Concluzii la finalul celei de-a treia ediții la Taberei Sănătății

10 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul a reunit 80 de copii din întreaga țară, care au participat la dezbateri și activități având ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale şi asupra sănătăţii generale.

 

Azi se încheia cea de-a treia ediție a Taberei Sănătății – un proiect inițiat de asociația Salvați Copiii în parteneriat cu Kaufland România, în cadrul programului mai amplu  Alegeri Sănătoase, demarat în urmă cu patru ani.

Tabăra Sănătății a fost organizată anul acesta la Bran, având ca temă principală restabilirea echilibrului emoțional al copiilor în perioada pandemiei. Tema a fost aleasă ținând cont de concluziile unui studiu care arată că un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor și mergând până la consecinţe extrem de grave, precum tentativele de suicid. De asemenea, în doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizaţiei în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic.

Datele nu sunt cu mult diferite nici la nivel internațional, relevând faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea, iar de la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputinţă, de singurătate şi de frică de izolare de cei dragi.

 

La Tabăra Sănătății, desfășurată în perioada 7-10 septembrie, au participat 80 de copii, care au luat parte la dezbateri şi activităţi ce au avut ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale şi asupra sănătăţii generale. Pe parcursul celor patru zile de tabără, copiii au participat și la ateliere menite să îi ajute să exploreze relaţia cu emoţiile şi gândurile care îi copleşesc. Atelierele au inclus teme precum sănătatea emoţională a copiilor, managementul socio-emoţional în mediul şcolar şi fenomenul de cyberbullying. Activităţile au fost desfăşurate de experţi ai organizaţiei Salvaţi Copiii, împreună cu voluntari.

În activităţile derulate până în prezent, a fost identificată nevoia copiilor de a învăţa cum să procedeze atunci când sunt îngrijoraţi, când le lipseşte sprijinul social, când sunt plictisiţi sau lipsiţi de motivaţie. Inițiatorii proiectului spun că aceşti copii au nevoie să fie pregătiţi să devină „ambasadori ai stării de bine”, întrucât efectele pandemiei asupra balanţei emoţionale ar putea să persiste mult timp după trecerea acesteia.

 

Gabriela Alexandrescu

La finalul taberei, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv la organizației Salvați Copii, a declarat că „au existat multe schimbări bruşte în viaţa copiilor şi încă nu cunoaştem impactul pe termen lung al acestei crize. Se cere să fim vigilenţi şi să facem tot posibilul pentru a limita impactul asupra sănătăţii mintale a copiilor. În special copiii care trăiesc în sărăcie sau sunt martori ai violenţei domestice sunt cu adevărat vulnerabili. În cele mai grave cazuri, dacă nu se intervine, se poate ajunge la depresie sau alte probleme de sănătate mintală”.

Programul Alegeri Sănătoase, din care face parte și acest proiect, a inclus până acum peste 98.000 de elevi din București și 15 județe din țară, care au fost implicaţi în sesiuni interactive de informare pe teme precum nutriţie şi mişcare fizică, sănătate emoţională, educaţie sexuală, comportamente de consum. Totodată, pentru susținerea acestor activități, au fost formaţi şi implicaţi 256 de voluntari, 582 de cadre didactice şi 80 de reprezentanţi ai partenerilor locali.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*