Control inopinat la Spitalul Obregia din Capitală. Suspiciuni de fraudă într-un proiect PNRR

25 august 2023 | 0 comentarii |

Secretarul de stat Alexandru Rogobete transmite că Ministerul Sănătății manifestă „toleranță zero” față de cei care risipesc chiar și un euro din proiectele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

 

Ministerul Sănătăţii (MS) s-a autosesizat și a dispus un control inopinat la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” din București, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul unui proiect derulat de unitatea medicală prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există suspiciuni de corupție privind achiziția de aparatură medicală, dar și din cauza întârzierilor implementării proiectului.

Discutăm despre un proiect în valoare de 5,7 milioane de lei pentru DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII MEDICALE AMBULATORIE ÎN SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE «ALEXANDRU OBREGIA», spital aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Proiectul a fost aprobat pentru finanţare integrală din PNRR în 02 Februarie, iar contractul de finanţare a fost semnat la scurt timp după. Mă îngrijorează faptul că, deși au trecut aproape 6 luni de la semnarea contractului, această unitate sanitară nu a demarat efectiv procedurile de implementare, fapt care va duce nemijlocit la întârzieri în PNRR și va afecta, global, întregul program!”, a declarat secretarul de stat Alexandru Rogobete, care se ocupă de proiectele PNRR pe Sănătate și care a ținut să discute, personal, cu reprezentanții spitalului.

 

Secretarul de stat atrage atenția că „Ministerul Sănătății, în calitate de finanțator și de coordonator național PNRR pentru componenta Sănătate monitorizează fiecare procedură de achiziție publică realizată cu bani europeni nerambursabili! Atunci când sunt sesizate încălcări sau vor exista suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupție, vă asigur că vom interveni rapid și nu vom accepta ca cineva, indiferent cine este, să pună în pericol acest Program. PNRR este ultimul tren pentru schimbarea înfățișării sistemului de sănătate din România! Oameni buni! Dacă nu utilizăm corect, transparent și în beneficiul pacienților acești bani (sume istorice pentru România) pentru a dezvolta spitalele, pentru a crește siguranța pacienților și a actului medical, nu mai avem nicio altă șansă!”.

Totodată, subliniază că el, la fel ca și ministrul Alexandru Rafila, în calitate de Secretar de Stat responsabil de coordonarea la nivel național a PNRR din Sănătate, spune ferm că va manifesta „TOLERANȚĂ ZERO pentru cei care risipesc chiar și un euro din acest program”, a transmis Alexandru Rogobete, care a mai precizat că în funcție de rezultatul corpului de control, „daca va fi cazul, cu siguranță vom rezilia contractul de finanțare”, iar la fel se va întâmpla „în cazul tuturor beneficiarilor unde identificăm nereguli grave și fapte de corupție”. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*