Pachetul cu servicii medicale de baza va fi gata in doua saptamani

31 mai 2013 | 1 comentariu |

Cel putin asa sustine ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care sustine si ca a gasit solutii pentru repornirea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Tg. Mures, dar si ca Institutul Cantacuzino va produce vaccinul antigripal pentru aceasta iarna. 

 

reteta- mediciMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca in aproximativ doua saptamani va fi schitat pachetul medical pentru serviciile de baza. Astfel, pachetul ar urma sa fie finalizat in jurul datei de 15 iunie, cand va incepe prima dezbatere, la inceput intre specialistii din lumea medicala, cu Consiliul de Onoare si Asociatia Pacientilor, urmand ca dupa aceea sa fie supus si dezbaterii publice.

Eugen Nicolaescu a declarat ca isi doreste ca in perioada 1-15 iulie pachetul sa fie gata pentru dezbatere publica. „Sunt decis sa inaintez Guvernului un asemenea pachet, pentru ca el inseamna cu adevarat efectuarea reformei“, a punctat ministrul, mentionand ca pachetul de servicii suplimentare este in lucru si spera ca pana la sfarsitul acestui an sa fie finalizat.

Ministrul considera insa ca o decizie greu de luat este in privinta includerii sau nu in pachetul de baza a preventiei, sau daca ar fi mai bine ca aceasta sa constituie un program separat, iar pentru a lua cea mai buna decizie a cerut sprijinul medicilor in acest sens.

 

nicolaescu_pontaTotodata, Nicolaescu, a declarat ca a gasit o solutie pentru reluarea activitatii Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, aceasta urmand sa fie discutata cu specialistii si apoi sa fie supusa atentiei Guvernului, in sedinta de saptamana viitoare.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat miercuri, ministrului Sanatatii, in sedinta de Guvern, sa prezinte o solutie privind functionarea Institutului inimii  de la Targu Mures, inchis in 2011.

Vreau sa va rog pe dumneavoastra personal, pentru ca e o problema veche, sa veniti saptamana viitoare cu o decizie legata de Institutul Inimii de la Targu Mures. Stiu ca acolo sunt probleme, si de orgolii personale si de conceptii diferite intre medici. Pe mine, ce ma intereseaza este sa reusim sa ajutam oamenii, care altfel isi pierd viata, ca stiu ca intre profesori si intre medici e foarte greu sa gasiti un consens. Dar saptamana viitoare vreau sa lamurim cum stau lucrurile”, a afirmat Ponta, in timpul sedintei.

In legatura cu finantarea activitatii de transplant, ministrul a precizat ca aceasta se va rezolva odata cu rectificarea bugetara, iar pana atunci se incearca sustinerea activitatii prin alte solutii.

 

doctori_analize_laboratorDe asemenea, ministrul Sanatatii a promis ca in aceasta iarna ne vom imuniza impotriva gripei cu vaccin produs la Institutul Cantacuzino. El a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca miercuri au fost aprobate doua hotarari de Guvern in ceea ce priveste activitatea Institutului Cantacuzino si a Companiei Antibiotice Iasi.

Guvernul Romaniei a redat rolul emblematic al Institutului Cantacuzino care este in interes national. Institutul Cantacuzino va primi 10 milioane de lei din fondul de rezerva al guvernului si va putea relua productia. Vor fi aproximativ trei milioane de vaccinuri antigripale care vor asigura necesarul pentru populatia de risc”, a spus ministrul Nicolaescu. Ministrul a mai precizat ca s-a ocupat personalul de reluarea activitatii institutului si a discutat cu Agentia Nationala a Medicamentului posibilitatea  scurtarii etapelor pentru ca productia de vaccin sa poata fi reluata in acest sezon.

Vaccinul antigripal adus acum din strainatate este de doua ori si jumatate mai scump decat cel care va fi produs la Institutul Cantacuzino. Ministerul Sanatatii vizeaza, dupa reluarea capacitatii maxime de productie a Institutului Cantacuzino, sa inceapa si fabricarea vaccinului BCG si a Cantastinului.

In sedinta de Guvern de miercuri, a fost aprobat Planul National de Interventie pentru prevenirea imbolnavirii in masa a populatiei, generata de epidemii si pandemii, care prevede ca acest serviciu sa fie incredintat timp de 10 ani Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie „Cantacuzino”. In acest context, institutul si-a schimbat si statutul, devenind o unitate strategica de interes national, astfel ca i s-a suplimentat si bugetul cu 10.000 de lei, din Fondul de Rezerva.

 

antibiotice-iasi-03Totodata, Executivul a aprobat ca Antibiotice Iasi sa reinvesteasca jumatate din profit, adica 45 milioane lei, pentru dezvoltarea capacitatilor de productie a  cefalosporinelor, unguentelor si penicilinei injectabile, societatea avand 155 de produse pe care le livreaza spitalelor si farmaciilor din tara.

In legatura cu proiectul privind o asa-zisa noua taxa pentru spitale, Eugen Nicolaescu a spus ca documentul care a creat atata panica si atatea discutii a fost o ciorna care a ajuns la presa. „Cred ca a fost o dorinta, mai degraba, a unora sa se dea mari, a unora dintre cei care intrasera in posesia acelor documente. Cei care au intrat in posesia documentului nu l-au citit cu atentie. Era vorba de situatia in care se introduc paturi private in sectii publice. Daca cineva doreste sa se interneze intr-un spital public, dar intr-o sectie privata pentru care plateste, acolo fiind alte conditii hoteliere si alti medici”, a concluzionat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Sa credem sau sa nu credem….
    In mandatul anterior Nicolaescu s-a mai laudat de 2-3 ori ca introduce pachetul de baza, dar de fiecare data data a uitat.
    Ma intreb are Alzheimer, e mincinos ca orice politician sau e praf in ochii fraierilor…

Adaugati un comentariu


 

*