Angajații SJU Buzău și-au început ziua donând sânge
Primii care s-au prezentat la punctul de recoltare amenajat în cadrul secției de Urologie a unității medicale au fost managerul Claudiu Damian și directorul de îngrijiri, Luminița Turcu.
Salvează vieți în fiecare zi, în fiecare ceas, în fiecare secundă. Alină suferințe și suferă atunci cînd medicina, priceperea lor și dotările de care dispun sunt insuficiente pentru a acorda cele mai bune îngrijiri medicale, dar chiar și așa, de multe ori reușesc să facă imposibilul posibil. Uneori, însă, fac mai mult decât a fi medici sau asistenți medicali, infirmieri, brancardieri, contribuind în mod particular la salvarea unor vieți, fie prin donare de sânge, fie ajutând chiar cu bani din propriul buzunar, pacienți aflați la limita disperării, care nu au pe nimeni să le întindă o mână de ajutor. Fac parte din echipa Spitalului Județean de Urgență Buzău și reușesc să facă față greutăților sistemului medical împreună, astfel încât bolnavii să beneficieze de servicii medicale din ce în ce mai bune.
În această dimineață, însă, au făcut ceva mai mult pentru pacienții lor. S-au mobilizat cu toții, pentru a participa la campania de donare de sânge „Numai împreună putem salva! Arată că îți pasă, Donează!”, organizată de Spitalul Județean de Urgență Buzău în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină. Acțiunea se desfășoară la SJU Buzău și se adresează în special cadrelor medicale și angajaților unității medicale, dar orice buzoian care dorește ca prin gestul său altruist să contribuie la salvarea unor vieți este invitat să se alăture acestei campanii și să doneze sânge.
Unul din cabinetele secției de Urologie a fost transformat în punct de recoltare, ultimele detalii fiind puse la punct în această dimineață, cu puțin înainte de ora programată pentru începerea acțiunii de donare. Primii donatori nu s-au lăsat mult așteptați, printre aceștia numărându-se managerul SJU Buzău, Claudiu Camian, împreună cu Luminița Turcu, directorul pentru îngrijiri medicale.
Aceștia s-au supus procedurilor, prezentând documentele de identitate și completând chestionarele obligatorii, pentru a putea dona, după care li s-a măsurat tensiunea și s-au dovedit eligibili pentru a-și duce la bun sfârșit gestul altruist de a dona sânge pentru salvarea pacienților care au nevoie de transfuzii.
Niciunul dintre ei nu a avut emoții, întrucât nu erau la prima donare, astfel că procedurile le erau cunoscute. Managerul Damian a spus, chiar, că „este un moment în care simt și eu, că pot contribui direct, la salvarea pacienților pe care medicii noștri și întreaga echipă medicală îi ajută clipă de clipă. Este un sentiment plăcut să știi că poți ajuta unul sau mai mulți oameni aflați în suferință, cu propriul sânge”, a spus managerul SJU Buzău, cponvins că gestul lor va fi urmat de cât mai mulți buzoieni, nu doar de personalul unității medicale.
Cei doi reprezentanți ai echipei manageriale nu au fost însă singurii care s-au prezentat la prima oră la punctul de recoltare amenajat în unitatea medicală, pe holul secției de Urologie așteptând și alți angajați din cadrul personalului medical, cărora li s-au alaturat și câțiva elevi ai școlii sanitare, aflați în practică.
Prin urmare, campania a demarat „cu dreptul”, biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, fiind convinsă ca va continua în același ritm, atât în cursul zilei de azi, cât și mâine, cand este ultima zi a campaniei.
Aceasta a subliniat că, în ultima perioadă „astfel de campanii se desfsoară frecvent, atât în colaborare cu unitățile medicale cât și cu diferite instituții, societăți comerciale și organizații, întrucât numărul de donatori fideli ai centrului de la Buzău s-a redus dramatic în ultimii ani, fenomenul fiind unul general valabil la nivelul întregii țări”.
Mulți dintre donatorii obișnuiți făceau parte din rândul angajaților marilor unități industriale din județ și erau obișnuiți să vină cu regularitate la donare, însă între timp aceștia au împlinit vârsta de 60 de ani după care nu mai pot dona, iar în locul lor nu au mai venit alți donatori noi. Adriana Crăciun spune că donatorii fideli au rămas foarte puțini, în prezent, oamenii mobilizându-se doar atunci când este vorba de un caz grav sau de o situație specială ori când au în familie o rudă care are nevoie de sânge. „Se întâmplă uneori, atunci când se întâmplă anumite evenimente nedorite sau apar unele cazuri intens mediatizate, să ne confruntăm cu un aflux foarte mare de donatori, dar aceștia vin, donează o singură dată și apoi nu mai trec pe aici. Astfel, pe moment, recoltăm o cantitate mare de sânge, dar aceasta se epuizează în perioada următoare, nemaifiind alți donatori care să completeze rezerva”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii.
În aceste condiții, a apărut inițiativa derularii unor astfel de campanii, oamenii fiind mai ușor de convins să doneze atunci când astfel de puncte de recoltare sunt amenajate la locul de muncă sau în alte locații pe care le frecventează, decât în cazul în care ar trebui să vină la Centrul de Transfuzii pentru a face acest lucru.
Numai în ultima perioadă, angajații Centrului de Transfuzii Buzău au colectat, în acest fel, cantități importante de sânge, cu sprijinul Spitalului Municipal Rm. Sărat, al Spitalului de Boli Cronice Smeeni, al Spitalului Orășenesc Nehoiu și al preotului de la Catedrala din oraș, dar și al elevilor Școlii de maiștri militari a forțelor aeriene de la Boboc, al angajaților fabricii de bere URSUS, ai firmei Ring Textile Production, dar și al altor agenți economici care prin angajații lor s-au arătat dispuși să contribuie prin donarea de sânge la salvarea unor vieți.
Punctele de recoltare mobile se pare că sunt, în ultima perioadă, alternativa la criza de donatori fideli, dar directoarea Crăciun este convinsă că „prin acțiuni repetate, în urma cărora donatorii vor vedea că și ei câștigă sănătate în acest fel, se vor fideliza, astfel încât nu doar sângele să fie asigurat, ci și produsele din sânge de care este atâta nevoie pentru a salva oamenii aflați în suferință”.
La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, spune că unitatea medicală pe care o reprezintă va mai organiza astfel de acțiuni, prin care speră „să fie influențați să devină donatori și actualii pacienți, atunci când vor fi sănătoși, dar și familiile acestora, care vor constata că este important să fim cu toții mai altruiști, să ne pese de cei de lângă noi, mai ales atunci când aceștia sunt bolnavi și neajutorați”.
GALERIE FOTO: