Academicianul Leon Dănăilă – model de excepție pentru seniori

25 august 2023 | 0 comentarii |

A făcut peste 40.000 de operații, a publicat peste 60 de cărți și tratate medicale și peste 400 de lucrări științifice, iar mâncarea sănătoasă, mișcarea, mulțumirea, rugăciunea, somnul și cumpătarea l-au ajutat să-și mențină creierul sănătos și corpul în formă, chiar și la 90 de ani.

 

Academicianul Leon Dănăilă, personalitate de excepție a neurochirurgiei românești și internaționale, este unul dintre oamenii „de colecție”  ai României, care la venerabila vârstă de 90 de ani continuă să fie în formă și să acorde consultații. Invitat de onoare alcelei de-a XI-a ediții a Galei „Seniori de colecție, organizată de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă, unde a primit o PLACHETĂ ONORIFICĂ, a oferit la rândul său, o „lecție” esențială despre cum se poate experimenta o calitate superioară a vieții, până la senectute.

Reputatul neurochirurg a spus că a venit la eveniment nu pentru glorie personală, ci pentru a-i ajuta pe cei ce vor să-l asculte. „Am iubit și iubesc oamenii. Tot ce-am făcut, am făcut pentru oameni, pentru că pentru mine viața înseamnă oamenii. Noi suntem egali și contribuim la progresul României, care va fi continuu. Așa cum afirma Benjamin Franklin, «dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să scrie ceva care merită să fie citit sau să facă ceva despre care merită să fie scris». pentru că, după cum a spus Dostoievski, «cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie», le-a spus academicianul Leon Dănăilă celor prezenți în sală.

 

Dăruindu-le câteva exemplare din cartea sa „Neuroplasticitate”, apărută recent la Editura Academiei, în care explică modul în care se poate acţiona asupra creierului, astfel încât, odată cu înaintarea în vârstă, omul să nu se confrunte cu tulburări de memorie, de atenţie, de judecată sau de raţionament şi să ducă o viaţă sănătoasă, renumitul neurochirurg a spus că el nu a venit la eveniment „pentru glorie, am venit pentru binele oamenilor, să-i ajut cât pot. Pentru aceasta sunt nişte stâlpi ai sănătăţii şi în aceştia intră o alimentaţie corespunzătoare. Alimentaţia este foarte importantă, regimul mediteranean – adică individul respectiv trebuie să consume peşte, fructe de mare, legume, fructe -, care este foarte bun şi a dat rezultate foarte bune. Îmbătrânirea, de 65 până la 85 de ani, este îmbătrânirea normală. După 85 de ani, super îmbătrânirea. În afară de alimentaţie, exerciţiile fizice sunt foarte bune, cel puţin mersul pe jos. Dacă faci câte 2000 de paşi în fiecare zi tot e bine. În afară de aceasta, sacralitatea, adică credinţa, este foarte importantă. Să ai încredere în ceea faci, în ceea ce vrei să realizezi şi cu rugă către Dumnezeu, pentru că rugăciunea are trei roluri: una de cerere, una de mulţumire lui Dumnezeu şi una de laudă pentru Dumnezeu”…

 

Academicianul Leon Dănăilă a mai spus că foarte important este ca omul să experimenteze și sentimentul de recunoștință, să aibă şi un sentiment de mulţumire, pentru că astfel poate evita depresia, care dacă se instalează ar putea slăbi sistemul imunitar.

Individul respectiv, dacă nu are mulţumire în suflet, este deprimat, nu este bine, fiindcă depresia poate să ducă la scăderea imunităţii şi la apariţia diferitelor boli. S-a constatat că stările depresive duc şi la apariţia cancerului. Apoi, satisfacţiile. Dacă nu ai satisfacţii în activitate şi optimism, nu este bine. Apoi, susţinerea morală – trebuie să ai nişte persoane în jur, care să fie de acord cu ideile oamenilor şi să-i susţină din punctul de vedere al activităţii lor”, a subliniat Leon Dănăilă, adăugând că somnul este, de asemenea, foarte important pentru a avea un creier sănătos.

Referitor la profesia sa, reputatul neurochirurg a subliniat că „meseria de neurochirurg devine artă, devine estetică pură. Un bun neurochirurg trebuie să fie inventiv, să aibă manualitate, simţ estetic, talent, dar, înainte de toate, să aibă har”.

 

Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 la Darabani, în judeţul Botoşani. A absolvit în anul 1952 Liceul „Grigore Ghica” din Dorohoi, iar în perioada 1952 – 1958 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi. A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti, un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960 – 1961), apoi a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din Bucureşti. Devine medic specialist neurochirurg în 1966, iar în 1972 obţine titlul de doctor în medicină; în acelaşi an a absolvit şi Facultatea de Filosofie – Psihologie din Bucureşti, ale cărei cursuri le-a urmat la zi, în paralel cu activitatea de medic neurochirurg.

Este membru titular al Academiei Române din 2004, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din 1993, membru al nouă academii din străinătate şi al numeroase societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 de cărţi şi tratate de neurochirurgie.

* „Seniori de colecţie” este un proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Institutul Naţional pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei mari personalităţi care au contribuit la promovarea şi valorificarea imaginii României şi care au influenţat în bine zeci de generaţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*