E nevoie de sânge! Buzoienii, chemați să doneze și să slaveze!

31 august 2018 | 0 comentarii |

Centrul Județean de Transfuzii Buzău face un nou apel către populație, să doneze sânge, pentru a putea ajuta medicii să salveze persoanele a căror viață este în pericol.

 

E nevoie de sânge! E nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, fiecare dintre noi putem să ajutăm medicii să salveze viețile celor aflați la limita dintre viață și moarte, donând sânge. Pentru cei sănătoși, nu este mare lucru, ba chiar este benefic, pentru că prin donare se împrospătează sângele donatorului, i se fac gratuit analize și pe deasupra primește și bonuri valorice, transport gratuit pe mijloacele de transnsport în comun și o zi liberă de la serviciu.

Cel mai important este însă ca fiecare dintre noi să conștientizăm că în orice moment putem fi, noi sau cineva drag nouă, în situația în care avem nevoie de o transfuzie și, dacă nu există stocuri, medicii nu pot face nimic pentru a ne salva, oricâtă bunăvoință și pricepere ar avea. Viața este un dar pe care ar trebui să-l prețuim mai mult și, la nevoie, să contribuim la salvarea altora, pentru că într-o zi vom avea privilegiul să fim la rândul nostru salvați de alții. N-ar trebui să uităm nicio clipă că pe lângă bucuria de a ști că salvezi viața cuiva, binele făcut la un moment dat ni se întoarce, poate într-o altă formă, poate din cu totul altă parte decât am ajutat noi, dar  asta este mai puțin important când vorbim despre viață”, a explicat directorul Centrului Județean de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun, menționând că este mare nevoie de sânge în spitalele din Buzău și în cele din București unde sunt tratați mulți dintre buzoienii cu afecțiuni grave sau ajung victimele unor accidente.

 

Pentru a face față solicitărilor spitalelor care au nevoie permanentă de sânge pentru transfuzii, personalul centrului buzoian merge foarte mult în teritoriu, cu caravana mobilă, pentru că „în acest fel avem mai multe șanse de a determina oamenii să doneze. Aș vrea să subliniez că la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, spre exemplu, unde vom merge și mâine, de  fiecare dată când mergem avem plăcuta surpriză să vină să doneze atât o mare parte a personalului medical cât și foarte mulți oameni din oraș. Cei de acolo fac o mobilizare exemplară, o campanie de conștientizare permanentă, iar în felul acesta avem, chiar, un nucleu important de donatori fidelizați, astfel că putem să livrăm spitalelor nu numai sânge, ci și produse din sânge (plasmă, concentrate de eritrocite, trombocite, leucocite), atât de necesare unor persoane cu anumite boli grave.  Sângele și derivatele sale au o importanță terapeutică din ce în ce mai mare datorită acțiunilor substitutive, hemostatice, antiinfecțioase etc.”, a precizat Adriana Crăciun, menționând că o situație similară se manifestă și la Nehoiu, unde atât personalul spitalului cât și autoritățile locale se ocupă de mobilizarea donatorilor, prin campanii de informare permanente.

 

Directoarea Centrului de Transfuzii Buzău spune că a găsit o disponibilitate „extraordinară” a cadrelor medicale de a dona, la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpca.La o singură deplasare, numai la sediul central, peste 80 de persoane (medici, asistenți medicali, personal auxiliar) au donat sânge, iar în săptămânile viitoare am fost invitatați să mergem cu caravana mobilă de recoltare și la secțiile exterioare. Sperăm să se mai întâmple astfel de evenimente și la Spitalul Județean de Urgență, principalul beneficiar al sângelui și produselor de sânge pe care noi ne străduim să le avem la dispoziție și unde în iunie a fost o campanie de donare reușită”, a subliniat Adriana Crăciun.

Nu în ultimul rând, directoarea Centrului de Transfuzii a ținut să le mulțumească militarilor, jandarmilor și polițiștilor care se mobilizează frecvent și donează, dar și unor instituții publice care au răspuns cel puțin o dată chemării de a-și mobiliza angajații să doneze.

Un aport extraordinar la echilibrarea rezervei de sânge âși aduc și unii agenți economici la sediul cărora se organizează, din când în când, puncte de recoltare, unde personalul centrului se deplasează pentru a recolta sângele de care este atât de mare nevoie în spitale.

 

Biolog Adriana Craciun

Adriana Crăciun a menționat că, în ultima perioadă, puțini sunt donatorii fideli care mai merg de bună voie, la sediul instituției pentru a dona. Oamenii se mobilizează doar atunci când este vorba de un caz grav sau de o situație specială ori când au în familie o rudă care are nevoie de sânge, așa cum s-a întâmplat de curând la Direcția Silvică. „Uneori, când se întâmplă evenimente nedorite sau apar cazuri intens mediatizate, avem un aflux mare de donatori. Aceștia vin, donează o singură dată și apoi nu mai trec pe aici,  așa că deși recoltăm pe moment o cantitate mare de sânge, aceasta se epuizează în perioada următoare și dacă nu mai avem alți donatori care să completeze rezerva, spitalele nu mai pot fi aprovizionate cu sângele și produsele din sânge de care depinde viața unora dintre semenii noștri”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii.

Se pare că singura alternativă de a face față nevoii de sânge este organizarea de puncte mobile de recoltare și deplasarea cu centrul mobil, dar și aceasta se face cu dificultate, pentru că personalul folosește mijloacele de transport personale, instituția nefiind dotată așa cum ar fi necesar, din acest punct de vedere.

 

Răspunzând apelului personalului Centrului de Transfuzii, câțiva liberali buzoieni au mers, ieri și astăzi, la Centrul Județean de Transfuzii, unde au donat sânge, îndemnându-i totodată „pe toți buzoienii să doneze, pentru că numai prin solidaritate și empatie dovedim că suntem oameni și ne pasă de cei de lângă noi”, așa cum a declarat președintele filialei locale a PNL, Constantin Ionescu. Împreună cu mai mulți dintre colegii săi de partid, acesta a donat sânge, vrând astfel să dea un exemplu celor care i-ar putea urma și mai ales să ajute, cât de puțin, la salvarea unor buzoieni aflați în suferință.

Joi, 14 liberali au mers la centrul de donare, iar astăzi, alți câțiva le-au urmat exemplul, invitând totodată cât mai mulți buzoieni să facă același gest alturist.

Directoarea Centrului de Transfuzii le-a lansat invitația de a-și mobiliza membrii și simpatizanții tuturor partidelor, nu numai în campania electorală, pentru că „oamenii vor ține minte mai degrabă un astfel de gest, prin care sunt salvate vieți, decât un pix sau o pungă de mălai care le sunt date o dată la patru ani”.

 


Adaugati un comentariu


 

*