Consiliul Județean Buzău vinde terenul pe care funcționează Centrul de Dializă

26 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Cumpărătorul va fi societatea care administrează unitatea medicală privată, aceasta având în prezent calitatea de concesionar al terenului, pentru o perioadă de aproximativ 40 de ani.

 

În ședința ordinară din această dimineață a Consiliului Județean Buzău a fost luată o nouă decizie importantă privind soarta terenului din curtea Spitalului Județean de Urgență pe care se află construit și își desfășoară activitatea centrul privat de dializă, administrat de societatea Sigma Premium S.A. În prezent, terenul respectiv se află în proprietatea județului, fiind dat în concesiune în 2011, pentru 49 de ani, societății care a construit Centrul Nefrologie și Dializă, inaugurat în 2013, de serviciile căruia beneficiază majoritatea buzoienilor cu afecțiuni renale grave.

Pe atunci, centrul era administrat de societatea International Healthcare Systems (IHS), care și-a exprimat în 2014 dorința de a cumpăra terenul pe care este construită unitatea medicală și pe care îl avea în concesiune pentru 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă de cel mult 24,5 ani. O propunere în acest sens a fost înaintată Consiliului Județean, care a respins în luna noiembrie a aceluiași an proiectul de hotărâre referitor la vânzarea terenului respectiv către IHS, consilierii considerând că este mai bine ca acesta să rămână în proprietatea județului.

O nouă ofertă din partea IHS a fost respinsă și mai 2015, pentru ca în luna august a aceluiași an, imobilul în care funcționează Centrul de Dializă să își schimbe proprietarul. IHS a făcut o ofertă de vânzare administrației județene, care nu s-a arătat interesată de preluarea unității, astfel că imobilul a fost vândut societății Sigma Premium S.A.

 

Odată cu administrarea imobilului, aceasta a preluat și dreptul de concesiune a terenului de lângă SJU Buzău, dar și intenția de cumpărare a acestei suprafețe. Intenția s-a materializat anul acesta printr-o nouă ofertă făcută autorităților județene, care a făcut obiectul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de luna trecută a Consiliului Județean. Proiectul a  fost însă retras, pentru a fi mai bine analizat, consilierii nefiind unanim de acord în privința deciziei ce trebuia luată. Acesta a fost reintrodus pe ordinea de zi a ședinței de azi, consilierii opoziției au votat împotrivă, însă proiectul a fost adoptat, întrunind majoritatea necesară, prin votul consilierilor PSD.

Prin urmare, terenul respectiv a fost trecut din proprietatea publică în proprietatea privată a județului, pentru a putea fi astfel vândut către Sigma Premium S.A. Este vorba de o suprafață totală de 2.078 de metri pătrați, care în următorii 40 de ani oricum nu mai poate primi altă utilizare, pe terenul respectiv fiind construit Centrul de Nefrologie și Dializă, societatea respectivă având drept de concesiune până în 2060.

Referindu-se la acest proiect, președintele Consiliului Județean,  Petre Emanoil Neagu, a precizat că a considerat oportun să se dea curs ofertei făcute de Sigma Premium SA, ținând cont de faptul că pe terenul respectiv există deja o construcție privată, termenul de concesiune este pe o perioadă îndelungată, cu posibilitate de prelungire, iar în aceste condiții, administrația județeană, în calitate de proprietar, nu se poate folosi în nici un fel de acea suprafață.

 

Petre Emanoil Neagu

În plus, a fost luat în calcul și faptul că este vorba de o investiție benefică pentru sănătatea buzoienilor, iar concesionarul și-a respectat până acum toate obligațiile asumate. „Pe terenul respectiv, chiar dacă îl păstrăm în proprietate, nu se mai poate face nimic, cel puțin în următorii 40 de ani, și nici după aceea, întrucât deja s-a construit acolo o clădire privată. Nu avem nimic de câștigat dacă păstrăm terenul, însă dacă dăm curs ofertei, obținem o sumă de bani, care  nu este de neglijat, pe care o putem folosi pentru a face investiții la Spitalul Județean”, a explicat Petre Emanoil Neagu. În urma vânzării terenului, Consiliul Județean va primi de la cumpărător 233.775 de euro, sumă stabilită în urma evaluării făcută de un expert tehnic autorizat, iar Sigma Premium SA va achita și taxele notariale.

Tot în ședința de azi a fost aprobată și suplimentarea bugetului alocat reabilitării clădirii fostului spital Brătianu, despre care Petre Emanoil Neagu a declarat că „se lucrează, chiar dacă acest lucru încă nu se vede la exteriorul clădirii”, stadiul lucrărilor fiind monitorizat zilnic de un reprezentant al Consiliului Județean, care se deplasează pe șantier.

Președintele Consiliului Județean a mai anunțat, la finalul ședinței, că se vor relua în curând și lucrările la Blocul operator al SJU Buzău, urmând a mai avea loc o singură întâlnire între reprezentanții administrației județene și cei ai executantului lucrării, pentru a se face o actualizare a costurilor materialelor de construcție, ale căror prețuri s-au modificat după demararea proiectului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*