China testează al zecelea vaccin împotriva COVID-19, iar AstraZeneca a reluat studiile clinice pentru vaccinul său, la Oxford

14 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se aşteaptă însă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 până la mijlocul anului 2021, chiar dacă există deja mai multe vaccinuri în fază avansată de testare.

 

Guvernele din întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare un vaccin care să contribuie la oprirea pandemiei de Covid-19, care a provocat deja peste 900.000 de decese şi mari tulburări economice și sociale la nivel global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu se aşteaptă însă la vaccinări în masă împotriva noului virus înainte de mijlocul anului 2021, deoarece „niciunul dintre vaccinurile candidate în studiile clinice avansate nu a demonstrat până acum un semnal clar al eficacităţii de cel puţin 50%, considerată necesară de către OMS”, după cum a subliniat Margaret Harris, un purtător de cuvânt al instituției.

OMS și GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) au lansat un plan de vaccinare globală, denumit COVAX, iar obiectivul este acela de a ajuta guvernele lumii să cumpere şi să distribuie vaccinuri într-o manieră echitabilă. Programul vizează mai întâi imunizarea persoanelor din categoriile de mare risc din fiecare ţară şi angajaţii din domeniul medical. COVAX îşi propune să procure şi să livreze 2 miliarde de doze de vaccinuri aprobate până la sfârşitul anului 2021, însă unele ţări care şi-au asigurat propriile stocuri prin acorduri bilaterale, inclusiv Statele Unite, au declarat că nu se vor alătura iniţiativei.

 

China a anunțat că va începe deja testarea celui de-al zecelea vaccin pe oameni, iar de data aceasta protecţia împotriva noului coronavirus se va face fără a se apela la o injecţie, noul vaccin fiind disponibil sub formă de spray nazal.

AstraZeneca a reluat studiile clinice privind vaccinului său împotriva Covid-19, după ce a primit undă verde de la autorităţi, a anunţat compania sâmbătă, după ce marți a anunţat că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului pentru noul coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţii implicați în studiu a suferit simptome neurologice asociate cu o rară tulburare inflamatorie a coloanei vertebrale numită mielită transversă.

Compania a adăugat că experţii în securitate au recomandat Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) din Marea Britanie că este sigură reluarea studiilor pe plan local.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnalat că vaccinul AstraZeneca este unul dintre cele mai promiţătoare.

 

Principalii dezvoltatori de vaccinuri din SUA şi Europa s-au angajat să respecte standardele ştiinţifice de siguranţă şi eficacitate pentru vaccinurile lor experimentale şi să reziste presiunilor politice de a grăbi procesul.

AstraZeneca a fost deja de acord să furnizeze aproape trei miliarde de doze guvernelor din întreaga lume – mai mult decât orice alt proiect.

Oficialii din domeniul sănătăţii publice din SUA şi reprezentanţii Pfizer au anunțat și ei că un vaccin ar putea fi gata pentru distribuire chiar înainte de alegerile din SUA din 3 noiembrie.

Toate datele din studii trebuie să fie partajate şi comparate. O mulţime de oameni au fost vaccinaţi, dar ceea ce nu ştim este dacă vaccinul funcţionează. În acest stadiu nu avem semnalul clar dacă are sau nu nivelul de eficacitate şi siguranţă necesară”, a adăugat Margaret Harris, subliniind că această fază va dura mai mult, pentru a se vedea, în urma srudiilor clinice, cât de sigur și de eficient este vaccinul.

Rusia a aprobat deja un vaccin anti-Covid19 în august, după mai puţin de două luni de testare pe oameni, dar mulți dintre experții occidentali pun la îndoială siguranţa şi eficacitatea lui.

Numărul total de cazuri de Covid-19 în întreaga lume a ajuns la 28.516.744, din care 19.439.157 de pacienți s-au vindecat, iar 916.005 au decedat.

 


Adaugati un comentariu


 

*