Alexandru Rafila promite că în 2025, România va avea trei noi centre de Mari Arși

30 august 2023 | 0 comentarii |

Anual, la camerele de gardă ale spitalelor ajung aproximativ 10.000 de pacienți cu arsuri, dintre care 4.000 au nevoie de îngrijiri medicale, iar 600-800 dintre ei prezintă arsuri grave. 

 

La aproape șapte ani după incendiul de la Clubul Colectiv și după nouă ani de când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern privind construcția de la zero a 4 Centre pentru Mari Arși (două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș), România nu are decât un centru specializat în tratarea pacienților cu arsuri grave, la Spitalul Floreasca, și alte 28 de paturi, dintre care 10 pentru copii. În noiembrie 2018, pe vremea când era ministreu al Sănătății, Sorina Pintea declara că cele 4 centre vor fi construite după anul 2020 – „un termen realist”, și afirma că întârzierea se poate explica prin „multă birocraţie, multă delăsare şi ani de zile în care lumea nu s-a interesat”.

Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, promite înființarea, până în februarie 2025, a două centre de mari arși pentru adulți la Timișoara și Târgu Mureș și a unuia pentru copii la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, astfel că „România va avea suplimentar 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși”.

Centrul de la Timișoara este singurul la care s-a început construcția, dar ministrul Rafila susține că în curând vor demara lucrările și la București și Târgu Mureș.

 

În contextul în care în urma exploziei de la Crevedia, 58 de persoane au suferit arsuri, iar 12 dintre acestea, în stare gravă, au fost trimiși în străinătate pentru a putea fi tratați, rudele victimelor și supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv acuză instituția condusă de Alexandru Rafila că vrea să transforme „din pix” secțiile care nu corespund standardelor în centre pentru mari arși.

Ministerul Sănătății susține că, în țara noastră sunt, la ora actuală sunt 34 de paturi pentru mari arși, în 6 spitale: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București –6 paturi (singurul centru de mari arși care se apropie de standardele internaționale), câte 5 paturi în Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși din București, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” din Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență Județean „Sf. Spiridon” din Iași, alte 3 paturi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București și 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Potrivit ministrului Rafila, alte 52 de paturi ar urma să fie disponibile din 2025, după finalizarea construcției noilor centre de la Timișoara, București și Târgu Mureș.

 

Viitorul Centru de Mari Arsi Timisoara

Centrul de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara are o valoare investiție de 52 de milioane euro, iar lucrările de construcție au început în luna iunie, având termen de finalizare în februarie 2025. Acest centru va avea 6 paturi pentru arși gravi (terapie intensivă), 6 paturi pentru arși intermediari și post-critici și 5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

Centrul de Mari Arși de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Târgu Mureș”, cu o valoare investiție – 62 milioane euro, ar urma să înceapă construcția în septembrie 2023, urmând a fi gata în februarie 2025. Aici vor fi 5 paturi pentru pacienți critici (terapie intensivă) și 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

Centrul de Arși de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București, cu o valoare investiție de 77 milioane euro, pentru care s-a semnat contractul de construcție în august 2023, ar urma să demareze lucrările tot în septembrie, având termen de finalizare februarie 2025. Proiectul centrului prevede 15 paturi pentru pacienții arși critici (terapie intensivă), 10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienții post-critici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă, toate pentru copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*