Au revenit restricțiile în spitalele din Buzău, după înmulțirea cazurilor COVID

31 august 2023 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică a transmis tuturor unităților sanitare cu paturi din județ recomandarea de a reveni la măsurile de prevenție din perioada pandemiei, în urma creșterii numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV2. 

 

Numărul cazurilor noi diagnosticate cu SARS-CoV-2 a crescut în ultima săptămână, ceea ce a determinat Direcția de Sănătate Publică (DSP) să solicite spitalelor din județ și instituțiilor de ocrotire, să instituie măsuri de prevenție și protecție specifice, valabile și în perioada pandemiei, pentru a preveni riscul unui nou val de îmbolnăviri.

În săptămâna 21-27 august, în județul Buzău au fost 109 cazuri de COVID-19, aproape de trei ori mai multe decât în săptămâna precedentă, când au fost 32 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV2. Cei mai mulți dintre pacienții nou depistați au fost izolați la domiciliu, dar au fost și pacienți care au prezentat simptomatologie specifică și în urma testării, în trei spitale din județ. La finalul perioadei, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca, Spitalul Municipal Rm. Sărat și Spitalul Județean de Urgență erau 15 pacienți pozitivi la infecția cu SARS-CoV2, dar numărul acestora este în dinamică, pentru că în timp ce unii se negativează, apar alții. Majoritatea sunt pacienți nou internați, care dacă prezintă simptomatologie specifică sunt testați, iar dacă ies pozitiv, sunt izolați și supravegheați”, au precizat reprezentanții DSP Buzău.

 

Medicii epidemiologi consideră explicabilă creșterea numărului de îmbolnăviri pentru că, în perioada concediilor, nu doar că nu s-a mai respectat nicio măsură de prevenție, dar „oamenii au frcventat locuri extrem de aglomerate, au intrat în contact cu tot felul de persoane necunoscute, mulți au fost în vacanță și în străinătate, astfel că a fost posibil să contracteze virusul cu ușurință. Din fericire, cazurile înregistrate în această vară, chiar și cele spitalizate sunt ușoare. La Terapie Intensivă nu avem niciun pacient cu COVID, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigilenți și să încercăm, pe cât posibil, să ne protejăm, pentru a eviita, pe cât posibil, infectarea și răspândirea noului coronavirus”. Se tem însă că odată cu începerea școlii, când copiii vor intra din nou în colectivitate, va crește și numărul de îmbolnăviri, de aceea recomandă părinților să fie atenți la posibilele simptome prezentate de copiii lor și dacă au simptome specifice să-i testeze, iar dacă sunt pozitivi să ia legătura cu medicul de familie.

 

Creșterea numărului de infectări a determinat conducerea Spitalului de Psihiatrie Săpoca, unde joia trecută au fost înregistrate 12 cazuri de infecție cu SARS-CoV2 și fost declarat focar de infecție COVID, dar și pe cea a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, să impună măsuri preventive, atât pentru personalul medical, cât și în ceea ce privește accesul în unitatea medicală.

În această dimineață, în Spitalul Județean de Urgență Buzău erau trei pacienți diagnosticați cu COVID-19, doi adulți (internați și izolați la Secția de Boli Infecțioase) și un copil, la Pediatrie. Toți trei prezintă forme ușoare de boală, dar în contextul în care în județ se înregistrează o creștere a numărului de îmbolnăviri, s-a decis instituirea unui set de măsuri prin care să prevenim răspândirea virusului în spital. Astfel, programul de vizitare pentru aparținători a fost redus la două ore zilnic (10.00-12.00), nimeni nu intră în spital fără echipament de protecție, iar în cazul a patru secții cu risc ridicat, respectiv, ATI, Neonatologie, Maternitate și Oncologie, accesul a fost restricționat”, a precizat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

 

La nivel național, în săptămâna 21 – 27 august 2023 au fost înregistrate 3.326 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV2 (comparativ cu 1.894 de cazuri în săptămâna precdentă), din care 973 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Pe lângă acestea, 133 de persoane au fost reconfirmate pozitiv la o nouă testare.

Potrivit informării săptămânale a Ministerului Sănătății, în unitățile sanitare de profil, 497 de persoane sunt internate în secții cu COVID-19, iar la ATI sunt internate 41 persoane dintre care 26 sunt nevaccinate. Din totalul pacienților internați, 83 sunt minori, 80 dintre ei fiind internați în secții și 3 în ATI.

Tot în aceeași perioadă au fost raportate de către INSP 4 decese (2 bărbați și 2 femei), dintre care doi cu vârste între 60 și 69 de ani, unul de peste 70 de ani și unul de peste 80 de ani, dintre care trei erau cunoscuți cu boli cronice asociate și doar unul fusese vaccinat.

 

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că în săptămâna 21-27 august au fost confirmate 39 cazuri cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, din care 21 sunt variante de interes. Cele 39 secvenţieri au fost raportate de INBI Balş (24) şi INCDMM Cantacuzino

Potrivit INSP, până în prezent au fost confirmate 204 cazuri cu subvarianta BA.2.75, 567 cazuri cu BQ.1, 406 cazuri cu subvarianta XBB, 466 cu subvarianta XBB.1.5 şi 11 cu subvarianta XBB.1.5+F456L a Omicron.

Până la data de 27 august 2023 au fost confirmate 9.994 cazuri cu varianta Omicron (VOC), dintre care, la 3.073 a fost detectată subvarianta BA.2 (31%), la 62 subvarianta BA.4 (0,62%), iar  la 3.481 cazuri a fost detectată subvarianta BA.5 (35%).

Potrivit INSP, până la 27 august au fost efectuate 20.175 secvenţieri.

 


Adaugati un comentariu


 

*