Se scurtează de trei ori termenele de ocupare a posturilor de medic din spitale

16 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a modificat metodologia de organizare a concursurilor, scurtând termenele legale, astfel încât posturile vacante să poată fi ocupate cât mai curând.

 

Alexandru Rafila

Guvernul a deblocat, săptămâna trecută, 7.603 posturi vacante din sistemul medical public, din care aproximativ 2.500 pentru medici, pentru a reduce criza de personal din spitale. Pentru că legislația actuală ar fi făcut imposiblă organizarea concursurilor de angajare într-un termen mai scurt de două luni, Ministerul Sănătății a modificat metodologia, scurtând termenele legale de parcurgere a etapelor privind organizarea concursurilor de angajare de aproape trei ori, pentru a urgenta ocuparea acestor posturi.

Măsura, decisă printr-un Ordin al ministrului Sănătății (112/2024), publicat marți, în Monitorul Oficial, la numai o zi după publicarea în transparență decizională de către Ministerul Sănătății, a fost anunțată luni, într-o conferință de presă, de ministrul Alexandru Rafila, care a precizat că „astfel, ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un ordin de ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate, scurtează extrem de mult termenele”.

 

Ministrul Sănătății a explicat că prin noua metodologie „numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării scade de la 90 la 30 de zile lucrătoare”, astfel încât posturile vacante din spitale să poată fi ocupate cât mai curând.

„Toate posturile de medici solicitate, peste 2.500, sunt scoase la concurs. Ca să lămurim un lucru care a apărut din nou în dezbaterea publică, pentru că erau multe voci care spuneau că nu asta este soluţia, faptul că ocuparea posturilor durează luni de zile… Ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un Ordin de Ministru care modifică substanţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de Sănătate, sc urtează foarte mult termenele. Este vorba despre publicarea concursului. Înainte de publicare este necesar un aviz din partea Colegiului Medicilor, judeţean sau al municipiului Bucureşti… În forma veche acest aviz trebuia dat în cinci zile. Acum am scurtat termenul la două zile. După care urmează publicarea concursului”, a detaliat Alexandru Rafila.

 

Noul ordin modifică Anexa nr.1 la ordinul ministrului Sănătății nr. 166/2023 (pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante și temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist și chimist din unitățile sanitare publice sau din direcțiile de sănătate publică).

Actul normativ scurtează perioadele legale pentru organizarea concursurilor și ocuparea posturilor vacante. Astfel, dacă până acum, concursul putea fi organizat în maximum 90 de zile lucrătoare de la publicarea anunţului pentru posturile vacante şi în cel mult 30 zile lucrătoare pentru posturile temporar vacante, noul act normativ stabilește că perioada pentru asigurarea publicității concursului este redusă de la 5 zile la 2 zile, iar concursul se organizează în maximum 30 de zile lucrătoare de la publicarea anunţului pentru posturile vacante şi în cel mult 15 zile lucrătoare pentru posturile temporar vacante.

 

De asemenea, noul ordin prevede căactul administrativ se emite în termen de 3 zile de la afişarea rezultatelor finale ale concursului, încadrarea urmând a se face în termen de maximum 15 zile de la afişarea rezultatelor finale ale concursului”.

Varianta anterioară a Anexei nr.1 la ordinul ministrului Sănătății nr. 166/2023 prevedea că actul administrativ se emite în termen de 5 zile de la afişarea rezultatelor finale ale concursului, termenul pentru încadrare fiind tot de 15 zile.

„Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoţi la concurs, este e vident că nu poţi să le ocupi. Pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 de zile la doar 20 de zile”, este îndemnul pe care ministrul Rafila l-a adrest managerilor unităților medicale.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*