SJU Buzău primește peste 274 de milioane de lei din bugetul propriu al județului

Suma a fost aprobată azi, în ședința extraordinară a Consiliului Județean, împreună cu bugetele celorlalte instituții aflate în subordinea administrației locale județene.

 

De astăzi, județul Buzău are buget pe anul în curs, în urma ședinței extraordinare a Consiliului Județean, care a avut loc în această dimineață. Toate cele 13 proiecte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimitate de voturi, indiferent de culoarea politică a consilierilor, fiind vorba de proiectul referitor la bugetul propriu al județului pe anul 2021 și de proiectele care au făcut referire la bugetele de venituri și cheltuieli ale fiecărei instituții din administrarea Consiliului Județean.

Astfel, bugetul total al județului pe anul 2021 a fost stabilit la 196.820.800 de lei, cea mai mare parte, respectiv 136.321.000 de lei provenind din sumele defalcate din TVA. În același timp, 54.152.000 de lei provin din cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit, în timp ce 2.480.000 provin din venituri proprii, iar 3.898.400, din subvenții.

 

Petre Emanoil Neagu

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, consideră că bugetul pe anul în curs, care este mai mic decât cel de anul trecut, este insuficient pentru acoperitea cheltuielilor și investițiilor programate, așa că „prioritatea noastră zero este aceea de a atrage fonduri europene și guvernamentale, cărora să le asigurăm cofinanțarea aferentă, astfel încât să putem realiza obiectivele pe care le-am promis locuitorilor județului, toți consilierii județeni, de la infrastructură la sănătate, educație și altele. Avem multe proiecte aproape gata, le pregătim pentru accesarea de fonduri europene, avem în vedere și valorificarea oportunității asocierii cu Prahova și Vrancea, pentru că toți avem interesul să facem ceea ce este mai bine pentru locuitorii județelor noastre, indiferent de cularea politică”, a subliniat Neagu, menționând câteva dintre proiectele prioritare.

Din secțiunea de funcționare a bugetului județului s-au alocat 3.903.400 de lei pentru cheltuieli în Sănătate, din care 1.823.400 de lei sunt pentru finanțarea cheltuielilor cu personalul medical al cabinetelor medicale din unităţile de învăţământ special şi personalul medical de la Centrul de Asistență Medico-Socială Pogoanele, 80.000 de lei sunt alocați pentru bunuri și servicii, iar 2.000.000 de lei reprezintă transferuri curente către instituţii publice. Totodată, pentru învățământul special s-au alocat  6.351.000 de lei pentru cheltuieli, iar asistența socială a primit 71.015.000 de lei.

 

Printre instituțiile al căror buget a fost aprobat astăzi se numără și Spitalul Județean de Urgență, pentru care a fost stabilit un venit de 274.140.000 de lei, în timp ce totalul cheltuielilor calculat pentru anul în curs se ridică la 275.190.000 de lei. Unitatea medicală ar putea acoperi o parte din cheltuieli din venituri proprii, realizate în urma prestării unor servicii la cerere. Odată cu majorare alocației de hrană pentru bolnavi se vor mări însă și cheltuielile, așa că, pe parcursul anului va mai fi nevoie de rectificări, pentru ca bugetul de venituri al unității medicale să se ridice cel puțin la nivelul celui de cheltuieli.

Petre Emanoil Neagu spune că investițiile la Spitalul Județean rămân în continuare prioritare și chiar dacă până acum s-au alocat sume destul de mari „o s-o facem în continuare, pentru investițiile care se fac acolo. Este printre puținele spitale din țară care nu are datorii istorice, vom găsi soluții pentru a menține un echilibru în continuare”.  În ceea ce privește ideea construirii unui nou spital, președintele CJ spune că instituția pe care o conduce este disousă „să intre într-un parteneriat pentru a putea demara o astfel de acțiune”, dar face apel la realism, un astfel de proiect neputându-se finaliza cu mai puțin de 200-300 de milioane de euro.

 

Bugetul spitalului este structurat pe două secțiuni, respectiv cea de Funcționare și cea de Dezvoltare. Astfel, secțiunea de Funcționare beneficiază de un venit de 239.600.000 de lei, în timp ce cheltuielile sunt de 240.350.000 de lei. Acestea sunt reprezentate de cheltuielile de personal, în sumă de 165.240.000 de lei, cheltuieli pentru bunuri și servicii, în sumă de 73.610.000 de lei și sume aferente persoanelor handicap, în valoare totală de 1,5 milioane de lei.

Pentru secțiunea de Dezvoltare sunt prevăzute venituri de 34.540.000 de lei, cea mai mare parte fiind alocată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv 33.340.000 de lei. Cheltuielile la acest capitol se ridică la 34.840.000 de lei. Mai precis, toți banii de la FEDR vor merge la proiectele cu finanțare europeană aflate în derulare, în timp ce 1,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli de capital proprii. Așadar, la ambele secțiuni există un deficit, acesta fiind de 750.000 de lei pentru secțiunea de funcționare și de 300.000 de lei la cea de Dezvoltare.

În ședința de astăzi au fost aprobate și bugetele celor două licee speciale pentru deficienții de auz și deficienții de vedere, primul având un venit de 906.000 de lei, iar cel de-al doilea, un venit de 1.720.000 de lei. În ambele cazuri, bugetul de venituri este egal cu cel de cheltuieli. Totodată, Centrul de Educație incluzivă din Buzău a primit un buget de 2.053.570 de lei, iar cel de la Râmnicu Sărat, de 1.550.000 de lei. Și în acest caz, bugetul de venituri acoperă integral cheltuielile pentru anul în curs.

 


Adaugati un comentariu


 

*