Focar de infecție COVID la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca

24 august 2023 | 0 comentarii |

Direcția de Sănătate Publică a declarat focar de infecție SARS-CoV2 în unitatea medicală, unde 12 pacienți testați pozitiv au fost izolați într-un pavilion special, pentru a se limita răspândirea virusului.  

 

Se reaprind focarele de infecție cu noul coronavirus. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Buzău confirmă existența unui focar de COVID-19 la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unde 12 pacienți au fost testați pozitiv și au fost izolați, în vederea limitării răspândirii virusului.

„Este vorba de 12 pacienți pozitivi COVID, care provin din secţiile 1 şi 2 Psihiatrie acuți, Săpoca. Primul caz a fost identificat în data de 16 august, când un pacient care nu a prezentat simptome la internare, a prezentat ulterior febră, mialgii şi a fost testat pentru SARS-CoV2. Rezultatul fiind pozitiv, acesta a fost transferat într-un pavilion special, care a fost folosit pentru internarea pacienţilor COVID-19 și în perioada pandemiei și a fost reamenajat în scopul izolării pacienților infectați. Ulterior, începând cu data de 21 august, au mai apărut trei cazuri, iar în prezent avem 12 pacienți infectați. Au fost trimise și probe pentru secvenţiere la Institutul Matei Balş şi aşteptăm să vedem dacă au apărut tulpini noi circulante, a precizat medicul epidemiolog Valentin Barbulis.

 

În vederea prevenirii extinderii focarului, conducerea unității medicale a dispus măsuri speciale, similare cu cele din perioada pandemiei. Pacienții infectați, dar și contacții lor sunt monitorizați zilnic, prin măsurarea temperaturii și anamneză, astfel încât în cazul în care un alt pacient prezintă simptomatologie specifică să fie testat și izolat, dacă rezultatul testului este pozitiv.

Totodată, în vederea limitării răspândirii infecției, în spital s-au impus măsuri de prevenție similare cu cele din perioada pandemiei. „Întregul personalul medical şi auxiliar trebuie să poarte mască de protecție și să respecte măsurile de igienă și de protecție specifice. De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii primesc măşti în momentul accesului în unitatea sanitară și se efectuează un triaj riguros la camera de gardă. În acest scop, la poarta spitalului sunt asigurate permanent halate şi măşti de unică folosinţă şi toată lumea care intră va purta, obligatoriu, mască şi halat în spital, iar programul de vizită a fost redus și numărul vizitatorilor a fost limitat, a mai spus dr. Barbulis.

 

Dr Gabriela Piriu

Managerul spitalului precizează că starea pacienților este una bună, stabilă, iar ancheta epidemiologică va stabili modul în care aceștia s-au îmbolnăvit.

Sunt pacienți internați recent, pacienți acuți, nu cronici, cu patologie psihiatrică. În momentul în care au prezentat simptome, i-am testat. Probabil, primul pacient era deja infectat atunci când a fost internat, deși nu prezenta simptome, iar ceilalți s-au contaminat intrând în contact cu el. Ancheta epidemiologică va concluziona, probabil, modul în care s-au îmbolnăvit. Nu sunt cazuri deosebite, au prezentat în special febră până la 39 de grade și astenie. Majoritatea sunt pacienţi cu vârste între 18 și 65 de ani, iar câțiva au vârste mai înaintate”, a completat managerul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, Gabriela Pârâu.

 

Cristina Ungureanu

DSP Buzău a semnalat încă de săptămâna trecută faptul că infectările cu SARS-CoV2 înregistrează un trend ascendent și a îndeamnat populația să revină la măsurile de protecția împotriva virusului care a generat pandemia COVID-19.

Dacă la începutul verii erau foarte puține cazuri, în săptămâna 16-21 august am înregistrat 32 de cazuri de infecție cu virusul COVID-19. Pacienții au, în general, o stare bună, au prezentat o simptomatologie ușoară, cu stări febrile, dureri musculare și doar cinci persoane au necesitat internare, ceilalți fiind monitorizați de medicii de familie. Anchetele epidemiologice au relevat faptul că majoritatea pacienților infectați sunt veniți din concediu și probabil așa s-au îmbolnăvit”, a precizat Cristina Ungureanu, director executiv, DSP Buzău.

 

O evoluție ascendentă a infecției cu SARS-CoV-2 se înregistrează și la nivel național, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate în București, Constanța, Prahova, Bacău și Cluj, majoritatea persoanelor testate pozitiv fiind nevaccinate. Potrivit ultimei raportări a Ministerului Sănătății, în săptămâna 14-20 august au fost înregistrate 1.894 de cazuri de îmbolnăvire, dar și 4 decese ale unor persoane infectate, cu vârste între 60 și peste 80 de ani, cu comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este în prezent de 374, iar la ATI, sunt internate 38 persoane, dintre care 24 sunt nevaccinate. Din totalul pacienților internați, 52 sunt minori, 48 fiind internați în secții și 4 în ATI.

La 11 martie 2020, OMS a declarat pandemie de COVID-19, iar până în mai 2023, când a dispus încetarea pandemiei, aproape 7 milioane de persoane au murit din cauza infecției, între care peste 68.000 de români.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*