Record de donatori la Centrul de Transfuzii Buzau

Peste 200 de buzoieni au daruit viata prin sangele donat astazi, atat la sediul Centrului cat si la Societatea comerciala Ring Textil Production unde s-a mers cu caravana mobila, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sange. 

 

In intreaga lume se marcheaza, astazi, Ziua Mondiala a Donatorului de Sange. Cu aceasta ocazie, recunostinta si multumirile celor care au nevoie de transfuzii sau care au fost salvati cu ajutorul sangelui donat se indreapta catre cei care, prin gestul lor altruist salveaza, anual, milioane de vieti, contribuind in mod hotarator la recuperarea celor aflati in suferinta.

Totodata, evenimentele organizate in lume pentru a marca aceasta zi au ca scop constientizarea populatiei asupra importantei acestui gest si determinarea cator mai multi oameni sa doneze, constant, sange.

La nivel global au loc peste 112, 5 milioane de donatii de sange. Donatiile voluntare acopera integral sau aproape integral necesarul de transfuzii de sange pentru mai mult de 70 de state.

Cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca majoritatea transfuziilor de sange se indreapta catre copii aflati in suferinta si catre varstnici, transmite Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat in care se mentioneaza ca, in tarile mai sarace, 65% dintre transfuziile de sange se indreapta spre copii cu varste mai mici de cinci ani. In tarile prospere, peste 76% dintre transfuzii sunt folosite pentru salvarea pacientilor cu varsta de peste 65 de ani.

 

Evenimentul este marcat astazi si in Romania, atat in Bucuresti, cat si la centrele de transfuzii din intreaga tara, unde au fost organizate cam[anii de donare si activitati menite sa impulsioneze donatorii sa se prezunte la centrele specializate, pentru a dona sange. Din pacate, in Romania, mai putin de 2% dintre adulti aleg sa fie donatori, arata statisticile Ministerului Sanatatii. Este un procent mult prea mic, raportat la urgentele medicale, la numarul celor care au nevoie de transfuzii de sange pentru salvarea vietii sau pentru tratarea afectiunilor, dar si la numarul mare de donatori voluntari din celelalte state europene, subliniaza dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii, care a donat la randul sau sange, pentru a da un exemplu si a incuraja si pe altii sa faca un astfel de gest.

Ministrul Sanatatii considera ca „aceasta zi nu trebuie doar sa omagieze pe cei care isi ajuta semenii in cele mai grele momente, ci si sa ne indemne la implicare si actiune imediata. Intr-o singura sedinta de donare, prin separarea componentelor sanguine, fiecare dintre noi are sansa sa salveze trei vieti. Romanii sunt un popor solidar. Vreau sa adresez un apel la actiune si implicare. Donati sange, fiti alaturi de cei care au nevoie de sprijin pentru a depasi momentele critice din viața lor. Viata unui om este nepretuita. Fiecare donatie conteaza!”, explica ministrul Bodog.

 

Si Centrul de Transfuzii Buzau a desfasurat, in aceasta zi, o actiune speciala, in cadrul careia donatorii prezenti la centru au fost felicitati, li s-a multumit si li s-a oferit cate ceva dulce, iar personalul medical si-a dublat activitatea, impartindu-se intre Centru si teren” – unde s-a mers cu caravana mobila.

In conditiile in care, in ultimii ani, numarul de donatori care se prezinta la centru este insuficient pentru a satisface nevoile de sange ale spitalelor, de o buna perioada de timp, Centrul de Transfuzii Buzau a demarat o campanie de recoltare in teren.

Biologul Adriana Craciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzau a declarat pentru Sanatateabuzoiana.ro ca „daca am vazut ca donatorii nu prea mai vin la noi, am decis sa mergem noi la ei. Astazi am marcat Ziua Mondiala a Donatorului de Sange impreuna cu donatorii nostri care au cvenit la Centru, dar si cu angajatii Ring Textil Production, unde peste 100 de oameni inimosi s-au oferit sa doneze sange. In total am avut peste 200 de donatori, asa ca putem spune ca am marcat cum se cuvine aceasta zi. Multumim tuturor donatorilor de sange si le uram LA MULTI ANI SANATOSI!”

