Fapte bune: Buzoienii redevin donatori de sânge fideli

23 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Doi dintre cei mai fideli donatori de anul acesta au fost premiați de Centrul de Tranfuzii Buzău. Caravana mobilă s-a dovedit una dintre metodele prin care cantitatea de sânge donată s-a mărit constant, iar fidelizarea donatorilor face posibilă salvarea multor vieți.

 

Salvarea unei vieți este, cu certitudine, cea mai bună faptă pe care o poate face cineva. Medicii fac asta zilnic și de aceea, nu întâmplător, mulți dintre noi îi considerăm „îngeri” și li se spune că sunt „o prelungire a mâinii lui Dumnezeu”.

Dar și noi, oamenii de rând, putem salva vieți, prin felul în care ne raportăm la comunitate, prin ceea ce facem. Doanarea de sânge, ca și donarea de organe, se numără printre faptele bune pe care le putem face în timpul vieții, salvând alte vieți. La fiecare trei luni putem salva alte trei vieți, donând o priză de sânge, la cel mai apropiat Centru de Transfuzii. Durează doar câteva minute, nu ne costă nimic, iar beneficiile sunt multiple și pentru donator.

Pentru donator nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare de unică folosință. În plus, după donare, organismul îşi reface cantitatea de sânge necesară, iar prin procesul de împrospătare creşte imunitatea. Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată, așa că este și un mod eficient de a ne ține greutatea corporală sub control. Un alt câștig este scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare. Donatorii de sânge periodici au o rată mult mai mică de incidente cardiace. Un studiu făcut pe un grup de peste 3000 de bărbați – a demonstrat că aceștia și-au redus cu 88% șansa unui incident cardiovascular. În plus, în România, donatorii de sânge primesc, pentru fiecare donare, o zi suplimentară de concediu plătit, un set de analize gratuit, primesc 7 bonuri de masă și o adeverinţă de 50% reducere la un abonament de 30 de zile pentru transportul în comun”, explică biologul Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Buzău.

 

Biolog Adriana Craciun

Și pentru că suntem în luna faptelor bune și chiar în prajma Crăciunului  vom arăta cum, în centrul buzoian de transfuzii, o mână de oameni inimoși, de trei ori mai puțini decât ar trebui să fie pentru ceea ce fac, demonstrează că se întâmplă minuni chiar lângă noi, deși de multe ori nu le observăm.

Prin 2014, când numărul donatorilor scăzuse atât de mult încât pacienții care aveau nevoie de transfuzii erau, de multe ori, puși pe „o listă de așteptare”, Adriana Crăciun, împreună cu echipa Centrului de Transfuzii Buzău, pe care o coordonează, a găsit o modalitate de a schimba lucrurile. „Trebuia să facem ceva. Numărul donatorilor fideli scăzuse de de la 200-250 de donatori/zi, la 20-30. Cei pe care-i mai aveam erau la vârsta la care începeau să iasă din sistem, iar donatori voluntari aveam doar în cazuri punctuale. Așa că am început să apelăm la Armată, Jandarmerie, Poliție și autoritățile județene, am lansat apeluri publice, iar oamenii au început să înțeleagă că pot ajuta la salvarea celor aflați într-o situație critică fără un efort prea mare, dar și că gestul lor devine mobilizator și pentru alții. Nu era însă suficient pentru asigurarea constantă a necesarului de sânge și produse din sânge, așa că am început să mergem noi în întâmpinarea donatorilor. Am ajuns deja să avem câteva instituții și firme care donează constant, iar în acest fel am reușit să fidelizăm donatorii, astfel încât să avem și produse din sânge (plasmă, eritrocite, trombocite). Aș sublinia aici spitalele Rm. Sărat, Nehoiu, Săpoca și Smeeni, societatea Romcarbon care donează constant, dar și alte instituții și agenți economici care răspund solicitărilor noastre și își mobilizează angajații periodic, pentru donare. În ultimul timp am găsit o deschidere extraordinară și în rândul comunităților locale rurale unde, cu sprijinul Consiliului Județean, primarii împreună cu asistenții sociali și cu preoții fac o treabă minunată, mobilizează populația eligibilă (ei știu deja cine poate dona), iar oamenii dau dovadă de o solidaritate extraordinară”, ne spune Adriana Crăciun, exprimând un nedisimulat sentiment de recunoștință.

