Miscarea regulata mentine tonusul cardiac

22 iunie 2012 | 0 comentarii |

Medicii recomanda fiecarei persoane sa-si faca un obicei din efectuarea unor exercitii fizice in fiecare zi, cel putin intre 30 si 60 de minute. Romania ocupa locul trei in lume in privinta numarului de decese prin boli cardiovasculare – un roman din trei moare din această cauza.


 

Miscarea reduce considerabil riscul bolilor de inima. Ajuta, de asemenea, la mentinerea greutatii corporale sub control. Greutatea pe care o capata omul in timp ce imbatraneste este mai degraba grasime decat masa musculara, iar kilogramele in plus cresc tensiunea, colesterolul si riscul de a face diabet.

Chiar si cateva sute de grame pierdute pot face o diferenta imensa pentru inima. Scaderea greutatii cu doar cu 10 la suta, scade nivelul presiunii sangelului, al colesterolului si reduce riscul de diabet. Tocmai de aceea este recomandabil ca fiecare persoana sa efectueze, zilnic, cel putin 30 de minute de exercitii fizice sau sa se plimbe, pur si simplu, o ora pe zi”, ne sfatuieste medicul cardiolog Nicoleta Sava.

 

Nevoia de odihna

 

Medicul arata insa ca nu doar miscarea, ci si somnul are un rol extrem de important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Nu trebuie sadormim nici mai putin de sase ore pe noapte, dar nici mai mult de opt ore. Organismul are nevoie de odihna pentru a se recupera dupa efortul de peste zi“, arata dr. Sava, mentionand ca somnul insuficient sau de calitate proasta predispune la afectiuni cardiace. De asemenea, sforaitul si oprirea respiratiei in timpul somnului sunt semne ca inima ar putea avea de suferit.

 

Preventie

 

Bolile de inima pot fi prevenite. Verificarea periodica a tensiunii si a colesterolului te anunta din timp ca trebuie sa iei masuri.

Pentru a ramane sanatos, trebuie sa-ti masori tensiunea arteriala cel putin o data pe an, dar poti cere masurarea ei ori de cate ori iti vizitezi medicul de familie. Nu este nevoie sa fii bolnav pentru asta.  Valoarea optima trebuie sa fie mai mica de 120/80 de unitati. Ar trebui, de asemenea, sa-ti masori colesterolul cel putin o datala cinci ani, chiar mai des. Daca nu te incadrezi in parametrii normali, adica mai putin de 200 miligrame/decilitru, sau daca prezinti alt risc de a face o boalade inima, daca medicul tau considera ca exista factori de risc, trebuie sa-i urmezi indicatiile cu atentie si responsabilitate”, ne sfatuieste dr. Mircea Citrea, medic de familie.

 

Mostenirea genetica

 

Mostenirea genetica este unul dintre principalii factori de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare, dar medicii sustin ca este eronata conceptia ca efectul genelor nu poate fi combatut.

Daca una dintre rudele apropiate a suferit un infarct sau un accident vascular cerebral (AVC) in jurul varstei de 50 de ani, exista predispozitie la astfel de probleme, poate chiar mai devreme. Chiar daca exista mutatii care dau sensibilitate in fata afectiunilor cardiovasculare in codul genetic, sau o persoana a avut un stil de viata nesanatos in anumite perioade, nu inseamna ca nu se poate reduce considerabil riscul de boala, printr-un stil nou de viata, alimentatie sanatoasa si miscare”, subliniaza medicul cardiolog, mentionand insa ca fumatul, hipercolesterolemia si hipertensiunea arteriala, ca si anumiti factori secundari, precum diabetul zaharat, obezitatea sau sedentarismul sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*