 

Biolog Adriana Craciun

Initiativa folosirii caravanei mobile s-a devedit a fi una inspirata. De catva timp, societati comerciale mari din municipiul Buzau, dar spitalele din Ramnicu Sarat si Nehoiu invita personalul Centrului de Transfuzii, periodic, sa mearga sa recolteze sange, dupa ce se asigura ca exista cel putin 70-100 de donatori.  „Oamenii sunt ocupati in prima parte a zilei, altii poate sunt mai comozi, ori nu au posibilitatea sa ajunga la noi, asa ca am decis sa facem aceste deplasari si constat ca, de fiecare data, multi oameni se ofera sa doneze. In ultima perioada am mers pe la societatile din oras iar spre sfarsitul lunii mergem din nou la Nehoiu, unde primarul si directorul spitalului orasenesc ne-au comunicat ca au deja o lista de voluntari care s-au oferit sa doneze. Pentru ca e o localitate aflata la distanta destul de mare de Buzau e mai  usor sa mergem noi la ei, decat sa ii asteptam pe ei sa ajunga la Buzau”, a mai precizat Adriana Craciun. Reamintim ca la sfarsitul lunii trecute, caravana mobila a Centrului de Transfuzii Buzau a mers la Ramnicu-Sarat, la Nehoiu si la societatea URSUS, iar in ziua de vineri, 2 iunie, cand cei mai multi romani se aflau in minivacanta de Rusalii, personalul de la Transfuzii a lucrat, pentru a putea avea sange si produsele din sange necesare pacientilor cu boli grave sau transplant.

 

Astazi, la sediul Centrului de Transfuzii Buzau, afluxul de donatori a fost mai mare decat de obicei, pana la orele pranzului, prezentandu-se si aici circa 80 de persoane, in timp ce in mod obisnuit, media zilnica nu trece de 50 de persoane. Directoarea centrului a mai precizat ca este multumita de rezultatele acestei zile si si-a exprimat disponibilitatea de a continua campaniile de recoltare in teritoriu, unde se va nerge cu caravana mobila, sperand chiar ca in acest fel sa se reuseasca fidelizare unor donatori, pentru ca produsele din sange nu se pot obtine decat daca donatorul este cunoscut, i se cunosc antecedentele si se poate pune baza pe el, la nevoie.

In ceea ce priveste rezervele de sange ale Centrului de Transfuzii, Adriana Craciun spune ca, la acest moment, stocurile sunt la un nivel multumitor, iar in perioada urmatoare nu exista riscul unei crize. In plus, profilul donatorului s-a schimbat in ultimii ani, nu mai vin oamenii sa doneze pentru a primi cele 7 bonuri valorice la care au derptul la o donare, ci sunt mai ales oameni care au inceput sa constientizeze importanta donarii, atat pentru cei aflati in suferinta cat si pentru ei insisi.

 

Un centru mobil de donare a fost amenajat si in Capitala, in Piata Universitatii, si tot aici, 100 de persoane purtand cartoane rosii in maini au format o picatura de sange.

Totodata, cu aceeasi ocazie, a fost intonat in premiera „Imnul vietii”, o compozitie muzicala dedicata donatorilor de sange, iar ministrul Sanatatii, Florian Bodog, s-a aflat printre donatori.

Ministrul a recunoscut ca a avut ceva emotii, fapt care a explicat si valorile putin ridicate ale tensiunii masurate inainte de a i se recolta sange. La final, mult mai relaxat, ministrul a declarat ca este bine sa luam exemplu de la tarile dezvoltate unde multi dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor nepretuit ca pe o datorie morala si aleg sa doneze sange in mod regulat”, fara a astepta sa fie invitati, fara sa fie necesare campanii de donare si fara sa astepte o recompensa in schimbul sangelui donat. Dr. Bodog a invitat, inca o data, romanii sa devina donatori si sa constientizeze ca gestul lor se poate intoarce oricamd din partea altora care vor salva, la un moment dat, viata sa sau a cuiva drag.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*