 

Iar pentru a exemplifica cele relatate mai sus, vom spune că luna decembrie a acestui an s-a dovedit una „bogată” în donatori.  Debutul a fost făcut pe 4 decembrie, de salariații Romcarbon, care în această lună au donat, consecutiv, în trei zile de miercuri, așa cum o fac la fiecare trei luni. „Le mulțumim din toată inima pentru fructuoasa noastră colaborare, pe care sperăm să o continuăm și la anul! Mulțumirile pe care le datorăm acestei societăți comerciale, conducerii acesteia care ne sprijină de fiecare dată și oamenilor inimoși care donează constant, la fiecare trei luni, sunt insignifiante față de gestul lor altruist, pentru dăruire și empatie cu cei aflați în suferință. Sunt un exemplu bun de urmat pentru mulți dintre noi. Îi felicităm din toată inima și le dorim Sărbători fericite, alături de cei dragi!” – menționează directorul Centrului de Transfuzii.

Pe 5 decembrie, zeci de săteni din Cozieni și Bozioru s-au mobilizat și au donat sânge, la solicitarea asistentei medicale Carmen Sârbu și a preotului Rafael Sârbu, a susținerii primarului și viceprimarului din comună, precum și a bunăvoinței directorului Școlii din Cozieni care a oferit spațiul necesar donarii.

O campanie de donare sânge „mai aparte”, dar cu aceeași oameni calzi și inimoși, a avut loc în ziua de 9 decembrie, la Baroul Avocaților din Buzău. „Am fost încântați să vedem cum acești oameni și-au găsit timpul necesar pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât ei donând nu doar sânge, ci și tichetele de masă, pentru o acțiune caritabilă”, a detaliat Adriana Crăciun.

 

Faptele bune au continuat cu campania „Fotbalul donează viață”, organizată de vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Adrian Petre, prin Asociația Județeană de Fotbal Buzău. Alături de Adrian Petre și sportivii buzoieni s-a aflat, printre donatori, și cunoscutul antrenor Mihai Stoichiță, preşedintele Comisiei Tehnice din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, care a declarat că se simte legat de Buzău și de buzoieni și a vrut, prin exemplul personal, să sublinjieze importanța solidarității în sport, ca și în viață. Cei câteva sute de sportivi au donat sânge, dar și tichetele valorice, care au ajuns la DGASPC, pentru a aduce puțină bucurie de Crăciun, copiilor instituționalizați.

O altă campanie aparte, în cadrul căreia s-au mobilizat peste 100 de donatori s-a dovedit și cea organizată în ziua de 17 decembrie, de primarul orașului Pogoanelele, Florin Dumitrașcu. Acesta a dovedit că se poate și a promis că va continua să mobilizeze populația, pentru a dona sânge periodic. Maimult, a promis că împreună cu asitenții sociali va face campanii de conștientizare a populației privind importanța donării, a faptului că acest gest este nu doar unul de bunăvoință față de alți oameni ci și față de ei înșiși, pentru că nu puține au fost cazurile în care și ei sau cineva drag lor au fost salvați de alți donatori.

 

În semn de recunoștință, angajații Centrului de Transfuzii au simțit nevoia, la rândul lor, să le mulțumească într-un mod aparte celor mai fideli donatori. Astfel, în ziua de 19 decembrie, la sediul instituției au fost premiați „doi donatori care ne-au bucurat cu prezența dumnealor de a lungul timpului alături de noi, salvând alte vieți! Le mulțumim pentru donarile repetate, pentru ca au răspuns mereu cererilor noastre și pentru că au dovedit că pot oferi cel mai prețios dar pentru oameni… o picătură de viață!”, a declarat Adriana Crăciun.

Șefa Centrului de Transfuzii a ținut să sublinieze „mobilizarea exemplară” a angajaților Armatei, Jandarmeriei și Poliției, în momente de criză de sânge, dar și în preajma Sărbătorilor, când se mobilizează și în sprijinul unor campanii umanitare prin care aduc bucurie unor copii sau bătrâni cărora soarta nu le zâmbește decât arareori.

Ultima colectă mobilă din acest an a avut loc la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, pe 20 decembrie. „Mulțumim acestor oameni deosebiți, care donează de fiecare dată în număr mare și care se prezintă la fiecare trei luni la donare. Mulțumim conducerii spitalului, în special doamnei doctor Felicia Vasile, personalului medical care donează de fiecare dată, precum și domnului primar Sorin Cîrjan și domnului Florin Ceparu care ne ajută la promovarea acțiunilor de donare”, a conchis biologul Adriana Crăciun, urându-le tuturor donatorilor „Sărbători fericite și un An Nou mai bun, cu sănătate și realizări!

 

 


Adaugati un comentariu


 

*