Un pic mai bine pentru pacienții cu diabet și epilepsie

14 septembrie 2018 | 0 comentarii |

CNAS va deconta dispozitive medicale  moderne  pentru pacienții incluși în Programele naționale de monitorizare și tratament ale celor două boli.

 

Sorina Pintea, Eugen Teodorovici

Pacienții cu diabet zaharat (tip 1 și tip 2), precum și cei diagnosticați cu epilepsie vor beneficia, în curând, de dispozitive moderne de monitorizare și tratament decontate de CNAS, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat. Decizia a fost luată ca urmare a promisiunilor făcute la începutul lunii iunie, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care cu ocazia lansării campaniei „Diabetul nu este o joacă și a dezbaterii care a avut loc cu acest prilej au promis că, până la sfărșitul anului, se vor îmbunătăți serviciile medicale acordate în special copiilor cu diabet zaharat.

La momentul respectiv, ministrul Sănătății  a dat asigurări că problema este deja în atenția ministerului pe care îl conduce și s-ar putea rezolva până la sfârșitul anului. Sorina Pintea a spus, în timpul dezbaterii, că dispozitivul cu senzori de  monitorizare a glicemiei a fost deja aprobat de către Agenţia Naţională a Dispozitivului şi Medicamentului, în urma discuțiilor purtate cu Coaliția pentru Diabet Juvenil, iar dosarul de aprobare va fi depus la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru decontare.

La rândul său, ministrul Finanțelor a promis că anul viitor va exista o alocare bugetară mai generoasă pentru Programul de diabet, în special pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă copiii cu diabet.

 

Așadar, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei, se menționează în comunicatul MS.

Astfel, Programul de diabet va cuprinde două subrograme distincte, Subprogramul de diabet zaharat tip 1 și Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat (tipuri specifice şi diabet gestațional).

Actul normativ  reglementeză, de asemenea, cadrul legal  pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. „Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive  sunt și 3600 de copii. Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial  pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat”, subliniază MS.

 

Referitor la accesul pacienților cu diabet zaharat tip 1 la aceste dispozitive, ministrul Sorina Pintea a explicat că se va realiza pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor  pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul Sănătății,  Sorina Pintea.

Prin același act normativ a fost introdus și un nou dispozitiv medical în Subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integrantă a Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă. Este  vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu  epilepsie rezistentă la tratament medicamentos, astfel „pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament  medicamentos au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibile în practică medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate, vor putea fi rezolvate în țară”, a subliniat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*