Fonduri europene pentru formarea specialiștilor în cardiologia pediatrică

10 iunie 2019 | 0 comentarii |

Un program prin care se pot specializa 200 de medici și asistenți medicali va putea fi accesat de spitale și autoritățile de sănătate publică, în condițiile îndeplinirii anumitor condiții de eligibilitate.

 

În România sunt șase centre în care inimioarele bolnavear putea fi operate, dar în realitate, din cauza lipsei specialiștilor în cardiochirurgie pediatrică și ATI cardiovasculară pediatrică, doar două dintre ele funcționează constant, cu echipă proprie completă.

În fiecare an, peste 1.000 de nou-născuţi au nevoie de intervenţii pe cord, iar 10% dintre ei nu au nicio șansă să supraviețuiască dacă nu sunt operaţi încă în primele zile de viaţă. La noi sunt însă rezolvate aproximativ 650 de cazuri pe an, inclusiv copii mai mari, iar asta cu ajutorul unor medici care vin, periodic, din străinătate, pentru a opera în clinicile superdotate din Capitală, care însă nu au persoanl medical specializat suficient.

Pentru a reduce din acest „handicap”, Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică ghidul solicitantului pentru programul „Competenţe pentru competitivitate în domeniul cardiologiei pediatrice – boli cardiovasculare, chirurgie şi ATI”, care urmează să beneficieze de o finanțare de cinci milioane de euro, din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman.

 

Eugen Teodorovici, care a asigurat interimatul conducerea ministerului, a precizat că în cadrul acestui program se vor putea specializa cel puțin 200 de medici și asistenți medicali, iar suma necesară va proveni din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Potrivit ministrului, în cadrul acestui program vor putea depune proiecte autoritățile de sănătate publică și unitățile medicale care au compartimente de cardiologie pediatrică, obținerea finanțării fiind condiționată de o serie de prevederi pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească.

Astfel, instituțiile medicale care vor dori să își formeze specialiști prin intermediul acestui program trebuie, în primul rând, să dispună de o secție sau un compartiment de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară pediatrică, anestezie şi terapie intensivă copii, bloc operator copii cu facilităţi în vederea chirurgiei pe cord deschis, laborator de cardiologie intervenţională şi cateterism cardiac, angiografie şi electrofiziologie.

O altă condiție necesară este existența, în cadrul acestor unități medicale, a cel puțin trei doctori cu experienţă în chirurgia cardiovasculară pediatrică, trei medici ATI cu experienţă în anestezia şi terapia intensivă cardiovasculară pediatrică, patru medici cardiologi pediatri cu competenţă în cardiologia pediatrică și un cardiolog cu competenţă în cardiologie intervenţională pediatrică.

 

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene mai precizează că programul vizează în special spitalele din zonele mia puțin dezvoltate ale țării, și a fost demarat ținând cont de numărul mare de copii care se nasc cu malformații cardiace și de necesitatea existenței mai multor specialiști în acest domeniu.

„Finanţarea specializării profesioniştilor din domeniul cardiologiei pediatrice are loc în contextul în care malformaţiile cardiace la copii reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în primul an de viaţă al nou-născuţilor. Finanţarea din fonduri europene reprezintă una dintre soluţiile noastre pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu afecţiuni cardiovasculare. Ne dorim să asigurăm suficient personal medical – medici şi asistente specializate – care să aibă grijă de copiii cu astfel de afecţiuni”, a declarat în acest sens Eugen Teodorovici, cu puțin timp înainte de a-i preda mandatul noului ministru al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.

Ghidul solicitantului pentru acest program este în dezbatere publică până pe data de 18 iunie și poate fi consultat aici, iar în această perioadă sunt așteptate pe adresa ministerului propuneri și sugestii pentru modificarea documentului inițial.

 


Adaugati un comentariu


 

*