Clinica de Neurologie a SUUB, dotată de ALIA cu echipamente medicale

30 decembrie 2022 | 0 comentarii |

„ALIA-Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ a dotat Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București cu apartură medicală în valoare de aproape 180.000 de lei.

 

Anual, aproximativ 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral – AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1.500 de persoane suferă o hemoragie subarahnoidiană, iar cifrele sunt în creștere. Din fericire, există oameni care înțeleg cât de gravă este situația și încearcă să ajute, fie obligând autoritățile să cpnștientizeze necesitatea unei mai mari implicări și luarea unor măsuri imediate, fie prin campanii de informare și conștientizare a populației despre riscurile AVC, simptome și modul de reacție, fie pdirect, prin donații către clinicile care au nevoie d aparatură modernă, pentru a ăutea ajuta pacienții.

Este și cazul Asociației pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral-ALIA, singura asociație non-profit din România implicată în lupta împotriva AVC, care zilele acestea a dotat secția de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) cu 5 monitoare, 7 injectomate și 1 stație centrală de monitorizare. Echipamentele medicale achiziționate de ALIA, în cadrul proiectului „Să facem bine împreună”, au fost deja instalate în secție și sunt folosite pentru monitorizarea și tratarea bolnavilor aflați în stare gravă din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), anunță asociația, printr-un comunicat.

 

„«Să facem bine împreună» este primul proiect prin care Asociația ALIA dotează cu aparatură medicală o secție în care sunt tratați pacienți cu AVC. Este doar un început și, după cum am demonstrat încă de la înființare, suntem o asociație cu idei și avem deja acțiuni pe care dorim să le implementăm în beneficiul pacinților cu AVC. Pentru acest proiect am ales Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar pentru că este locul în care ajung anual foarte mulți pacienți care au o nevoie reală de aceste echipamente. Sunt convinsă că toate aceste aparate ajută bolnavii, dar ușurează și munca echipelor medicale, care sunt extrem de dedicate îngrijirii acestor bolnavi. ALIA va continua acțiunile menite să sprijine atât tratamentul celor cu AVC, dar și informarea și educarea populației pentru prevenirea și intervenția în cazul unui accident vascular cerebral’’ a declarat Liliana Curea, președinte ALIA, citată în comunicatul amintit.

 

Dr Cristina Tiu

Cele 5 monitoare urmăresc funcțiile vitale ale pacienților și sunt interconectate la stația centrală de monitorizare, care se află în cabinetul medicilor. Personalul medical nu poate fi permanent în saloane, dar aceste echipamente ajută specialiștii să urmărească de la distanță funcțiilor starea pacienților și să intervină imediat, dacă starea de sănătate a acestora se agravează și este nevoie de intervenție medicală. Cu ajutorul injectomatelor se administrează extrem de precis cantitatea de medicamente care trebuie administrată unui bolnav. Aceste aparate sunt indispensabile într-o secție în care sunt tratați pacienți cu AVC.

,,Sunt onorată să coordonez o echipă medicală dedicată, avem o vastă experiență pe problematica AVC, iar echipamentele donate vin atât în sprijinul pacienților, cât și al personalului medical. Avem o secție dotată, dar necesarul este continuu, deoarece datorită experienței, expertizei și a infrastructurii, avem și o adresabilitate foarte mare, ce trebuie susținută printr-o dotare corespunzătoare’, a afirmat prof. univ. dr. Cristina Tiu, șefa Clinicii de Neurologie a SUUB.

 

Dr Catalin Corstoiu

Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București este una dintre cele mai mari din țară, iar aici ajung, în fiecare an, peste 1.800 de pacienți cu AVC.

,,În ceea ce privește tratamentul pacienților cu AVC, Spitalul Universitar de Urgență București este un deschizător de drumuri, iar medicii implicați în tratamentul pacientului cu AVC – neurologi și radiologi – fac eforturi uriașe pentru a veni în sprijinul acestora. Achiziția de aparatură medicală este o preocupare permanentă, pentru că știm cât de mult contează în realizarea unui act medical de calitate. De curând, din venituri proprii, am achiziționat 2 angiografe perfoamente, iar unul dintre ele va fi folosit pentru intervenții medicale în cazul pacientilor cu AVC. Aparatura donată de Asociația ALIA reprezintă un sprijin important, având în vedere numărul mare de bolnavi cu AVC care ajung la noi în spital’’, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

 

Valoarea totală a aparaturii achiziționate este de 187.900 de lei, iar proiectul a fost câștigat de Asociația ALIA în urma unui concurs de proiecte susținut de compania Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica asigură 20% din producția de energie curată, sigură și rezilienta a României. Pe lângă aportul la securitatea și stabilitatea energetică a țării, ne bucurăm sa sprijinim investiția în sanatate ca fiind una dintre direcțiile strategice pe care le urmăm în domeniul responsabilității sociale. Prin platforma noastra de proiecte de implicare in societate, «Nucleu de bine», Nuclearelectrica construiește un viitor durabil pentru România. În 2022, până în prezent, am sprijinit deja peste 50 de proiecte, cu 9,2 milioane de lei, proiecte care vor impacta peste 5 milioane de persoane. Dintre cele peste 50 de proiecte în care ne-am implicat anul acesta, 13 proiecte au fost în domeniul medical, 25 de proiecte s-au axat pe educație, în timp ce 3 proiecte vizează protectia mediului. Cele 13 proiecte în domeniul medical au insumat o investiție de peste 2 milioane de lei. Ne implicam in dotari de spitale, renovari, extinderi de sectii, tratamente și terapii de recuperare, pentru a facilita accesul românilor la servicii medicale moderne si performante!”, a precizat Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

 

ALIA este singura asociație non-profit din România implicată în lupta împotriva AVC și are ca scop sprijinirea pacienților care au suferit un AVC. Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate la nivel global după boala cardiacă ischemică și principala cauză de dizabilitate.

ALIA – Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral’’ este membră a SAFE STROKE – Alianța Europeană a Asociațiilor Pacienților cu AVC și a WSO – Organizația Mondială de STROKE.

În luna mai a acestui an, ALIA a demarat prima campanie de conștientizare a riscului de AVC – „Timpul înseamnă viață”, prin care urmărește prevenirea unui AVC prin recunoașterea acestuia și înțelegerea pașilor ce trebuie urmați în cazul în care suntem lângă o persoană care suferă un AVC.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*