Medicament pentru Alzheimer, eficient împotriva unor bacterii rezistente la antibiotice

28 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Bacteriile care s-au dovedit vulnerabile se numără printre cele care au dezvoltat cel mai mare grad de rezistență împotriva tratamentelor clasice.

 

Una dintre preocupările oamenilor de știință este găsirea unor soluții eficiente pentru combaterea superbacteriilor, care au dezvoltat rezistență la tratamentul cu antibiotice. Cercetări în acest sens au efectuat și specialiștii de la trei mari universități din Australia și Marea Britanie, care au testat un medicament folosit inițial în tratamentul pacienților care suferă de Alzheimer. Echipa formată din cercetători de la universitățile australiene Melbourne și Griffith și de la universitatea britanica Queensland a reconvertit medicamentul PBT2, pentru a perturba mecanismele responsabile de rezistenţa la antibiotice a acestor bacterii.

Prof dr. Mark Walker unul dintre membrii echipei de cercetători, a declarat că „echipa noastră a emis ipoteza conform căreia dacă acest tratament experimental pentru Alzheimer ar fi utilizat pentru a perturba metalele din interiorul acestor bacterii, am perturba totodată şi mecanismele lor de rezistenţă la antibiotice. Am reușit acest lucru combinând medicamentul pentru Alzheimer cu antibioticul Polimixină combinație care s-a dovedit foarte eficientă în cazul superbacteriilor rezistente la antibiotice, cum ar fi Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa şi Escherichia coli”.

 

Utilizarea PBT2 împotriva bacteriilor rezistente a crescut totodată speranţele în ceea ce priveşte readucerea în prim-plan a unor antibiotice vechi, considerate deja ineficiente pentru tratarea infecţiilor cauzate de superbacterii.

Având în vedere că am reuşit să-l combinăm cu antibioticul Polimixină pentru a trata bacteriile rezistente la acest antibiotic, am putea reuşi să facem ca şi alte antibiotice ineficiente să redevină eficiente pentru tratarea bolilor infecţioase. Acest lucru ar putea reactiva, unele dintre armele pe care credeam că le-am pierdut în lupta noastră împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice” a precizat și profesorul Mark von Itzstein de la Universitatea Griffith.

Tratamentul bazat pe combinaţia dintre Polimixină şi PBT2 s-a dovedit eficient și în testele efectuate pe animale, iar studiul clinic ar putea începe în viitorul apropiat.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*