate apea si la cateva solutii alternative, bineinteles, cu conditia de a se cere in prealabil sfatul unui medic.
O prima solutie pentru reducerea pe cale „naturala” a hipertensiunii este miscarea si orice activitate fizica. Miscarea ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin intarirea inimii, astfel incat aceasta sa poate pompa mai mult sange cu mai putin efort, scazand astfel presiunea pe artere. Specialistii spun ca persoanele care alearga cel putin 30 de minute, trei zile pe saptamana, au o speranta de viata mai mare cu sase ani decat cele care nu fac miscare.
O ceasca mica de iaurt pe zi poate reduce, de asemenea, cu o treime riscul de tensiune arteriala ridicata. Oamenii de stiinta cred ca mineralul care se gaseste din abundenta in iaurt, calciul, ajuta vasele de sange sa fie mai elastice, permitandu-le sa se extinda usor si sa mentina presiunea scazuta.
Consumul de alimente bogate in potasiu, cum sunt bananele, si reducerea aportului de sare ar putea salva mii de vieti in fiecare an. Potasiul este un mineral important care controleaza echilibrul fluidelor din organism si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Sarea atrage fluidele, crescand volumul si presiunea sangelui in artere, astfel ca reducerea cantitatii de sare adaugata in alimente este o recomandare utila in cazul celor care au tensiunea marita. Si alimentele procesate, cum sunt biscuitii, cereale pentru micul dejun si cele gata pregatite contin foarte multa sare, care poate fi daunatoare pentru organism. De aceea, pe cat posibil, acestea trebuie consumate cu mai multa moderatie sau, cel mai bine, inlocuite. Fructele proaspete, pestele, fasolea, legumele verzi si zarzavaturile, sfecla rosie, spanacul, scortisoara, alunele, nucile, fisticul sunt aliati de nadejde ai organismului, pentru a reduce stresul, a intari imunitatea si a mentine astfel, la valori normale, tensiunea arteriala.
Numeroase cercetari arata ca pierderea in greutate cu doar cateva kilograme poate avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. Excesul de greutate ingreuneaza munca inimii si acest efort duce la hipertensiune arteriala. Nu in ultimul rand, nicotina din tigari stimuleaza organismul sa produca adrenalina, ceea ce face ca inima sa bata mai repede, ducand la cresterea tensiunii arteriale, asa ca renuntarea la fumat ar fi o decizie cat se poate de inteleapta.